Αλλαγή ώρας: Μην ξεχάσετε να γυρίσετε τους δείκτες των ρολογιών

Αλλαγή ώρας 2020

Σε ισχύ η χειμερινή ώρα Και βάση… ώρας από τα ξημερώματα έχουμε χειμώνα. Ετσι, στις 04:00 σήμερα τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα πίσω ώστε να δείχνουν 03:00. Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν με νόμο, γίνεται, […]

Σε ισχύ η χειμερινή ώρα

Και βάση… ώρας από τα ξημερώματα έχουμε χειμώνα. Ετσι, στις 04:00 σήμερα τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα πίσω ώστε να δείχνουν 03:00.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.