Αγιορείτικη Εστία: Συνέδριο με θέμα “Το Αγιον Ορος στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης»

Μονή Γρηγορίου Αγιο Ορος Γερμανία

Από την Παρασκευή 10 έως Κυριακή 12 Δεκεμβρίου

200 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την έναρξη της Επανάστασης της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από τις οποίες, θα έρθουν στο φως σημαντικές πτυχές της ιστορίας μας.

Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις, διοργανώνοντας ποικίλες δράσεις (παραγωγή εκδόσεων, διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος, διοργάνωση εκθέσεων κ.λπ) προβάλλοντας μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή της Αθωνικής ιστορίας, αυτή της συμμετοχής του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επανάσταση, που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, διοργανώνεται το 11ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Αγιορείτικης Εστίας, που φέρει τον τίτλο «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Σύντομη εισαγωγή από το σκεπτικό της επιστημονικής επιτροπής

«Η εξάπλωση της Ελληνικής Επαναστάσεως στη Μακεδονία και ειδικότερα στη Χαλκιδική συγκίνησε σφοδρώς τους Αγιορείτες. Πολλοί άλλωστε από αυτούς, όπως ο δραστήριος Νικηφόρος Ιβηρίτης χαρτοφύλαξ, είχαν από χρόνια μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Τον Μάιο του 1821, με πανηγυρική συνάθροιση στο ναό του Πρωτάτου, ο Άθως προσχώρησε στο κίνημα του Εμμανουήλ Παπά. Όπως είναι γνωστό η επανάσταση στο βορειοελλαδικό χώρο έληξε σύντομα και άδοξα. Οι Αγιορείτες όμως κλήθηκαν να πληρώσουν το βαρύ τίμημα της συμμετοχής τους. Τουρκικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν στις μονές οι οποίες υποχρεώθηκαν να αναλάβουν τη συντήρησή τους. Έκτακτος βαρύτατος φόρος επιβλήθηκε συλλογικά και οι τακτικοί φόροι κατεβάλλοντο εις διπλούν. Τα μετόχια της Χαλκιδικής υπέστησαν βαριές ζημιές και η είσπραξη των εσόδων από τα προσοδοφόρα μετόχια της Μολδοβλαχίας διακόπηκε τουλάχιστον για μια πενταετία. Τα χρέη διογκώθηκαν, μεγάλος αριθμός μοναχών εγκατέλειψε το Άγιον Όρος, πολλές μονές βρέθηκαν σε κατάσταση ολοκληρωτικής ένδειας και αναγκάσθηκαν να εκποιήσουν μεγάλο αριθμό κειμηλίων, αν και τα πολυτιμότερα από αυτά φυγαδεύτηκαν στα νησιά της επαναστατημένης Ελλάδος, ενώ ο αριθμός των μοναχών μειώθηκε δραματικά. Κανένα μεγάλο έργο οικοδομικό ή καλλιτεχνικό δεν πραγματοποιείται στα 10 χρόνια της δυσπραγίας. Τα μέτρα κατά του Αγίου Όρους ήρθησαν το 1830».

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Εκοιμήθη 61χρονος μοναχός του Αγίου Ορους

Το 11ο Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας θα διεξαχθεί διαδικτυακά, λόγω των υγειονομικών μέτρων, από την Παρασκευή 10 έως Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021.
Το πρόγραμμα των συνεδριάσεων και των θεματικών ενοτήτων επισυνάπτεται.

Η παρακολούθηση του είναι δυνατή μέσω της πλατφόρμας ZOOM, ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο: https://bit.ly/11osynedrio
Θα δοθούν Βεβαιώσεις παρακολούθησης για όσες και όσους το επιθυμούν. Απαραίτητη η προεγγραφή στην ειδική φόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα : https://www.agioritikiestia.gr/el/11o-synedrio

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *