Εσείς γνωρίζετε τι φανερώνει η γλώσσα για την υγεία του παιδιού;

αδελφάκια αδέλφια παιδιά

Πολύτιμες και χρήσιμες συμβουλές

Το χρώμα της γλώσσας, η περίεργη υφή καθώς και η κακοσμία μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του παιδιού.

Για παράδειγμα τα λευκά σημάδια στη γλώσσα πιθανό να είναι αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής, ενώ το έντονο κόκκινο χρώμα σύμπτωμα κρυολογήματος.

Δείτε επίσης: Φράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Αναλυτικά τα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Κόκκινο χρώμα γλώσσας

Το κόκκινο χρώμα της γλώσσας μπορεί να προκύπτει από διάφορες αιτίες. Μία από αυτές είναι η αφυδάτωση και η ξηροστομία. Αυξήστε την ποσότητα νερού που δίνετε στο μωρό σε καθημερινή βάση.

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί η γλώσσα του παιδιού να είναι ιδιαίτερα κόκκινη είναι το κρυολόγημα. Ειδικά εάν ο πυρετός επιμένει, συμβουλευτείτε τον γιατρό για να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Λευκό επίχρισμα και κακοσμία

Στις περισσότερες περιπτώσεις το λευκό επίχρισμα στη γλώσσα και η κακοσμία στόματος οφείλονται στην έλλειψη στοματικής υγιεινής και την ανάπτυξη μυκήτων στην επιφάνεια. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να βουρτσίζει δόντια και γλώσσα του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, σωστά και αποτελεσματικά.

Εάν παρά το βούρτσισμα της γλώσσας πρωί-βράδυ για δύο εβδομάδες το πρόβλημα δεν υποχωρεί, συμβουλευτείτε τον γιατρό. Στην περίπτωση αυτή μπορεί, το λευκό χρώμα της γλώσσας να έχει προκληθεί από μόλυνση.

Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι τροφές που προστατεύουν τα παιδιά από τις ιώσεις

Μαύρα σημάδια και κηλίδες

Τα μαύρα σημάδια και οι κηλίδες στη γλώσσα αποτελούν ένδειξη κακής στοματικής υγιεινής. Η γλώσσα έχει αυλακώσεις οι οποίες εφόσον δεν καθαρίζονται σωστά, μπορεί να συσσωρεύσουν βακτήρια.Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη υπερβολικής κατανάλωσης καφέ ή μαύρου τσαγιού.

Λεία υφή

Η λεία υφή της γλώσσας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σύμπτωμα έλλειψης βιταμίνης Β12. Η Β12 σε συνδυασμό με τον σίδηρο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Μπορείτε να δείτε εάν το παιδί έχει έλλειψη σε βιταμίνη Β12 με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.

Μικρά εξογκώματα

Τα μικρά εξογκώματα στο πλάι και στο πίσω μέρος της γλώσσας μπορεί να είναι ένδειξη ότι το παιδί έχει φάει κάτι καυτερό. Επίσης, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη έρπητα ο οποίος προκαλείται κυρίως λόγω έντονου στρες.

Πηγή: baby.gr