20 χρόνια από τη συντριβή του μοιραίου Σινούκ στη Χαλκιδική – 17 ψυχές παρασύρθηκαν στο θάνατο (ΦΩΤΟ)

Μνημείο πτώση σινούκ ελικόπτερο Πόρτο Κουφό Χαλκιδική

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο

«Μακάριοι άμωμοι εν οδώ, οι πορευόμενοι εν νόμω Κυρίου. Αι ψυχαί αυτών εν αγαθοίς αυλισθήσονται»…  Αυτός ο ψαλμός αναγράφεται στο Μνημείο που ανεγέρθη στο Πόρτο Κουφό, στη μνήμη των 17 θυμάτων του Σινούκ, που έχασαν άδικα τη ζωή τους, στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2004.

20 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από μοιραίο εκείνο πρωινό, όπου 17 ψυχές παρασύρθηκαν στο θάνατο, ανάμεσά τους και ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρος Ζ’, από την πτώση του Σινούκ που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Κουφό στη Χαλκιδική.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τις Καρυές του Αγίου Ορους με 17 επιβαίνοντες, πέντε στρατιωτικούς (μέλη του πληρώματος) και 12 επιβάτες και δυστυχώς, δεν προσγειώθηκε ποτέ!

Μνημείο πτώση σινούκ ελικόπτερο Πόρτο Κουφό Χαλκιδική

Στο μοιραίο Σινούκ επέβαιναν ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ’ και τα μέλη της συνοδείας του: οι Μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομος και Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος, ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος, ο διάκονος Νεκτάριος, ο καθηγούμενος της Μονής Μαχαιρά Κύπρου, Αρσένιος, ο σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη, Γιώργος Ξενουδάκης, ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Μαύρος, ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Παπαστεφάνου, ο αστυνομικός – συνοδός Σπύρος Κουρσάρης και ο αδελφός του Πατριάρχη Γιώργος Παπαπέτρου.

Μνημείο πτώση σινούκ ελικόπτερο Πόρτο Κουφό Χαλκιδική

Το πλήρωμα αποτελούσαν οι: αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ, ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου, ανθυπασπιστής Στυλιανός Ράπτης, αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης και ο επιλοχίας Παναγιώτης Γολεγός.

Η συντριβή του βύθισε στο πένθος τις Ενοπλες Δυνάμεις, το χώρο της εκκλησίας και ολόκληρη την κοινωνία και άφησε τόσα χρόνια μετά πολλά αναπάντητα «γιατί».

Το χρονικό της τραγωδίας

γράφημα πτώση σινούκ Χαλκιδική

Το Σινούκ προερχόταν από το 4ο Τμήμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ). Είχε απογειωθεί στις 9:35 από το στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα και αναμένονταν να προσγειωθεί στο Αγιο Ορος στις 11:05, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Μονής Βατοπεδίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Ζώνης.

Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον Πύργο Ελέγχου, ενώ οι πληροφορίες τότε έλεγαν ότι περί τις 11π.μ. το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ. Το τελευταίο στίγμα είχε δοθεί από τον πιλότο, ενώ βρισκόταν σε απόσταση 15 μιλίων από τις Καρυές.

Διαβάστε επίσης  Χαλκιδική: "Viral" ο νεαρός που έκανε βουτιά από γέφυρα 13,5 μέτρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Μνημείο πτώση σινούκ ελικόπτερο Πόρτο Κουφό Χαλκιδική

Το Σινούκ που μετέφερε τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο, μητροπολίτες, αρχιμανδρίτες και λαϊκούς, δεν προσγειώθηκε ποτέ, αλλά συνετρίβη.

Στις 4 το απόγευμα εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει στην περιοχή τα πρώτα συντρίμμια ενώ οι σοροί επέπλεαν στη θάλασσα.

Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έως και 7 μποφόρ. Την επόμενη ημέρα αλιευτικά σκάφη, εντόπισαν και περισυνέλεξαν και τη σορό του Πατριάρχη. Το «κουφάρι» του ελικοπτέρου εντοπίστηκε σε βάθος 1.000 μέτρων ενώ τέσσερις από τις σορούς δεν βρέθηκαν ποτέ.

Μνημείο πτώση σινούκ ελικόπτερο Πόρτο Κουφό Χαλκιδική

Πέπλο μυστηρίου, ερωτήματα και ευθύνες

Λίγες μόλις ώρες μετά από το τραγικό δυστύχημα, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. «Γιατί χάθηκε τόσος πολύτιμος χρόνος;», «Γιατί επικράτησε αλαλούμ και ασυνεννοησία;» και άλλα πολλά…

Το δυστύχημα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ έντονη κριτική για την τραγωδία στη Σιθωνία δέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επειδή υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα πολιτικών ευθυνών.

Από πηγές του ΥΠ.ΕΘ.Α. διέρρευσαν τα πρώτα έγγραφα που προκάλεσαν ερωτήματα. Αναφορές του διοικητή της μονάδας που σκοτώθηκε στο δυστύχημα έκαναν λόγο για ελλείψεις στο τεχνικό προσωπικό, που προκαλούσαν προβλήματα στη τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων. Πιο σημαντικά έγγραφα αποκάλυπταν ότι υπήρχε πρόβλημα με συγκεκριμένες παρτίδες από πτέρυγες οι οποίες είχαν παρουσιάσει ρωγμές.

Μνημείο πτώση σινούκ ελικόπτερο Πόρτο Κουφό Χαλκιδική

Μέχρι και σήμερα τα αιτία της πτώσης δεν έχουν γίνει σαφή, ενώ το μυστήριο γύρω από το συγκλονιστικό αυτό συμβάν αιωρείται ακόμη, μιας και η μπροστινή πτέρυγα που φέρεται να ήταν υπεύθυνη για την πτώση του ελικοπτέρου βρίσκεται ακόμη στο βυθό της θάλασσας.

Δυστυχώς οι συγγενείς των θυμάτων ακόμη δεν έχουν πάρει τις απαντήσεις που αναζητούν όλα αυτά τα χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2023, σχεδόν 20 χρόνια μετά την πολύνεκρη τραγωδία, το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι στοιχειοθετείται ευθύνη του Δημοσίου και επομένως οι οικογένειες 11 θυμάτων δικαιούνται αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης. Ακολούθησε τον Νοέμβριο, αίτημα αναίρεσης από το Δημόσιο και η υπόθεση οδηγήθηκε και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο

μνημόσυνο Χαλκιδική πτώση σινούκ
Πηγή φωτό: www.halkidikifocus.gr

Την Κυριακή (08/09) τελέστηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Μνημείο που κατασκευάστηκε στη μνήμη τους, επιμνημόσυνη δέηση, για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της μοιραίας πτήσης.

Στη δέηση παρεβρέθηκαν, εκτός από συγγενείς των θυμάτων, εκπρόσωπος του Ελληνικού Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και τοπικοί άρχοντες όπως, ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Μαλλίνης , ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Γεωργιάδης και η Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μαρία Γκουβέλα.

Μνημείο πτώση σινούκ ελικόπτερο Πόρτο Κουφό Χαλκιδική

Πηγή στοιχείων: mixanitouxronou.gr, xalkidikipolitiki.com, halkidikifocus.gr