Πως να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν λέει ψέματα για να μην πάει σχολείο

παιδί διάβασμα μελέτη σχολείο

Τα tips που χρειάζεται κάθε γονιός

Σε κάθε γονιό έχει συμβεί το παιδί του να είναι μέσα στην τρελή χαρά όταν παίζει ή όταν είναι να βγει βόλτα αλλά να “αρρωσταίνει” ξαφνικά όταν είναι να πάει στο σχολείο.

Κάποιοι λόγοι είναι προφανείς. Μπορεί να μην ολοκλήρωσε τις εργασίες του. Ή μπορεί απλά να νιώθει πως σήμερα θα ήθελε απλώς να… τεμπελιάσει μπροστά στην τηλεόραση.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να υπάρχουν και βαθύτεροι λόγοι που το παιδί δεν ξέρει πώς να μοιραστεί. Επομένως, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πιο σημαντικό να καταλάβουμε το γιατί θέλει να μείνει σπίτι παρά να προσπαθούμε να το αναγκάσουμε να πάει.

Πως να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Σε αυτή την κατάσταση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να προσπαθήσετε να την ερευνήσετε σε βάθος.

Πείτε “όχι” στον θυμό

Πρώτα απ’ όλα, προσπαθήστε να μη θυμώσετε. Η ανακάλυψη ότι το παιδί σας σας λέει ψέματα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά και ότι δεν μπορεί να βρει άλλο τρόπο να το εκφράσει.

Φανταστείτε ότι ίσως έχει έναν συμμαθητή που το ενοχλεί κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, αλλά ντρέπεται πολύ να το πει και δεν ξέρει πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σε μια περίπτωση όπως αυτή, σίγουρα θα θέλετε να το υποστηρίξετε αντί να το επιπλήξετε.

Κάντε διάλογο

Είναι σημαντικό να προσεγγίσετε το παιδί σας και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα «χώρο» για διάλογο, για να εκφραστεί και να σας εκμυστηρευτεί τι συμβαίνει. Είναι σημαντικό να μη μειώνετε τα συναισθήματά του, καθώς και να ξέρει πως εσείς είστε πάντα εκεί.

Διαβάστε επίσης  "Πάτησέ τον, παίξ’ του μπουνιές": Αγριος ξυλοδαρμός 14χρονου μαθητή - Σοκάρει το βίντεο 

Μάθετε την αιτία

Γενικά, τα ψέματα έχουν μια αιτία, επομένως είναι καλύτερο να προσπαθήσετε όπως είπαμε να καταλάβετε τι υπάρχει από πίσω για να το βοηθήσετε. Μερικές φορές τα παιδιά λένε ψέματα για να ικανοποιήσουν τους γονείς τους ή για να τραβήξουν την προσοχή και περισσότερη στοργή.

Δώστε του να καταλάβει τις ευθύνες

Βοηθήστε το παιδί να σκεφτεί τις ευθύνες, τις πράξεις του και τις συνέπειές τους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει από μικρή ηλικία ότι είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις που παίρνει και πως πάντα αυτές έχουν κάποιο αντίκτυπο.

Αξιολογείστε το ψέμα

Το να αγνοήσουμε την πράξη δεν αποτελεί επιλογή, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μπορούμε να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα του ψέματος. Με άλλα λόγια, ένα μεμονωμένο γεγονός είναι εντελώς διαφορετικό από μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση. Επιπλέον, κάθε ψέμα έχει τη βαρύτητά του.

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να κάνετε το παιδί να καταλάβει πως το ψέμα δεν είναι ένας καλός τρόπος για να πετύχουμε τους στόχους μας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποφασίσετε με ψυχραιμία πώς θα προχωρήσετε ανάλογα με την περίπτωση.

Προσοχή στις αντιδράσεις

Όταν το παιδί σας είναι ειλικρινές και ακούτε πράγματα που δεν σας αρέσουν, αποφύγετε να αντιδράσετε άσχημα. Διαφορετικά, θα του δώσετε το μήνυμα ότι ακόμα κι αν πει την αλήθεια, η απάντησή σας θα είναι αρνητική.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πηγή: mommy.gr