Αφιέρωμα μνήμης από το ΚΩΘ στην Μαίρη Παπαδοπούλου

Τιμώντας την εξαίρετη καθηγήτρια Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Με μια ξεχωριστή τελετή, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αποτίει φόρο τιμής στην καθηγήτριά του, Μαίρη Παπαδοπούλου, που φεύγοντας στις 2 Δεκεμβρίου 2010 από τη ζωή άφησε πίσω της όλη την […]

Τιμώντας την εξαίρετη καθηγήτρια

Με μια ξεχωριστή τελετή, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αποτίει φόρο τιμής στην καθηγήτριά του, Μαίρη Παπαδοπούλου, που φεύγοντας στις 2 Δεκεμβρίου 2010 από τη ζωή άφησε πίσω της όλη την κινητή και ακίνητή της περιουσία στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για να χορηγεί υποτροφίες ή χρηματικά βραβεία σε ταλαντούχους, κατά προτίμηση άπορους μαθητές και απόφοιτους του Ωδείου.

Στην τελετή αυτή θα απονεμηθεί το βραβείο «Μαίρης Παπαδοπούλου», ποσού χιλίων ευρώ για τον καθένα, στους τέσσερις αριστούχους απόφοιτους του εκπαιδευτικού έτους 2016-2017:
Σταμάτη Βλαχοδημήτρη, πιάνο (τάξη Λίλιας Βασιλειάδου) Στεφανομάριο Γαζίλα, κρουστά (τάξη Αλέξανδρου Ιωάννου),
Χρήστο Θεολόγο, κλαρινέτο (τάξη Ιγκόρ Εφίμοβ)
Ιωάννη Ιακωβόγλου, βιολί (τάξη Ειρήνης Ντράγκνεβα)

Για την κα Παπαδοπούλου θα μιλήσουν ο Πρόεδρος ΔΣ ΚΩΘ, κ. Χαράλαμπος Λεφάκης, η Διευθύντρια ΚΩΘ, κα Λόλα Τότσιου, ο καθηγητής ΚΩΘ, κος Δημήτριος Ιωάννου και η καθηγήτρια ΚΩΘ και μαθήτρια της κας Παπαδοπούλου, κα Ρέα Γκούγκα.
Η τελετή θα πλαισιωθεί μουσικά από τον Γιάννη Ιακωβόγλου, βιολί, που θα ερμηνεύσει έργα J.S.Bach και τον Στεφανομάριο Γαζίλα, βιμπράφωνο, που θα ερμηνεύσει έργο Antonio Carlos Jobim και Vinicius de Moraes.

Θα ακολουθήσει κέρασμα στη μνήμη της.

Διαβάστε επίσης  Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη

Βιογραφικό Μαίρης Παπαδοπούλου
Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1923 στη Στενήμαχο Βουλγαρίας, κόρη του Εμμανουήλ Παπαδόπουλου και της Χρυσάνθης Δανιήλ. Μέσα στη δεκαετία του 1920 μετακόμισαν οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Σταμ. Πατρικίου – Βαλαγιάννη, όπου ξεκίνησε και μαθήματα πιάνου, μια που εκεί λειτουργούσε παράρτημα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1930.

Το Σεπτέμβριο του 1938 εγγράφηκε στο Ωδείο στην τάξη της καθηγήτριας Ανθίππης Φωκά και τον Ιούλιο του 1939 έλαβε πτυχίο διδασκαλίας πιάνου.
Στο τέλος του σχολικού έτους 1942-43 έλαβε δίπλωμα πιάνου με άριστα από την τάξη του Τέο Κώφμαν. Ακολούθησε μικρή περίοδος καλλιτεχνικής δράσης με ρεσιτάλ πιάνου και στη συνέχεια η Μαίρη Παπαδοπούλου αφιερώθηκε στη διδασκαλία του πιάνου.
Σπούδασε επίσης νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1941 ως το 1948. Εγγράφηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης το 1949 ως ασκούμενη δικηγόρος.
Δίδαξε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1955 ως το 1991. Το Ωδείο για εκείνη τη γενιά των καθηγητών ήταν το κέντρο της ζωής και της έγνοιας τους, όχι μόνο τόπος δουλειάς αλλά και επίμονο θέμα συζητήσεων, κρίσεων, αντιπαραθέσεων σε κάθε ευκαιρία. Σ΄ ένα σημειωματάριο της Μαίρης Παπαδοπούλου συναντήσαμε την καταχώρηση: «Το Ωδείο είναι διασκεδαστικό… Ζέστη, ησυχία, απόλαυση, χαλάρωση, ξεκούραση διανοητική (12/12/58)».
Στο διάστημα της διδακτικής της δράσης έδωσε οκτώ πτυχία και επτά διπλώματα. Οι παλιές μαθήτριές της τη θυμούνται «ανιδιοτελή, με καθαρή ψυχή, υπομονετική, με φιλοσοφική διάθεση απέναντι στη ζωή, με βαθιά πίστη στα θεία».

Στο Κρατικό Ωδείο διδάσκουν από τον κύκλο των διπλωματούχων της τάξης της η Ειρήνη Γαβριηλίδου και η Ρέα Γκούγκα, στη Μέση Εκπαίδευση σταδιοδρομούν ως μουσικοί η Άννα Βλαχοπάνου και η Γεωργία Τσερπέ.
Η φιλομάθεια της Μαίρης Παπαδοπούλου και τα πλατιά της ενδιαφέροντα την οδήγησαν να παρακολουθήσει μαθήματα Ιατρικής, Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Νομικής και Θεολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1989 ως το 2008.
Έφυγε από τη ζωή στις 2 Δεκεμβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και σύντομη νοσηλεία. Στη βιβλιοθήκη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης φυλάσσεται το προσωπικό της αρχείο με φωτογραφίες, παρτιτούρες, προγράμματα συναυλιών κ.ά.
Με τη διαθήκη της (1979) άφησε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όλη την κινητή και ακίνητή της περιουσία για να χορηγεί υποτροφίες ή χρηματικά βραβεία σε ταλαντούχους κατά προτίμηση άπορους, όπως γράφει, μαθητές και αποφοίτους του Ωδείου.