Πότε είναι ανησυχητικό το ροχαλητό στα παιδιά

παιδί ύπνος

Σημάδια που φανερώνουν προβλήματα υγείας

Το προβληματικό ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει κακή ποιότητα ύπνου που οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεδομένου ότι είναι απίθανο ένας γονέας να μπορεί να παρατηρεί το παιδί του να κοιμάται κάθε βράδυ, αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τα πρώτα αισθητά σημάδια.

Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν σκέφτονται να τα συσχετίσουν με τον προβληματικό ύπνο.

Σημάδια ότι το ροχαλητό υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας

Εάν ένα παιδί ροχαλίζει περισσότερες από τρεις νύχτες την εβδομάδα και εμφανίζει ένα από τα ακόλουθα σημάδια, είναι καιρός να μιλήσετε με έναν παιδίατρο:

-Αν είναι κουρασμένο αλλά βρίσκεται στην «τσίτα».
-Εάν είναι ευερέθιστα, επιθετικά ή ιδιότροπα.
-Εάν ονειροπολούν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Εάν νυστάζουν υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Αν είναι δύσκολο να ξυπνήσουν το πρωί, ακόμα κι όταν είχαν πολύ χρόνο για να κοιμηθούν το βράδυ.
-Εάν βρέχουν συχνά το κρεβάτι μετά την ηλικία των 9 ετών ή εάν δεν έχουν βρέξει το κρεβάτι και το πρόβλημα επανεμφανίζεται ξαφνικά.
-Εάν δυσκολεύονται στο σχολείο ή αντιμετωπίζουν δυσκολία να συγκεντρωθούν.

Εάν αποφασίσετε ότι είναι ώρα να επισκεφτείτε έναν παιδίατρο, ετοιμαστείτε να αναφέρετε ποιες συμπεριφορές έχετε παρατηρήσει. Αλλά είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε την κρίση σας ακόμα κι αν το παιδί σας δεν ταιριάζει με αυτούς τους ακριβείς δείκτες. Έτσι, εάν ανησυχείτε για το ροχαλητό ή τα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού σας, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό του παιδιού σας.

Διαβάστε επίσης  Κοιμάστε με το φως ανοιχτό; Δείτε πως επηρεάζεται ο ύπνος

Πού οφείλεται το ροχαλητό;

Η πιο κοινή αιτία του συνηθισμένου, προβληματικού ροχαλητού είναι η υπνική άπνοια, μια κατάσταση κατά την οποία παρεμποδίζεται η ροή του αέρα, προκαλώντας νυχτερινές αφυπνίσεις ή πτώση των επιπέδων οξυγόνου.

Περίπου το 1-4% των παιδιών έχουν υπνική άπνοια, που σημειώνεται περισσότερο μετά την ηλικία των 3 ετών και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από πρησμένες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Αυτή η κατάσταση προσδιορίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης και επιβεβαιώνεται από μια μελέτη ύπνου.

Ακόμη περισσότερα παιδιά ροχαλίζουν από συνήθεια ή ήπια διαταραχή της αναπνοής τους στο ύπνο.

Οι πρησμένες αμυγδαλές και τα κρεατάκια που προκαλούν απόφραξη του αεραγωγού τη νύχτα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο του παιδιού και τη συνολική ποιότητα ζωής του. Η αδενοαμυγδαλεκτομή (αφαίρεση αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων) χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία τόσο της υπνικής άπνοιας όσο και των ηπιότερων μορφών διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο.

Αν και η αδενοαμυγδαλεκτομή πραγματοποιείται συχνά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η επίδραση που έχει στον ύπνο, τη συμπεριφορά και τη συνολική ποιότητα ζωής του παιδιού. Συνήθως, η χειρουργική επέμβαση γίνεται χωρίς να πραγματοποιηθεί μελέτη ύπνου.

Επίσης, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα που να δείχνουν πόσο αποτελεσματική είναι η χειρουργική επέμβαση για το ροχαλητό και τις ηπιότερες μορφές διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο και εάν η καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να επιτρέψει άλλες μη χειρουργικές θεραπείες να βοηθήσουν πρώτα.

Πηγή: IMOMMY.GR