Περιστατικό τσιμπήματος σε παιδάκι από θαλάσσια ανεμώνη στη Χαλκιδική

Τι πρέπει να προσέχετε και οι πρώτες βοήθειες αν σας συμβεί

Ενα παιδάκι, ηλικίας 7 ετών, ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται ακόμη, από τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης, περιστατικό που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην περιοχή της Βουρβουρούς στη Χαλκιδική. Το παιδί μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του.

coralstingingknee

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, το Life-Events.gr σας παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη θαλάσσια ανεμώνη αλλά και πως πρέπει να αντιδράσετε σε περίπτωση που δεν αποφύγετε το τσίμπημα.

1. Παρότι μοιάζει με ένα πολύ όμορφο λουλούδι, εξ ου και το όνομά της, ανήκει στην κατηγορία των ασπόνδυλων ζώων. Αυτό που στην ουσία πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι πως επρόκειτο για ζώο και μάλιστα αρπακτικό και όχι φυτό. Τα πλοκάμια του είναι κολλώδη και δηλητηριώδη, με τα οποία τρώει όχι μόνο μικροοργανισμούς αλλά και ψάρια.

2. Δεν είναι μόνο όμορφη αλλά και επικίνδυνη αν βρεθείτε πολύ πολύ κοντά της. Αποτελεί το νούμερο 1 εχθρό των καλοκαιρινών μας διακοπών, καθώς ένα τσίμπημά της αρκεί να μας στείλει στο νοσοκομείο. Μοιάζει με μέδουσα και έχει πολλά χρώματα, κάτι που εντυπωσιάζει, ειδικά τα παιδιά, τα οποία ξεγελιούνται και την πλησιάζουν όταν τη συναντήσουν στα ρηχά νερά.

3. Είναι πολύ εύκολο να τη συναντήσουμε καθώς οι ανεμώνες ζουν κολλημένες κυρίως στα βράχια. Υπάρχουν βέβαια και κάποια είδη, που ζουν στην άμμο ή τη λάσπη. Ετσι, είναι πολύ πιθανό να τις συναντήσετε στα ρηχά νερά και αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην τις πατήσετε αλλά και να μη κάτσετε επάνω τους. Στη χώρα μας, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά τσιμπήματος, κυρίως στην Καραθώνα του Ναυπλίου.

Διαβάστε επίσης  Mirror Hotel: Προσιτή πολυτέλεια και αξέχαστη διαμονή στη Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

sea-anemone-908865 960 720

4. Οπως προαναφέραμε πρόκειται για σαρκοφάγο πλάσμα και όχι όμορφο φυτό, το οποίο μάλιστα φημίζεται για τη λαιμαργία και την επιθετικότητά του. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα και έτσι εξαρτάται από την τροφή που θα μπλεχθεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιό τους. Αφού ακινητοποιεί το «θύμα» του και αναφερόμαστε σε κάποιο ψάρι, το ναρκώνει πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών του και μετά το προωθεί στο στομάχι του.

5. Σε περίπτωση που κάποια θαλάσσια ανεμώνη σας τσιμπήσει τότε δυστυχώς η ταλαιπωρία είναι αναπόφευκτη. Τα συμπτώματα είναι πόνος, ενοχλητική φαγούρα αλλά και εξανθήματα, που μοιάζουν με εγκαύματα. Σε περίπτωση αλλεργίας δε, η αναφυλαξία είναι επίσης πιθανή.

Θεραπευτικές λύσεις πρώτης γραμμής
Σύμφωνα με τους γιατρούς, συστήνεται αρχικά άμεση έξοδος από τη θάλασσα και πλύση του σημείου με ξύδι ή θαλασσινό νερό, κάτι που αδρανοποιεί το δηλητήριο. Αν υπάρχει φαρμακείο, ρίξτε άφθονο φυσιολογικό ορό. Απομακρύνετε τα νημάτια με πετσέτα και σε καμία περίπτωση μην πιάσετε και μην αφαιρείτε κάτι με γυμνά χέρια. Αποφύγετε τη χρήση οινοπνεύματος και γλυκού νερού.

Μην τρίψετε και μην ξύσετε την προσβεβλημένη περιοχή.

Επισκεφθείτε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός.

Σε αλλεργική αντίδραση χορηγούνται από το γιατρό αντιισταμινικά, συστηματικά κορτικοστεροειδή και αδρεναλίνη.

sea-anemones-452918 960 720

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *