Το παιδί σας ρωτάει συνέχεια «γιατί» και δεν ξέρετε τι να κάνετε

το παιδί σας ρωτάει συνέχεια γιατί

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις απορίες του

Ενα παιδί έχει συχνά απορίες, αν σκεφθείτε πως μόλις ανακαλύπτει σιγά σιγά τον κόσμο, εσείς όμως δεν ξέρετε πως να… αντιμετωπίσετε τα «γιατί» του.

Γιατί μαμά αυτό και γιατί μπαμπά εκείνο και γιατί, και γιατί ρωτάει το παιδί σας και εσείς μπορεί να εξαντλήστε ωστόσο αξίζει όχι μόνο να κάνετε υπομονή, αλλά και να χαρείτε με αυτήν τους την επιμονή.

Η τάση του παιδιού να κάνει ερωτήσεις είναι σημαντική για την εγκεφαλική του ανάπτυξη και την ικανότητά του να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του.

Μάλιστα, ενθαρρύνοντας το παιδί να κάνει ερωτήσεις, αυξάνετε τις πιθανότητες να αγαπήσει τη μάθηση και θέτετε τις βάσεις για μια καλή επικοινωνία μεταξύ σας.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν παιδί σας ρωτάει συνέχεια «γιατί»

Απαντάτε με ενθουσιασμό

Η στάση που έχετε ως γονείς απέναντι στις ερωτήσεις του παιδιού, είναι σημαντική ώστε να ενισχύσετε τη φιλομάθειά του και τη μεταξύ σας σχέση. Επομένως, πρέπει να αποφεύγετε να αντιδράτε αρνητικά ή χλιαρά.

Προσπαθείτε να είστε λεπτομερείς

Οσο πιο ακριβείς είναι οι απαντήσεις σας, τόσο περισσότερο οξύνεται η περιέργεια του παιδιού. Αλλωστε, έτσι το παιδί αισθάνεται ότι οι ερωτήσεις του είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες

Οι ερωτήσεις των παιδιών κινούνται σε ένα τεράστιο φάσμα (από το γιατί υπάρχουν ζώα μέχρι το γιατί έχουμε νύχια) και ορισμένες φορές μπορεί να μην είστε σε θέση να απαντήσετε σωστά. Αντί να βγάζετε απαντήσεις από το μυαλό σας ή να δηλώνετε ότι δεν γνωρίζετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγκυρες πηγές στο Διαδίκτυο για να βρείτε την απάντηση. Αλλωστε και μέσα από την «έρευνα» που θα κάνετε, θα δώσετε στο παιδί ένα μάθημα.

Ζητάτε την άποψή του

Ενας έξυπνος τρόπος να οξύνετε την κριτική σκέψη του παιδιού και ταυτόχρονα να κάνετε ένα διάλειμμα από τις συνεχείς απαντήσεις, είναι να του αντιστρέψετε την ερώτησή του. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο το προετοιμάζετε και για το σχολείο, όπου εκείνο θα είναι που θα δέχεται τις ερωτήσεις.

Πηγή: imommy.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *