Γιατί πρέπει να διαβάζεις βιβλία στο παιδί σου;

Στην κοινωνία του σήμερα, τα περισσότερα παιδιά από μικρή ηλικία, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το κινητό, το τάμπλετ ή το λάπτοπ, κάνοντας τα να μην ξεκολλάνε από αυτά.

Ωστόσο η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που μπορεί ένα παιδί να κάνει στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Παρακάτω τρεις λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα μικρά παιδιά:

1.Η ανάπτυξη της γλώσσας: Η ανάγνωση βοηθά στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας του παιδιού. Όταν διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας, ανταλλάσσουμε λέξεις και ιδέες που επεκτείνουν το λεξιλόγιο τους και βοηθούν στην ανάπτυξη της γλωσσικής τους δεξιότητας. Επιπλέον, η ανάγνωση βοηθά στην εκπαίδευση της ακουστικής και προφορικής δεξιότητας των παιδιών.

2.Η ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας: Η ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους. Όταν διαβάζουν ιστορίες, τα παιδιά δημιουργούν μια εικόνα στο μυαλό τους και αναπτύσσουν τη φαντασία τους. Επιπλέον, η ανάγνωση ενθαρρύνει τα παιδιά να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες.

3.Η δημιουργία δεσμού με τα βιβλία: Η ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν μια θετική σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση. Όταν τα παιδιά απολαμβάνουν την ανάγνωση, αυτό καλλιεργεί το ενδιαφέρον τους για την ανάγνωση στο μέλλον. Επιπλέον, η ανάγνωση μπορεί να ενισχύσει τη σχέση γονέων και παιδιών, καθώς μπορούν να μοιραστούν αυτή την εμπειρία μαζί.

Μόνο θετικό αποτύπωμα μπορεί να αφήσει τελικώς η ανάγνωση ένα μικρό παιδί καθώς βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη γλωσσική τους ικανότητα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, καθώς και μια θετική σχέση με τα βιβλία.

Έτσι, είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα μικρά παιδιά και να τους ενθαρρύνουμε να απολαμβάνουν την ανάγνωση.

Πηγή: baby.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay