Πως να μάθετε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους

παιδί 6 πράγματα θυμάται

Τι λένε οι ειδικοί

Μεγάλη βελτίωση στη συμπεριφορά του παιδιού σας πιθανότατα θα δείτε όταν του μαθαίνετε ότι τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά και ότι μπορεί να βρει κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους για να τα αντιμετωπίσει.

 

Διδάξτε το παιδί σας να δίνει όνομα στα συναισθήματά του, ώστε να αρχίσει να τα κατανοεί καλύτερα. Πείτε κάτι σαν, «Φαίνεται ότι αισθάνεσαι πραγματικά απογοητευμένος που δεν πηγαίνουμε στο πάρκο σήμερα.»

Διδάξτε προληπτικά το παιδί σας πώς να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με υγιή τρόπο. Δείξτε του ότι μπορεί να χρωματίσει μια εικόνα όταν είναι λυπημένο ή ότι μπορεί να παίξει στον κήπο όταν είναι θυμωμένο.

Εάν το παιδί έχει κακή διάθεση, μιλήστε του για το πώς ορισμένες συμπεριφορές – όπως το να μένει κατσουφιασμένο στο δωμάτιό του – είναι πιθανό να επιτείνουν την κακή του διάθεση. Εξηγήστε του ότι άλλες επιλογές – όπως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ή ένα βιβλίο – θα μπορούσαν να το κάνουν να ξεχαστεί και να τονώσουν τη διάθεσή του.

Διαβάστε επίσης
Οι τρόποι για να βελτιώσετε την επικοινωνία με το παιδί σας

Εάν το παιδί σας σπάσει το παιχνίδι του αδερφού του επειδή είναι θυμωμένο, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με μια συνέπεια. Καταστήστε σαφές ότι δεν θα τιμωρηθεί για τα συναισθήματά του, αλλά για την παραβίαση των οικογενειακών κανόνων.

Εάν το παιδί σας σάς λέει ότι δεν μπορεί να κάνει την εργασία του επειδή είναι λυπημένο, μην του επιτρέψετε να παρατήσει το διάβασμα. Προτείνεται του να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα, ώστε να βελτιώσει τη διάθεσή του, και να συνεχίσει. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, αποτελούν περιπτώσεις όπως η αντιμετώπιση ενός θανάτου στην οικογένεια ή κάποια άλλη οικογενειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *