Αυξάνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης από το 2020

ΔΝΤ δώρο του Πάσχα επίδομα συντάξεις

Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Στην αύξηση του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) προσανατολίζεται η κυβέρνηση μέσα στο 2020 εφόσον υπάρχει δημοσιονομικά το περιθώριο για πρόσθετα μέτρα.Ειδικότερα η κυβέρνηση μελετά την αύξηση του ποσού του ΚΕΑ από το 2021 ωστόσο αν όντως τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν προσανατολίζεται η αύξηση του ΚΕΑ να έρθει νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, η αύξηση του ΚΕΑ αν γίνει με βάση τα δημοσιονομικά της χώρας θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Όπως σημείωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Στάϊκουρας στην περίπτωση που υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2020 εξετάζεται μεταξύ των πρόσθετων μέτρων ακόμη και η αύξηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Ωστόσο όλα θα κριθούν απο το πως θα αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2020 για να μπορέσει να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα.

Να σημειωθεί οτι το ΚΕΑ θα μετονομαστεί και πάλι σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως ήταν πριν αλλάξει την ονομασία του η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης
Η Ελλάδα ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

Το κονδύλι για το ΚΕΑ θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς θα διαμορφωθεί στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το 2020, από 760 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Η αύξηση του ποσού στοχεύει στην αύξηση των δικαιούχων του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει τον νέο ΚΕΑ με πρωτοβουλίες για εργασία στους δικαιούχους. Ανάμεσα σε αυτές είναι η χορήγηση μικρών δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, ώστε να κινητοποιηθούν πολλοί δικαιούχοι, δημιουργώντας μικρές επιχειρήσεις.

Το ποσό του ΚΕΑ σήμερα ορίζεται ως ακολούθως:

– 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

– 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

– 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Η πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιείται με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Πηγή: www.dikailogitika.gr