Αύξηση του κινδύνου φτωχοποίησης στην Κεντρική Μακεδονία

Αυξήθηκε τη διετία 2018- 2019 στην Κεντρική Μακεδονία κατά 4% ο δείκτης των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο ο ίδιος δείκτης σε πανελλαδικό επίπεδο σημείωνε μείωση κατά 6%.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας και η σοβαρή υλική υστέρηση (που συνυπολογίζονται στον παραπάνω δείκτη) αυξήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία κατά 9% και 21% αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά, που βασίζονται σε έρευνα του European Union Statistics (στατιστικά στοιχεία που συλλέγει η Eurostat για την Ευρωπαϊκή Ένωση) παρουσίασε ο συνεργαζόμενος ερευνητής στο Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Βέργης, μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση για την «Κοινωνική Ενσωμάτωση Ευάλωτων ομάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και τον «ρόλο του Ο.Α.Ε.Δ. και της Ε.Ε.Τ.Α.Α.».

Ο κ. Βέργης τόνισε ότι τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να αιτιολογήσουν την αύξηση των ωφελουμένων από τις δομές των δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (όπως τα Κέντρα Κοινότητας, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο). Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι στο σύνολο της Περιφέρειας η αύξηση αυτή φτάνει το 41,7% «ενώ φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Πιερίας, Σερρών και Θεσσαλονίκης». Παράλληλα ανέφερε ότι «τα κέντρα κοινότητας έχουν τους περισσότερους ωφελούμενους» και σημείωσε ότι στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση στους Δήμους Νεάπολης- Συκεών, Κορδελιού- Ευόσμου και Καλαμαριάς. Μεγάλες αυξήσεις του αριθμού των ωφελουμένων από τα κέντρα κοινότητας παρατηρούνται στους δήμους Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Πέλλας, Διός-Ολύμπου Πιερίας, Βισαλτίας και Σιντικής Σερρών και Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

«Συνολικά, η εικόνα που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι τα κέντρα κοινότητας αυξάνουν τους ωφελούμενούς τους και αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το ότι οι συνθήκες διαβίωσης από το 2018 στο 2019 επιδεινώθηκαν αλλά θα μπορούσε να είναι και η αιτία της ωριμότητας των κέντρων κοινότητας δεδομένου ότι ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν από δύο ή τρία χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Βέργης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΑΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Δημήτριος Κανελλίδης αναφέρθηκε στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και τόνισε ότι τα μηνιαία ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν αύξηση μετά τον Μάρτιο του 2020. Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «τον προηγούμενο μήνα είχαμε 1.102.317 ανέργους σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεια που κρατάει ο οργανισμός». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του ΟΑΕΔ, τις εξ αποστάσεως υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη με ψηφιακό ραντεβού και τηλεδιάσκεψη και στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας παρέχονται 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιες συνθήκες» είπε και πρόσθεσε ότι «εκτός από τις παθητικές πολιτικές όπως τα επιδόματα και βοηθήματα, το κράτος εφαρμόζει και ενεργητικές πολιτικές μέσω του ΟΑΕΔ, την αιχμή του δόρατος κάθε κυβέρνησης για να χτυπήσει την ανεργία και το υποστηρικτικό όργανο για τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας».

Στον ρόλο και τη σημασία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε η διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού της ΕΕΤΑΑ Κωνσταντίνα Πέππα, παρουσιάζοντας στοιχεία για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπάγεται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας. Οι πυλώνες της έρευνας που γίνεται στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου είναι η μέτρηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Περιφέρεια, η άντληση και συλλογή στοιχείων από πληροφοριακά συστήματα, φορείς και βάσεις δεδομένων και η αξιολόγηση και ερμηνεία δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Παράλληλα αποτυπώνονται οι ανάγκες της Περιφέρειας σε δράσεις και πολιτικές για να βοηθηθούν οι πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *