Αναβιώνει το έθιμο των «Κλαδαριών» στο Επταπύργιο

Σήμερα το απόγευμα Με μια μεγάλη φωτιά, που οι φλόγες της θα ζεστάνουν ακόμη περισσότερο τις καρδιές μας μέσα στο εορταστικό χριστουγεννιάτικο κλίμα, συνεχίζεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ο μεγάλος κύκλος των εκδηλώσεων. Πρόκειται για το έθιμο «Κλαδαριές» που θα αναβιώσει σήμερα, Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2017, στη Δ.Ε. Συκεών, ένα έθιμο της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας […]

Σήμερα το απόγευμα

Με μια μεγάλη φωτιά, που οι φλόγες της θα ζεστάνουν ακόμη περισσότερο τις καρδιές μας μέσα στο εορταστικό χριστουγεννιάτικο κλίμα, συνεχίζεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ο μεγάλος κύκλος των εκδηλώσεων.
Πρόκειται για το έθιμο «Κλαδαριές» που θα αναβιώσει σήμερα, Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2017, στη Δ.Ε. Συκεών, ένα έθιμο της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας που συμβολίζει τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός.

Κι αυτό είναι μόνο η αφορμή για να στηθεί γύρω από τη μεγάλη φωτιά ένα μεγάλο γλέντι υπό τους παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς, με τη συνοδεία άφθονου κρασιού και φασολάδας. Το σκηνικό αυτό θα στηθεί στη διασταύρωση των οδών Πρεμετής και Επταπυργίου (Συκιές), με «σκηνοθέτη» τον σύλλογο «Χοροστάτες» και την υποστήριξη του δήμου.
Από νωρίς το απόγευμα, τετραμελής παραδοσιακή ορχήστρα του συλλόγου «Χοροστάτες» θα «γεμίσει» τις γειτονιές με ήχους προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους στο μεγάλο γλέντι. Μουσικοί και μέλη του χορευτικού τμήματος θα ξεκινήσουν από τα 1ο-5ο Δημοτικά Σχολεία Συκεών (Δενδροφυτεία), κι αφού διασχίσουν μικρούς και μεγάλους δρόμους της περιοχής θα καταλήξουν στις 6 μ.μ. στο σημείο όπου οι «Κλαδαριές» θα είναι ήδη φουντωμένες για να ζεστάνουν όλη την περιοχή με τραγούδι και χορό.

Παιδικές χριστουγεννιάτικες γιορτές
Την ίδια ώρα, οι χριστουγεννιάτικες γιορτές για τους μικρούς μας φίλους συνεχίζονται με ιδιαίτερη ζωντάνια και ενδιαφέρον.
Μετά το διήμερο ραντεβού που είχαν τα παιδιά με τον αγαπημένο τους Άγιο στην Πλατεία του Άι Βασίλη, όπου του έδωσαν από κοντά τα γράμματά τους, φωτογραφήθηκαν μαζί του και διασκέδασαν παρέα με παιχνίδια, ζογκλερικά και ταχυδακτυλουργικά κόλπα, θεατρικά σκετσάκια και πολλές ακόμα εκπλήξεις, το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στις παιδικές χριστουγεννιάτικες γιορτές, ενώ κορυφώνονται και οι δράσεις στις δυο Δημοτικές Βιβλιοθήκες των Συκεών και Νεάπολης. Να σημειωθεί ότι για τις εκδηλώσεις στις Βιβλιοθήκες είναι απαραίτητη η προεγγραφή στα τηλέφωνα 2310. 217376 (Συκιές) και 2310.635060 (Νεάπολη)

Ακολουθούν καλλιτεχνικά χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά, αύριο, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις 6:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό κέντρο Συκεών, ενώ αντίστοιχα εργαστήρια θα γίνουν και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων και θα ακολουθήσει κουκλοθέατρο με τον «Πινόκιο».
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ακολουθούν έχουν ως εξής:

ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ «ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ»
► Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, Πρεμετής με Επταπυργίου, 18:00
Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα θα ανάψουν οι φωτιές και θα στηθούν οι «Κλαδαριές». Μικροί και μεγάλοι θα μαζευτούμε γύρω από τη φωτιά για να ζεσταθούμε, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!
Σε συνεργασία με το Σύλλογο «Χοροστάτες»

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
►Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου – 18:00
Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών (Κομνηνών 38),
Καλλιτεχνικά χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά.
►Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου
Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 19)
■17:30 – Καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά
■18:30 – «Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι»
Κουκλοθέατρο με μεγάλες χειροποίητες κούκλες από την ομάδα REDICOLO

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΚΕΩΝ
►Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, 17:30
Μαγικά Χριστούγεννα με παραμύθι αγάπης για παιδιά 3-5 ετών

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
►Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, 18:00
Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής: Μικροί ζαχαροπλάστες εν δράσει…

♦♦ ART BAZAAR: Στο μεταξύ, συνεχίζεται έως τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 το Art Bazaar, μία ξεχωριστή, αδιαμεσολάβητη, ομαδική έκθεση 50 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής. Η έναρξη της έκθεσης πραγματοποιήθηκε προχθές, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στο Εικαστικό Κέντρο «Ήλιος» του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με το κοινό να δίνει μαζικό παρόν, αλλά και να φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις.