Γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν να μιλάνε;

Σε τι οφείλεται εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να μιλήσει έχοντας φτάσει σε μία ηλικία που θα έπρεπε ήδη να γνωρίζει τις βασικές λεξούλες.

Επειτα από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα επτά κορίτσια δυσκολεύονται να μάθουν να μιλάνε και αυτό γιατί με την τηλεόραση συνεχώς ανοιχτή στα περισσότερα σπίτια, τα παιδιά ακούνε περισσότερο τα τηλεοπτικά προγράμματα, παρά την ομιλία των γονιών και γενικά του περιβάλλοντός τους.

Πιο συγκεκριμένα πρόσφατη βρετανική έρευνα αποκάλυψε πως το 22% των αγοριών και το 13% των κοριτσιών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανάπτυξη του λόγου και στην κατανόηση των άλλων.

Η μελέτη έδειξε πως ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των οικογενειών έχει ανοιχτή την τηλεόραση είτε τις περισσότερες φορές είτε όλη την ώρα.

Δυσκολεύονται να μάθουν να μιλάνε

Ένα στα δέκα παιδιά ηλικίας μόλις ενός ή δύο ετών έχει τηλεόραση στο δωμάτιό του και το ένα στα τρία παιδιά ηλικίας από πέντε έως επτά ετών έχει δική του τηλεόραση.

Η Δρ. Gross, επικεφαλής της μελέτης, εξέφρασε την ανησυχία ότι ακόμη κι αν τα παιδιά δεν βλέπουν τηλεόραση τα ίδια, ο θόρυβος που υπάρχει στο περιβάλλον καθιστά δύσκολο για αυτά να καταλάβουν τους γονείς τους ή τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, όταν μιλούν.

Η πιο συνηθισμένη ηλικία, που τα παιδιά λένε την πρώτη τους λέξη, είναι μεταξύ 10-11 μηνών σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1000 γονείς.

Περισσότερα κορίτσια από αγόρια – 34% έναντι 27% – είχαν πει την πρώτη τους λέξη τους, πριν γίνουν 9 μηνών. Ωστόσο το 4% των παιδιών δεν είχε πει την πρώτη του λέξη πριν από την ηλικία των 3 ετών.

Η ηλικία μεταξύ 13 – 18 μηνών ήταν η πιο συνηθισμένη, που τα παιδιά άρχισαν να χρησιμοποιούν 2 λέξεις μαζί, όπως «θέλω νερό» ή «έλα εδώ».

Τα κορίτσια ήταν κατά μέσο όρο πιο γρήγορα στο να μάθουν να χρησιμοποιούν δύο λέξεις μαζί, με το 64% να το έχει πετύχει σε ηλικία 18 μηνών σε σύγκριση με το 54% των αγοριών.

Διαβάστε επίσης
Mπαμπάς με πεντάδυμα σε λουρί διχάζει τα social media

Οι ηλικίες ορόσημα

-Τα παιδιά αρχίζουν να λένε τις πρώτες “καθαρές” λέξεις μετά τους 6 μήνες.

-Στην ηλικία των 12 μηνών το παιδί συνήθως χρησιμοποιεί περίπου 10 λέξεις οι οποίες μπορεί να μην είναι καθαρές ωστόσο όταν τις χρησιμοποιεί εννοεί πάντα το ίδιο πράγμα.

-Στους 20-22 μήνες το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί δύο λέξεις μαζί.

-Μετά τα δύο χρόνια ξεκινά να συντάσσει μικρές προτάσεις 3-4 λέξεων.

Αν αργεί να μιλήσει

Εάν το παιδί αποκλίνει από τα παραπάνω, ο γονιός οφείλει να κινητοποιηθεί και να εξακριβώσει γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

-Το πρώτο πράγμα, που θα πρέπει να ελεγχθεί σε αυτήν την περίπτωση, είναι η ακοή του παιδιού και στα δύο αυτιά. Παιδί, που δεν ακούει, δεν μπορεί να μιλήσει.

-Σημαντικό ρόλο παίζει και ο παράγοντας “κληρονομικότητα”. Αν ένας από τους γονείς μίλησε αργά, ενδεχομένως το ίδιο να συμβεί και με το παιδί του.

Καθοριστική σημασία στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού έχει το περιβάλλον.

-Αν το παιδί μεγαλώνει σε μια οικογένεια, που δέχεται ερεθίσματα, προκειμένου να μιλήσει, αν οι γονείς του απευθύνουν τον λόγο και του μιλούν με κανονικές λέξεις και όχι χαϊδευτικά, αν ασχολούνται μαζί του κτλ, το παιδί θα μιλήσει γρηγορότερα.

-Αν, ωστόσο, το παιδί μεγαλώνει σε ένα καταπιεσμένο περιβάλλον, που δεν του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει και οι γονείς δεν ασχολούνται ιδιαίτερα μαζί του, το πιθανότερο είναι να καθυστερήσει στη γλωσσική του ανάπτυξη.

Μετά τα δύο χρόνια, το παιδί μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να χρησιμοποιεί πλήθος νέων λέξεων. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, πως ο εγκέφαλός του έχει πια ωριμάσει αρκετά και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Εξάλλου πριν το παιδί μιλήσει, αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται πολλές περισσότερες λέξεις, οι οποίες “καταγράφονται” στον παιδικό του εγκέφαλο.

Πηγή: healthstories.gr