Κολύμβηση: Πως θα προστατέψετε το παιδί σας στη θάλασσα

παιδιά

Πως θα αποφύγετε τους κινδύνους και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κακοκαιρίας

Πως θα αποφύγετε τους κινδύνους και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κακοκαιρίας

Τα παιδιά πως και πως περιμένουν το καλοκαίρι για ατελείωτο παιχνίδι στη θάλασσα ή την πισίνα. Οι γονείς ωστόσο πρέπει πάντα να θυμούνται ότι «κρύβονται» διάφοροι κίνδυνοι, γι’ αυτό και πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις συμβουλές της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας για την προστασία των παιδιών από το πνιγμό!

Ασφάλεια στην πισίνα
-Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους μέσα ή κοντά στην πισίνα ή το σπα, ακόμα και για μια στιγμή. Η στενή εποπτεία από έναν υπεύθυνο ενήλικα είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του πνιγμού στα παιδιά.
-Κάθε φορά που οι μικροί κολυμβητές βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό, ένας ενήλικας – κατά προτίμηση κάποιος που ξέρει να κολυμπάει και να εκτελεί CPR – πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
-Τα σωσίβια και τα μπρατσάκια δεν είναι σωστικά μέσα, είναι απλώς βοηθητικά επίπλευσης. Τα παιδιά, χρειάζονται αδιάκοπα την προσοχή του ενήλικα.
-Τοποθετήστε έναν φράχτη ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρο γύρω από την πισίνα. Ο φράκτης δεν θα πρέπει να έχει ανοίγματα ή προεξοχές που ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να περάσει κάτω ή μέσα από αυτόν.
-Ο ασφαλέστερος φράκτης είναι αυτός που περιβάλλει και τις 4 πλευρές της πισίνας και διαχωρίζει πλήρως την πισίνα από το σπίτι και την αυλή.
-Κοντά στην πισίνα θα πρέπει να υπάρχει πάντα εξοπλισμός διάσωσης.
-Όλοι πρέπει να γνωρίζουν κολύμπι- Τα μαθήματα κολύμβησης μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου παιδιών κατά 88%.
-Η απόφαση εγγραφής του παιδιού άνω του ενός έτους σε μαθήματα κολύμβησης θα πρέπει να λαμβάνεται από τον γονέα με βάση την αναπτυξιακή ετοιμότητα του παιδιού και την έκθεσή του στο νερό.
-Οι μεγάλες, φουσκωτές, υπερυψωμένες πισίνες έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς στα σπίτια, τις αυλές και τα μπαλκόνια. Ακόμη και σε μια τέτοια πισίνα τα παιδιά δεν θα πρέπει να κολυμπούν χωρίς επίβλεψη. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσουν ή να χτυπήσουν.

Ασφάλεια στη βάρκα, το φουσκωτό ή το ποδήλατο θαλάσσης
-Τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε εγκεκριμένα σωσίβια όταν βρίσκονται σε βάρκες, φουσκωτά, θαλάσσια ποδήλατα κ.λ.π.
-Βεβαιωθείτε ότι το σωσίβιο είναι στο σωστό μέγεθος για το παιδί σας. Το σακάκι δεν πρέπει να χαλαρώνει και πρέπει πάντα να φοριέται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του.
-Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να ακολουθούν το παράδειγμά σας, όποτε είστε σε βάρκα. Όλοι -παιδιά και ενήλικες- θα πρέπει να φορούν σωσίβιο.

Ασφάλεια στη θάλασσα
-Ποτέ να μην κολυμπά μόνο του το παιδί σας. Ακόμη και οι καλοί κολυμβητές χρειάζονται έναν φίλο κοντά τους.
-Τα σωσίβια και τα μπρατσάκια δεν είναι σωστικά μέσα, είναι απλώς βοηθητικά επίπλευσης. Τα παιδιά, χρειάζονται αδιάκοπα την προσοχή του ενήλικα.
-Ένας ναυαγοσώστης (ή κάποιος άλλος ενήλικας που γνωρίζει διάσωση στο νερό) πρέπει να προσέχει τα παιδιά όποτε βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό. Τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά ενώ βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό. Καλό θα είναι να βρίσκονται πάντα, ένα χέρι μακριά σας.
-Μην επιτρέπεται στο παιδί σας τις καταδύσεις αν δεν γνωρίζετε το βάθος του νερού και τι υπάρχει μέσα.
-Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να κολυμπήσει σε κανάλια ή σε οποιοδήποτε νερό που κινείται γρήγορα.
-Μέσα στη θάλασσα δεν πρέπει να απομακρύνεστε από την καθορισμένη περιοχή κολύμβησης. Ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεστε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, μέσα στην ορατότητα ενός ναυαγοσώστη.
-Μάθετε να αναγνωρίζετε ένα θαλάσσιο ρεύμα. Αν παρασυρθείτε μη κολυμπήσετε ΠΟΤΕ κόντρα σε αυτό, θα εξαντληθείτε και θα είστε στο ίδιο σημείο. ΠΑΝΤΑ να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή.
-Αναζητήστε καταφύγιο σε περίπτωση καταιγίδας. Βγείτε αμέσως από το νερό και φύγετε από την παραλία. Η βροχή δεν είναι επικίνδυνη στο κολύμπι, οι κεραυνοί και οι αστραπές όμως είναι!