Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω: Η ιστορική Μονή στο Φαράγγι του Ενιπέα (ΦΩΤΟ)

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω Μονή

Η δημιουργία της, τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν και ο ρόλος της

Μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και σε υψόμετρο 900μ. στο Φαράγγι του Ενιπέα, «αποκαλύπτεται» ο Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω, ο οποίος μετράει περισσότερα από 450 και πλέον χρόνια λειτουργίας.

Αποτελεί τη σημαντικότερη Μονή στο Νομό Πιερίας, με σπουδαία πνευματική, εθνική και κοινωνική δράση, που η φήμη και η ακτινοβολία της ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

Ιδρύθηκε το 1542 από τον Αγιο Διονύσιο, κατά κόσμον Δημήτριο Καλέτση, ο οποίος την αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα, μετά από Θεία Αποκάλυψη, παρότι στη συνέχεια επικράτησε να ονομάζεται από το όνομά του.

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω Μονή

Στέκει πάνω σε ένα φυσικό οχυρό πλάτωμα, ανάμεσα σε δύο ρέματα και σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, στην… αγκαλιά του Ενιπέα και του μυθικού Ολύμπου.

Κάθε χρόνο προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, που είτε θέλουν να τη δουν, είτε είναι ορειβάτες και περαστικοί (Ελληνες και ξένοι), που διασχίζουν το Φαράγγι του Ενιπέα και “μαγνητίζονται” από την ιστορία της.

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω Μονή

Αυτός ο τόπος είναι ιερός και μυρωμένος, από την προσευχή και τη ζωή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω ενώ εδώ έχουν διαδραματιστεί σπουδαία ιστορικά γεγονότα.

Μέχρι το 1928 το Μοναστήρι ήταν Σταυροπηγιακό – Πατριαρχικό – υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού θρόνου.

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω Μονή

Ο Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω

Ο Αγιος Διονύσιος γεννήθηκε λίγο πριν το 1500 μ.Χ. στο ορεινό χωριό Σκλάταινα Μουζακίου της Καρδίτσας, την σημερινή Δρακότρυπα. Το όνομά του ήταν Δημήτριος και από παιδί επέδειξε ζήλο για την αγάπη του Χριστού και την ασκητική ζωή.

Με τη λιτή χριστιανική του ζωή και τα θαύματά του, ο Αγιος Διονύσιος συγκέντρωσε σύντομα γύρω του πολλούς μοναχούς. Οταν πια, από τα Μετέωρα και το Αγιο Ορος, βρέθηκε στον Ολυμπο ίδρυσε το μοναστήρι.

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω Μονή

Σ’ αυτή τη Μονή έχτισε κελιά, παρεκκλήσια και μύλους ενώ φρόντισε για τον εμπλουτισμό του μοναστηριού με κειμήλια, λείψανα αγίων, εικόνες (ήταν ο ίδιος αγιογράφος), με βιβλιοθήκη πατερικών κειμένων και έγραψε κανονισμούς για την ομαλή λειτουργία της Μονής.

Μέχρι το θάνατό του, στις 23 Ιανουαρίου του 1541, έκανε περιοδείες στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, διδάσκοντας και εξομολογώντας ενώ στήριζε τον υπόδουλο ελληνισμό, ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Συνέχισε να ασκητεύει σε σπηλιά κάτω από ένα βράχο, η οποία απέχει περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από το παλιό μοναστήρι. Ο τόπος ονομάστηκε «Αγιο Σπήλαιο» και σώζεται μέχρι και σήμερα, ενώ προσελκύει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες.

Τάφηκε στο αριστερό παρεκκλήσι του Καθολικού της Μονής, όπου σώζεται ο τάφος του μέχρι και σήμερα, ο οποίος και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο.

 

Καταστροφές, λεηλασίες και καταφύγιο αγωνιστών

Το μοναστήρι στην πολύχρονη ιστορία του βρέθηκε στο στόχαστρο όλων. Οι πολλές πυρκαγιές και καταστροφές που υπέστη η Μονή έχουν καταστήσει άγνωστη την ιστορία της το 17ο και 18ο αιώνα.

Το 1790-91 ο Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω κάηκε από πυρκαγιά, όπως αναφέρεται στην αλληλογραφία των πατέρων της Μονής. Το 1821 κατελήφθη από τον Βελή Πασά, γιο του Αλή πασά. Μετά από τρεις μέρες πολιορκίας, έδωσε εντολή για να λεηλατηθεί και να πυρποληθεί. Από τις πυρκαγιές αυτές καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης, των κειμηλίων και των υπαρχόντων στη Μονή. Πολλά από αυτά τα έκαψαν οι ίδιοι οι μοναχοί από το φόβο τους το 1878 κατά την Επανάσταση του Ολύμπου.

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω Μονή

Στη Μονή κατέφυγαν τα γυναικόπαιδα από το Λιτόχωρο. Μεγάλη ήταν η βοήθειά της στον αγώνα για την Απελευθέρωση, στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο (1897) και επίσης κατά το Μακεδονικό Αγώνα, όπου υπήρξε εκ νέου καταφύγιο αγωνιστών και σταθμός ανεφοδιασμού.

Τον Απρίλιο του 1943 υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή, καθώς ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς, επειδή κρύβονταν μέσα στη μονή Ελληνες αντάρτες. Τα σημάδια αυτά είναι εμφανή μέχρι και σήμερα.
Εκτοτε μεταφέρθηκε στο Μετόχι της, κοντά στο Λιτόχωρο (3χλμ.), όπου στεγάζεται η νέα Μονή.

Πανηγυρίζει στις 23 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου. Επίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου τελείται η τοπική εορτή του Σταυρού, στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου.

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω Μονή

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω: Η σημερινή εικόνα της παλαιάς Μονής

Η παλαιά Μονή, παρά τις καταστροφές που υπέστη, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μνημείο σπάνιας αρχιτεκτονικής. Το Καθολικό της είναι σταυροειδής ναός αθωνικού τύπου.

Γύρω από το ναό υπάρχουν τέσσερα παρεκκλήσια, όπου στο βορειοδυτικό βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Διονυσίου. Στα βόρεια, η Μονή διέθετε οχυρωματικό περίβολο και δύο πύργους δίπλα στην κύρια είσοδο.

Στην (κατεστραμμένη σήμερα) τριώροφη δυτική πτέρυγα, υπάρχουν κελιά των μοναχών και στη νοτιοδυτική γωνία το (μισογκρεμισμένο πλέον) καμπαναριό. Η νότια πτέρυγα έχει δύο ορόφους με κελιά μοναχών και υπόγειους χώρους.

Σήμερα το Καθολικό έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ γίνονται προσπάθειες για πλήρη αναστήλωση ολόκληρης της Μονής.

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω Μονή

Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω Μονή

Πηγή πληροφοριών: dionolymposguide.gr, el.wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *