Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλια του παιδιού σας

Η ζήλια αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένα παιδί ειδικά όταν έχει αδερφάκια.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προκύψει από τις σχέσεις που έχει με τα αδέλφια του, τους φίλους ή τους συμμαθητές του. Μόλις εντοπίσετε συμπεριφορές ζήλιας καλό θα είναι να κάνετε εκείνες τις κινήσεις που θα αποτρέψουν το παιδί σας να έχει αυτά το αρνητικό συναίσθημα πριν γίνουν εντονότερα και αποτελέσουν εμπόδιο στη σωστή ανάπτυξή του και τις σχέσεις του με τους άλλους.

Δείτε μερικά παραδείγματα με το τι μπορείτε να κάνετε!

Ακούστε το παιδί

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά που εκφράζεται με ζήλια έχει τις ρίζες της σε άλλα αίτια. Συζητήστε με το παιδί σας και κάντε το να σας πει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ζηλεύει ένα συγκεκριμένο άτομο. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί σας μπορεί να έχει χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε του σχετικές ιστορίες

Οι κλασικές ιστορίες και τα παραμύθια έχουν πολλά ηθικά μηνύματα από τα οποία το παιδί σας μπορεί να μάθει κατά τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξής του. Διαβάστε του ένα παραμύθι την ώρα του ύπνου ή αν μπορεί να διαβάσει μόνο του αγοράστε του σχετικά βιβλία. Οι ιστορίες αυτές θα βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό.

Εξηγήστε χρησιμοποιώντας παραδείγματα

Ενα άλλο μεγάλο τέχνασμα για να τονίσουμε τη σημασία της ύπαρξης θετικών συναισθημάτων είναι να ορίσετε τον εαυτό σας ως παράδειγμα. Μιλήστε για τους άλλους για την αίσθηση του χιούμορ τους, την καλή συμπεριφορά ή οποιοδήποτε άλλο θετικό χαρακτηριστικό μπορεί να έχουν. Να εκφράζετε τέτοιου είδους φιλοφρονήσεις προς τρίτους μπροστά στο παιδί σας.

Διαβάστε επίσης  Διασωληνώθηκε 11χρονος που έπεσε από ποδήλατο και χτύπησε

Πηγή: baby.gr