Πότε πρέπει να επέμβετε στους τσακωμούς των παιδιών σας

παιδιά μαλώνουν τσακωμοί

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι ευρέως γνωστό πως όλα τα αδέλφια, ειδικά αυτά που ζουν κάτω από την ίδια σχέση, έχουν καθημερινά τσακωμούς και διαπληκτισμούς. Στις μικρότερες ηλικίες κιόλας είναι ακόμη πιο σύνηθες καθώς τα παιδιά αποζητούν την προσοχή των γονιών τους.

Οι τσακωμοί ανάμεσα σε παιδιά που είναι αδέλφια προκαλούν στρες και κούραση. Είναι όμως σημαντικοί για την ανάπτυξή τους, καθώς τα προετοιμάζουν για τη δημιουργία υγιών σχέσεων αργότερα στη ζωή, μαθαίνοντάς τα να επιλύουν τις συγκρούσεις και να συγχωρούν.

Πότε πρέπει να πάρετε θέση

Αν τα παιδιά σας σας σέρνουν στους τσακωμούς τους, η παρουσία σας διαιωνίζει τον ανταγωνισμό για την προσοχή σας. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να αναλάβετε το ρόλο του διαιτητή. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

Εάν τα παιδιά που τσακώνονται έχουν παρόμοια ηλικία, μπορείτε να τα ρωτήσετε αν θέλουν να παρέμβετε για να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Αν πουν «ναι», μην ρωτήσετε ποιος έκανε τι, ποιος το ξεκίνησε ή ποιος το τελείωσε. Στόχος είναι να παρέμβετε για να ηρεμήσουν.

Μπορείτε να πείτε κάτι σαν, «Δεν μπορείτε να παίξετε μαζί εάν δεν μπορείτε να λύσετε τις διαφορές σας χωρίς να τσακωθείτε. Για τα επόμενα 20 λεπτά, ο καθένας θα κάτσει στη γωνιά του και θα παίξει μόνος.

Αν τσακώνονται για ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα, το παιχνίδι μπαίνει σε time out ή η δραστηριότητα αναβάλλεται.

Την επόμενη φορά που θα τσακωθούν, ρωτήστε τα αν θέλουν να λύσετε εσείς την «αντιδικία». Πιθανότατα θα σας πουν «όχι», προτιμώντας να το χειριστούν μόνα τους και θα ηρεμήσουν.

Συνήθως οι γονείς δεν χρειάζεται να διδάξουν τα παιδιά τους πώς να επιλύουν τις διαφορές τους. Μπορείτε ωστόσο να ενθαρρύνετε τα παιδιά να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν από μόνα τους ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, όπως να τους αφαιρέσετε για παράδειγμα την πρόσβαση σε ένα παιχνίδι.

Οι διαφορετικές ηλικίες

Είναι φυσικό να θέλετε να προστατεύσετε τα μικρά παιδιά, αλλά πρέπει να προσέχετε να μην δημιουργείτε δυσαρέσκεια στο μεγαλύτερο παιδί καθιστώντας το υπεύθυνο για κάθε σύγκρουση. Συχνά, υπάρχει μια δυναμική στην οποία συμβάλλουν και τα δύο παιδιά.

Για να προλάβετε τους καυγάδες ανάμεσα στα αδέρφια διαφορετικών ηλικιών, δοκιμάστε τα ακόλουθα:

Εάν ένας μικρότερος αδελφός ασχολείται πάντα με τα πράγματα του μεγαλύτερου αδερφού, τα πολύτιμα αντικείμενα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το μικρότερο αδερφάκι.

Εάν τα αδέρφια μοιράζονται ένα δωμάτιο και το μικρότερο είναι ακατάστατο, μην αναθέτετε στο μεγαλύτερο να διατηρήσει το δωμάτιο καθαρό.

Μην προσπαθείτε αντανακλαστικά να «διασώσετε» το μικρότερο αδερφάκι στους καβγάδες.

Διευκολύνετε από νωρίς τις θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αδερφών, βάζοντας κατά διαστήματα το μεγαλύτερο παιδί να συμμετέχει σε δραστηριότητες με τα μικρότερα αδερφάκια του (π.χ. εξόδους, κεράσματα, διασκέδαση).

Πηγή: imommy.gr