Πως μπορείτε να καταλάβετε αν είναι κουρασμένο το μωρό σας

μωρά

Τι πρέπει να προσέξετε

Προκειμένου τα μωρά να αναπτυχθούν σωστά χρειάζονται πολκύ και αν δεν τον έχουν μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να δείχνουν αρκετά κουρασμένα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, τα μωρά θα χρειαστούν από 12 έως 18 ώρες ύπνου. Όσο πιο μικρά είναι, τόσο περισσότερος ύπνος θα τους είναι απαραίτητος. Εξαιτίας αυτού, το να παρακολουθείτε τα μωρά ώστε να αναγνωρίζετε πότε πρέπει να κοιμηθούν, θα τα βοηθήσει να μην κουραστούν υπερβολικά και ως αποτέλεσμα να είναι χαρούμενα μωρά.

Το σώμα των μωρών βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση ανάγκης ύπνου. Όταν τα μωρά μένουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε ξύπνια ή σε ένταση, τότε κουράζονται υπερβολικά. Κι όταν συμβεί αυτό, δεν είναι μόνο δύσκολο τελικά να αποκοιμηθούν αλλά και να συνεχίσουν να κοιμούνται για όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να ξεκουραστούν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν τα μωρά μένουν ξύπνια περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει το σώμα τους μεταξύ του ύπνου ή όταν κοιμούνται τη νύχτα, απελευθερώνονται οι ορμόνες του στρες, κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Ως εκ τούτου, τα σώματα των μωρών μπαίνουν σε λειτουργία πάλης ή φυγής που καθιστά σχεδόν αδύνατο να αποκοιμηθούν. Δεν μπορούν να χαλαρώσουν και ακόμη και όταν επιτέλους καταφέρουν να ηρεμήσουν το σώμα τους σε σημείο να αποκοιμηθούν, αυτός ο ύπνος δεν θα είναι ξεκούραστος ή αρκετά μεγάλος.

Διαβάστε επίσης  Γιατί κάποια μωρά μιλούν νωρίτερα από άλλα;

Και όταν τα μωρά ξυπνούν, θα εξακολουθούν να έχουν ένα έλλειμμα ύπνου που θα πρέπει να καλυφθεί με το να κοιμηθούν στην ώρα τους για τον επόμενο υπνάκο ή την ώρα του ύπνου.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει κουραστεί υπερβολικά

Τα μικρά παιδιά θα επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους. Αυτό περιλαμβάνει την κούραση. Εάν αυτά τα σήματα δεν αναγνωρίζονται, τα μωρά μπορεί να φτάσουν σε κατάσταση υπερβολικής κούρασης. Και αυτά τα σημάδια είναι πολύ ξεκάθαρα όταν εκφράζονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά περιλαμβάνουν:

Χασμουρητό

Μια σαφής ένδειξη ότι τα μωρά είναι υπερβολικά κουρασμένα είναι το συνεχές χασμουρητό. Εάν τα μωρά δυσκολεύονται να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά και χασμουριούνται συνεχώς, είναι καιρός να πάνε για ύπνο.

«Τραβούν» το πρόσωπό τους

Όταν τραβούν τα αυτιά, τη μύτη ή άλλα μέρη του προσώπου, τα μωρά δηλώνουν ότι είναι κουρασμένα και χρειάζονται ύπνο αμέσως.

Αρνούνται να αποκοιμηθούν

Εάν η ώρα για τον υπνάκο τους έχει περάσει και παρόλα αυτά αρνούνται να αποκοιμηθούν, τότε πιθανότατα να έχουν κουραστεί υπερβολικά και να βρίσκονται σε υπερένταση.

Κλαψούρισμα

Προτού τα μωρά φτάσουν στο στάδιο του δυνατού κλάματος, θα προειδοποιήσουν τους γονείς με ένα «κλαψούρισμα». Αν ακουστεί αυτό, τα μωρά είναι υπερβολικά κουρασμένα και χρειάζονται τον ύπνο τους.

Δεν δείχνουν ενδιαφέρον

Αν τα μωρά έπαιζαν χαρούμενα και ξαφνικά σταμάτησαν, είναι σημάδι ότι είναι υπερβολικά κουρασμένα. Ο χρόνος παιχνιδιού πρέπει να τελειώσει και τα μωρά να κοιμηθούν.

Πηγή: imommy.gr