Τι μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα του μωρού σας

το μωρό φοράει πιπίλα το βράδυ

Με ποιο τρόπο μπορείτε να το αποφύγετε

Όπως όλοι ξέρουμε, το δέρμα ενός μωρού είναι πολύ ευαίσθητο και για αυτό πρέπει να προσέχουμε τι βάζουμε πάνω του και πως θα το περιποιηθούμε σωστά.

Μιας και το δερματάκι του μωρού είναι ακόμη πολύ λεπτό και ευαίσθητο δεν είναι απίθανο να αναπτυχθούν ερεθισμοί που μπορεί να μας προκαλέσουν ανησυχία.

Ποιοι μπορεί να είναι οι κύριοι ερεθιστικοί παράγοντες στους οποίους πρέπει να έχουμε το νου μας;

Τι μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα του μωρού σας

Ιδρώτας

Η υπερβολική εφίδρωση εμποδίζει τους ιδρωτοποιούς αδένες και μπορεί να προκύψουν μικρά κόκκινα εξογκώματα ή φουσκάλες στο σωματάκι του μωρού. Συνήθως δεν απαιτείται ιατρική φροντίδα, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγετε να ντύνετε το βρέφος με ρούχα πολύ ζεστά ή πολύ στενά διότι αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Υγρά μαντηλάκια

Είναι σημαντικό να διασφαλίζετε πάντα ότι τα υγρά μαντηλάκια που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας περιέχουν συστατικά που είναι ήπια και ασφαλή για την επιδερμίδα.

Σάλιο

Στην ηλικία των πέντε με έξι μηνών, η σιελόρροια κατά κανόνα αυξάνεται. Για να αποφευχθεί ο ερεθισμός που συχνά προκαλεί το σάλιο στην περιστοματική περιοχή, συνιστάται η χρήση συγκεκριμένων προϊόντων, όπως η βαζελίνη, πριν κοιμηθεί ή φάει το μωρό.

Αρώματα

Όλα τα καλλυντικά προϊόντα που προορίζονται για μωρά θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από ορισμένους πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες του δέρματος, όπως:

Διαβάστε επίσης  Κλιματιστικό και βρέφος: Οσα πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια του μωρού σας

Αλκοόλ
Αιθέρια έλαια
Αρώματα

Πάνες

Η δερματίτιδα από την πάνα είναι μια περίπλοκη δερματική πάθηση. Εμφανίζεται στην περιπρωκτική περιοχή, στους γλουτούς, στην κοιλιά και στο εσωτερικό των μηρών.

Για να την αντιμετωπίσετε:

Ακολουθήστε τις συμβουλές του παιδιάτρου. Εκείνος μπορεί να σας προτείνει κρέμες που αντιστέκονται στην υγρασία (υδρόφοβες), κρέμες αντιφλεγμονώδεις και κρέμες αντιμικροβιακές/ αντιμηκυτιασικές. Επιπλέον:

Φροντίστε η περιοχή της πάνας να είναι πάντα καθαρή και στεγνή.

Αλλάζετε πάνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αφού καθαρίσετε και στεγνώσετε την περιοχή, πριν απλώσετε την όποια αλοιφή, αφήστε το ξηρό δέρμα του μωρού να εκτεθεί στον αέρα για να αναπνεύσει.

Απορρυπαντικά

Ορισμένα απορρυπαντικά ρούχων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ευαισθησία στα μωρά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αρώματα και χρωστικές ουσίες.

Αντηλιακά

Αναζητήστε αντηλιακά κατάλληλα για μωρά που να είναι ευρέως φάσματος, δηλαδή να προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB. Ιδανικά, επιλέξτε αυτά που αποτελούνται από οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο τιτανίου. Πρόκειται για υποαλλεργικές ενώσεις που, όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, δεν απορροφώνται όπως τα χημικά αντηλιακά.

Αντιβακτηριδιακό σαπούνι

Το 70% των αντιβακτηριακών σαπουνιών περιέχει triclosan, το οποίο είναι ένα μη συνιστώμενο συστατικό που εξαλείφει τα μικρόβια από την επιφάνεια του δέρματος. Συνιστώνται γενικά τα απλά, ήπια σαπούνια για μωρά.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η μόνη επιλογή που έχετε σαν γονείς είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και να επιλέγετε αυτά που είναι κατάλληλα για μωρά. Με άλλα λόγια, αυτά που είναι υποαλλεργικά και χωρίς parabens και φθαλικές ενώσεις.

Πηγή: imommy.gr