ANAKEM: Συνεχίζει τους καθαρισμούς σε παράνομους μπαζότοπους (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΝΑΚΕΜ μπάζα καθαρισμός Θεσσαλονίκη

Οι νέες δράσεις καθαρισμού στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη

Η ΑΝΑΚΕΜ συνεχίζει σταθερά το σημαντικό της έργο και τις δράσεις καθαρισμού, σε χώρους που είχαν μετατραπεί σε παράνομες χωματερές αποβλήτων, οι οποίες προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Χθες, Τρίτη (06/12), μετά από μία ακόμη πρωτοβουλία του μεγαλύτερου Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ, σε συνεργασία με το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, προχώρησαν στον καθαρισμό παράνομων μπαζότοπων.

Πρόκειται για χώρους που επιλέχθηκαν μετά από αυτοψίες, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση των αποβλήτων, την προσβασιμότητα, αλλά και την σημασία της θέσης τους.

ΑΝΑΚΕΜ μπάζα καθαρισμός Θεσσαλονίκη

Η δράση ξεκίνησε στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, όπου δυο χώροι πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Παύλου, στην είσοδο της πόλης, έχουν μετατραπεί σε μπαζότοπους παράνομων αποθέσεων.

Το πρώτο σημείο (40.583320, 22.975946 – έναρξη της δράσης) βρίσκεται στον παράδρομο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών με αποτέλεσμα οι επισκέπτες που εισέρχονται στην πόλη να βρίσκονται αντιμέτωποι με αποτρόπαιες εικόνες, από κάθε λογής απόβλητα που ασυνείδητοι απορρίπτουν δίπλα στον αυτοκινητόδρομο.

Το δεύτερο σημείο (40.580232, 22.974867) βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, προκαλώντας τεράστιους υγειονομικούς κινδύνους για ασθενείς και εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

ΑΝΑΚΕΜ μπάζα καθαρισμός Θεσσαλονίκη

Στο σημείο βρέθηκαν, εκ μέρους του δήμου, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, και ο Ιωάννης Παπαηλιόπουλος ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ .

Δημητριάδης: «Αυτοί οι χώροι δεν ανήκουν στο φυσικό μας τοπίο»

Ο πρόεδρος της ΑΝΑΚΕΜ, Ηλίας Δημητριάδης, μιλώντας στην κάμερα του Thes.gr τόνισε μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε και πάλι εικόνες ανεξέλεγκτης διάθεσης. Και εδώ είναι ένας χώρος με 1000 περίπου κυβικά όγκου μπαζών. Θα πρέπει να πούμε στον κόσμο το εξής: Τέτοιοι χώροι, σε τέτοια κατάσταση, με αυτήν την ανεξέλεγκτη διάθεση των μπαζών, δεν ανήκουν στο φυσικό μας τοπίο. Ολοι έχουμε συνηθίσει, το μάτι μας, να βλέπουμε τέτοια μπάζα, σε διάφορους χώρους και να θεωρούμε πως είναι το φυσικό μας τοπίο. Δεν ανήκουνε».

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις αυτής της εικόνας: «Τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα, συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή μία ποσότητα της τάξης των 50.000.000 τόνων μπαζών…
Αυτό πλήττει το φυσικό μας τοπίο, το τουριστικό μας προϊόν και την αξιοπιστία μας. Θα πρέπει να σταματήσει αυτό. Θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αναλάβουμε την υποχρέωση να διαχειριζόμαστε ορθά τα μπάζα μας. Επικοινωνούμε με το συλλογικό σύστημα, με την ΑΝΑΚΕΜ, όταν έχουμε μπαζα και παίρνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες πώς πρέπει να τα διαχειριστούμε».

Διαβάστε επίσης  Οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Πυλαίας – Χορτιάτη ενώνονται για την προστασία του Σέιχ Σου

Λαμπρή: «Πρέπει άμεσα να αλλάξουμε νοοτροπία»

Η Ολγα Λαμπρή, Μηχανικός Περιβάλλοντος της ΑΝΑΚΕΜ, τόνισε πως οι συγκεκριμένες εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και εξήγησε στον κόσμο πόσο απλή είναι η διαδικασία για τη διαχείριση των μπάζων τους: «Πραγματικά, οι εικόνες αυτές προκαλούν θλίψη και ντροπή.

Είναι επιβεβλημένο πλέον να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν πρέπει να επιλέγουμε τη φαινομενικά οικονομική και εύκολη λύση. Είναι πολύ εύκολη η διαδικασία να συμβληθείς με ένα σύστημα ή με την ΑΝΑΚΕΜ, έχει μακροπρόθεσμο όφελος, είμαστε στο 2022, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε νοοτροπία.

Ολοι οι πολίτες που κάνουν οποιαδήποτε κατασκευή μπορούν να καλέσουν στην ΑΝΑΚΕΜ, υπάρχει ειδικό τμήμα συμβάσεων που μπορεί να δώσει όλες τις κατευθύνσεις για οποιοδήποτε έργο… και το κόστος διαχείρισης είναι πάρα πολύ μικρό…».

ΑΝΑΚΕΜ μπάζα καθαρισμός Θεσσαλονίκη

Που καταλήγουν τα απόβλητα

Μετά τη συλλογή τους τα απόβλητα οδηγούνται προς επεξεργασία στις πλησιέστερες αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης και επεξεργασίες ΑΕΚΚ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων, μετά την επεξεργασία τους, πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς επανάχρηση στην κατασκευή δημοσίων έργων.

ΑΝΑΚΕΜ μπάζα καθαρισμός Θεσσαλονίκη

Η δράση της ΑΝΑΚΕΜ

Από το 2021 η ΑΝΑΚΕΜ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει πραγματοποιήσει με δικές της δαπάνες πολλές τέτοιες δράσεις καθαρισμού οικολογικά ευαίσθητων περιοχών, σε διάφορα σημεία της Επικράτειας (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα). Ειδικότερα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έχουν προηγηθεί δράσεις καθαρισμού στην περιοχή των Λαχανοκήπων του δήμου Θεσσαλονίκης, σε δύο περιοχές του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, στην προστατευόμενη περιοχή του Γαλλικού ποταμού στο δήμο Δέλτα και σε περιοχές του Πλαγιαρίου και του Νέου Ρυσίου στο δήμο Θέρμης.