Αλ. Καππάτου: ”Το να αμφισβητούμε τους ειδικούς δεν μας έχει βοηθήσει, ούτε η συνωμοσιολογία”

Τι υπογραμμίζει η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος

Σχετικά με τους αρνητές της μάσκας, αλλά και το αν τα παιδιά θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στις σχολικές αίθουσες, μίλησε η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Η κ. Καππάτου μεταξύ άλλων υπογραμμίζει για τα ζητήματα αυτά: «Ζούμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες, ενοχλητικές, ιδιαίτερες. Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς των γονέων αλλά προτάσσεται πάντα η ασφάλεια. Το να αμφισβητούμε τους ειδικούς δεν μας έχει βοηθήσει, ούτε η συνωμοσιολογία».

Συνεχίζει λέγοντας η ίδια: «Τα παιδιά προσαρμόζονται εξαιρετικά, αρκεί να τους εξηγήσεις και να καταλάβουν γιατί φορούν μάσκα. Η μάσκα δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν. Όμως είναι αναγκαία. Το ίδιο και για τα παιδιά μας. Η χρήση της μάσκας θεωρείται αναγκαιότητα. Πρέπει ο ίδιος ο γονιός να έχει πειστεί, να εξηγήσει στο παιδί του ποιος είναι ο τρόπος να φοράει τη μάσκα, και τα παιδιά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ένα παιδί 5-6-7 ετών θα φοράει συνέχεια τη μάσκα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα».

«Τα παιδιά εδώ και έξι μήνες έχουν ενημερωθεί καλά για τον κορωνοϊό και έχουν δει και τη χρήση της μάσκας. Το θέμα είναι τα παιδιά να είναι συμμέτοχα στην διαδικασία προστασίας της γιαγιάς, του παππού, του συμμαθητή τους. Συζητάμε μαζί τους για τη μάσκα και τα άλλα μέτρα προστασίας» προσθέτει η κ. Καππάτου.

Πώς επιδρά στην ψυχολογία των παιδιών το γεγονός ότι δεν μπορούν να αγκαλιαστούν με τους φίλους τους;

Σε ότι αφορά το πώς επιδρά στην ψυχολογία των παιδιών το γεγονός ότι δεν μπορούν να αγκαλιαστούν με τους φίλους τους, αλλά και το πώς πρέπει να τους το μεταφέρουν αυτό οι γονείς τους, η κ. Καππάτου ανέφερε ότι «αυτό είναι το πιο σοβαρό από όλα. Αλλά μπορούν να τους εξηγήσουν οι γονείς με γλυκό τρόπο ότι είναι κάτι προσωρινό και ότι αυτή την περίοδο καλό θα είναι να αποφύγουν να αγκαλιάζονται με τους φίλους τους, εξηγώντας τους ότι είναι πιο ασφαλή με αυτόν τον τρόπο. Και να υπάρξει συνεννόηση και με τους άλλους γονείς, ώστε να πουν το ίδιο και εκείνοι στα παιδιά τους. Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά επέστρεψαν στην ιδιάζουσα αυτή καθημερινότητά τους».

Πηγή: megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *