Πόσο ψηλώνουν το καλοκαίρι τα παιδιά

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι τα παιδιά ψηλώνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως αυτό δεν ισχύει.

Αν και θεωρούμε ότι στις θερινές διακοπές τα παιδιά θα «πάρουν» πόντους, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ουσιαστικές αλλαγές συμβαίνουν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Σε κάθε σπίτι με παιδιά, θα εντοπίσει κανείς στις κάσες των πορτών ή σε γωνίες των τοίχων πολλά μικρά σημαδάκια. Από το ένα σημείο στο επόμενο, αποτυπώνεται η ανάπτυξη του παιδιού που κορδώθηκε για να μετρήσει το ύψος του ο γονέας.

Οι περισσότεροι γονείς μάλιστα συμφωνούν ότι το παιδί «παίρνει ύψος» το καλοκαίρι μια και η μέτρηση στις αρχές του φθινοπώρου στην κάσα της πόρτας, συνήθως μαρτυρά ότι στη διάρκεια των διακοπών η ανάπτυξη του παιδιού ήταν θεαματική.

Τα παραπάνω ανατρέπουν μάλλον ερευνητές από το Baylor College of Medicine του Τέξας και η πενταετής μελέτη τους σε περισσότερα από 3.500 παιδιά, η οποία έδειξε ότι, για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Απριλίου, τα παιδιά ψήλωναν κατά μισό χιλιοστό τον μήνα και περισσότερο συνολικά συγκριτικά με τα ενδιάμεσα καλοκαίρια. Αν και δεν εξακριβώθηκαν τα αίτια, οι επιστήμονες απέδωσαν τα αποτελέσματα στις πιο υγιείς ρουτίνες ύπνου και διατροφής κατά τη σχολική περίοδο.

Διαβάστε επίσης  Πως μπορείτε να καταλάβετε αν είναι κουρασμένο το μωρό σας

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology έδειξε ακόμη ότι κατά τη σχολική χρονιά βελτιώθηκε και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των παιδιών αλλά και ποια ομάδα μαθητών δεν μπόρεσε να αποκομίσει τα σημαντικά οφέλη. Παιδιά με τάσεις να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στο μέλλον, δεν πέτυχαν αντίστοιχη αύξηση στο ύψος και βελτίωση στο βάρος.

Επομένως την επόμενη φορά που θα ζητήσετε στο παιδί να σταθεί όρθιο στον τοίχο για την πολυαναμενόμενη μέτρηση, μάλλον θα είναι φθινόπωρο και θα πρέπει να του υπενθυμίσετε να βγάλει τη σχολική τσάντα από τους ώμους και όχι το καπέλο και τις σαγιονάρες.

Πηγή: ygeiamou.gr