Πως μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν το διαζύγιο χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά τα παιδιά

Στην εκπομπή “Ελένη”, η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλιεράτου εξήγησε πως μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν το διαζύγιο, ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά τα παιδιά.

Ένα διαζύγιο επηρεάζει όλα τα μέλη μίας οικογένειας. Είναι μία απαιτητική διαδικασία με άγχος, ανασφάλεια και ένταση μεταξύ των συντρόφων.

Οι ισορροπίες μετά από ένα διαζύγιο είναι δύσκολες και απαιτητικές, γι’ αυτό και θα πρέπει το ζευγάρι να πάρει τον χρόνο του πριν από μία τέτοια απόφαση και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Ακόμη, είναι σημαντικό οι σύντροφοι να πάρουν τον απαραίτητο χρόνο και να κατευνάσουν όποια ένταση αισθάνονται.

Είναι πολύ σημαντικό το χωρισμένο ζευγάρι να διατηρεί καλή σχέση για τα παιδιά του, δηλαδή οι γονείς να παραμείνουν πάνω απ’ όλα γονείς και να φροντίσουν για τις ισορροπίες των παιδιών τους. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραμερίζουν το πως νιώθουν τα παιδιά και να ασχολούνται με τα συναισθήματά τους.

Η έλλειψη ικανότητα για συνεργασία μεταξύ των γονιών επηρεάζει μόνο αρνητικά τα παιδιά και μπορεί αν δράσει ως εμπόδιο για την προσαρμογή τους. Ιδιαίτερα, οι γονείς δεν πρέπει να διαφωνούν, αλλά ούτε και να κατηγορούν ο ένας τον άλλον μπροστά στα παιδιά.