Οι βασικές αρχές του σωστού διαβάσματος για το παιδί

Πολλές μητέρες ειδικά καινούργιες, βρίσκουν δύσκολο να καταφέρουν να κάνουν το παιδί τους να διαβάσει.

Υπάρχουν πολλά tricks που μπορούν να προσπαθήσουν ούτως ώστε να κάνουν αυτή τη διαδικασία πιο εύκολη και να μάθουν στο παιδί τους τις βασικές αρχές του σωστού διαβάσματος.

Αυτές είναι οι 7 βασικές αρχές του σωστού διαβάσματος για το παιδί

Η επανάληψη

Δεν την λένε τυχαία μητέρα πάσης μαθήσεως! Μαζί με τις απορίες και την κριτική ματιά αποτελούν τα τρία βασικά σημεία κλειδιά της απομνημόνευσης του μαθήματος. Μια ανακεφαλαίωση θα αποδείξει πως το παιδί έχει καταλάβει την ύλη, την έχει συνδυάσει με προηγούμενα μαθήματα και έτσι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να θυμηθεί το μάθημα αν τύχει και εξεταστεί την επόμενη μέρα.

 Η αυτοαξιολόγηση

Όταν το παιδί ολοκληρώσει το διάβασμα θα πρέπει να παρουσιάσει το μάθημα στον εαυτό του φωναχτά, σαν να παίζει θέατρο. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει στην αυτοαξιολόγηση. Όσο περισσότερο ένας μαθητής δουλεύει μόνος του τόσο πιο γρήγορα ανακαλύπτει τις δεξιότητές του.

 Η συνεργασία

Μια στις τόσες αξίζει να αφήνουμε το παιδί μας να διαβάζει μαζί με άλλα παιδιά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, η ομαδική μελέτη είναι πιο αποτελεσματική

Διαβάστε επίσης
Παιδί και διαδίκτυο: 20 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουν οι γονείς

Το κριτικό πνεύμα

Ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού η μαμά θα πρέπει να κάνει στο παιδί κάποιες ερωτήσεις γύρω από το κείμενο που θα της αποκαλύψουν αν έχει καταλάβει το νόημά του ή όχι.

 Η κατάλληλη ώρα

Σύμφωνα με έρευνες τα δύσκολα μαθήματα διαβάζονται τις πρώτες απογευματινές ώρες όπου ο βαθμός συγκέντρωσης της προσοχής είναι καλύτερος και μεγαλύτερος.

Ο χώρος

Θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε το παιδί να μελετάει σε έναν περιποιημένο, καθαρό και σταθερό χώρο που δεν θα αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι και που θα εμπνέει τη μελέτη.

 Η επιβράβευση

Αμέσως μετά το διάβασμα μπορούμε να του επιτρέψουμε να παίξει με τους φίλους του ή με το αγαπημένο του παιχνίδι φροντίζοντας πάντα ώστε το παιδί μας να μην χάσει το γέλιο και το κέφι του εξαιτίας της ψυχικής έντασης, που μπορεί να προκαλούν καμιά φορά τα μαθήματα, αλλά και των δικών μας υψηλών απαιτήσεων.

Πηγή πληροφοριών: ipaideia.gr

Διαβάστε επίσης: Τέσσερις τρόποι για να ενισχύσει τη μνήμη του το παιδί σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *