«Επιμένουμε να προωθούμε τη συμμετοχή των πολιτών» το μήνυμα του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη
Σε διαδικασία Διαβούλευσης, στο πλαίσιο ενός ανοικτού διαλόγου διαρκείας, με τις τοπικές κοινωνίες ανά Δημοτική Ενότητα βρίσκεται από χθες ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, κατά την οποία φορείς, σύλλογοι, σωματεία και πολίτες συνδιαμορφώνουν το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του δήμου για το 2020.
Ο κοινωνικός διάλογος ξεκίνησε χθες, Πέμπτη 22 Αυγούστου, από τις Δημοτικές Ενότητες Συκεών και Αγίου Παύλου και συνεχίζεται και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στις Δ.Ε. Νεάπολης και Πεύκων.
Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, η Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει το προηγούμενο διάστημα την κατάθεση προτάσεων και απόψεων για έργα, υποδομές και δράσεις για το 2020, από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων, φορέων ενώσεων και σωματείων, κοινωνικών εταίρων, σχολικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων, εκπροσώπους παραγωγικών κλάδων, πρώην και νυν Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους και φυσικά από πολίτες.
Οι ανοιχτές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι δεν περιορίστηκαν στην παρουσίαση του προτεινόμενου Τεχνικού Προγράμματος, αλλά κατέγραψαν τις ιδέες και τις προτάσεις των πολιτών που συμμετείχαν στις διαδικασίες.
«Πρόκειται για πάγιες διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου, τις οποίες η δημοτική μας Αρχή τηρεί πιστά, και πολύ πριν προβλεφθούν από τον «Καλλικράτη», στο πλαίσιο της συμμετοχικής, συνεργατικής, δημοκρατικής και διαφανούς διοίκησής της», υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Όπως ανέφερε, «Δυστυχώς είμαστε από τους ελάχιστους δήμους στη χώρα που με πείσμα και επιμονή υλοποιούμε αυτή την πρόβλεψη του νόμου για τη διαβούλευση, προωθώντας έμπρακτα τη συμμετοχή των πολιτών», τονίζοντας παράλληλα ότι «Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια αυτών των διαδικασιών και θέλω να σας παρακαλέσω όλους εκλεγμένους και μη εκλεγμένους να συμβάλλετε σ’ αυτή, καθώς είναι κέρδος όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας και φορείς του δήμου συμμετέχουν στην διαδικασία, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία αντιπαράθεσης παρατάξεων». Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνέχιση των έργων «οδοποιίας, αναπλάσεων παιδικών χαρών και γενικότερων παρεμβάσεων», στην «προσπάθεια για την κατασκευή νέων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών για να μπορούμε να καλύπτουμε το 100% των αναγκών», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο στην Επταπυργίου, χαρακτηρίζοντάς το ως «εμβληματικό έργο για όλο το δήμο μας και για όλη την Αυτοδιοίκηση για όλη τη χώρα» σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε σε συνεννόηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μας και να μπορέσουμε να προσφέρουμε δωρεάν υψηλές ιατρικές υπηρεσίες για όλο τον πληθυσμό των 100.000 δημοτών που κατοικούν στο δήμο μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τεράστια οφέλη στο ασφαλιστικό σύστημα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
«Φωτοβολταϊκό Πάρκο και Μονάδα παραγωγής ρεύματος»
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης παρουσίασε τον βασικό προτεινόμενο κατάλογο έργων που έχει διαμορφώσει η Τεχνική Υπηρεσία σημειώνοντας ότι «ενώ παραδοσιακά η τεχνική υπηρεσία έχει έξοδα και χρησιμοποιεί τα χρήματα του δημοτικού ταμείου, τα τελευταία δυο χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησε η υλοποίηση του κατασκευαστικού ΕΣΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση, αν και έγινε αυτό με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, από την Άνοιξη του 2018 βγήκαν αρκετά προγράμματα και εμείς είχαμε την τύχη ή την ικανότητα να συνδράμουμε στο ταμείο του δήμου με ένα ποσό που αγγίζει για τα επόμενα 2 – 2 ½ χρόνια τα 13 εκ. ευρώ».
«Το 2020 αυτό το οποίο δεσπόζει στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι η ανακατασκευή της οδού Επταπυργίου και των κάθετων, ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 7,5 εκ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Σαουλίδης, ενώ αναφέρθηκε και «στην προσπάθεια που θα ξεκινήσουμε για την κατασκευή του αθλητικού σταδίου Συκεών, στο 4 ½ χλμ. του Δήμου μας, πίσω από το εργοτάξιο των Συκεών. Εκεί θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την πιθανή ανάληψη του Μουντιάλ ποδοσφαίρου, και τις μεγάλες σχετικές παρεμβάσεις».
Επιπλέον ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε «Μια διαφορετική προσπάθεια που θα κάνουμε για πρώτη φορά, οργανωμένα ως τεχνική υπηρεσία, να εκμεταλλευτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα επιχειρήσουμε να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σύνολο των δημοτικών κτιρίων, ξεκινώντας από τη διαδικασία τακτοποίησης και στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε την κατανάλωση η οποία προκύπτει σε κάθε κτίριο, να μπορέσουμε να την εξασφαλίσουμε μέσα από ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, τουλάχιστον για τα δημοτικά κτίρια».
Επεξηγώντας τα παραπάνω ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Σε περιοχή της ενότητας των Πεύκων, που ήδη έχουμε επισημάνει, που είναι δημοτική περιουσία η έκταση θα εγκαταστήσουμε με δικά μας κονδύλια, μονάδα παραγωγής ρεύματος ενός MW, για να καλύψουμε ένα σημαντικό ποσό της κατανάλωσης ρεύματος που ήδη πληρώνουμε, καθώς δίνουμε πάνω από ένα εκ. ευρώ το χρόνο στη ΔΕΗ μόνο για το φωτισμό».
«Τα πιο φτηνά δημοτικά τέλη του πολεοδομικού συγκροτήματος»
«Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες διαδικασίες που αφορά στη συνδιαμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του δήμου με κατάθεση προτάσεων, που πολλές φορές βοηθούν τη διοίκηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις, και είναι σημαντικό να βλέπουμε περισσότερο κόσμο να συμμετέχει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρης Ζιγκερίδης, ενημερώνοντας τους παριστάμενους ότι «ο δήμος συνεχίζει να έχει ένα πολύ υψηλό ταμειακό υπόλοιπο που αποτελεί την εγγύηση για την υλοποίηση των μεγάλων παρεμβάσεων που σχεδιάζονται σε όλα τα επίπεδα». «Ο φετινός προϋπολογισμός είναι πολύ σημαντικός γιατί το 2019 ήδη η διοίκηση είχε πάρει σημαντικές αποφάσεις» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούσαν τη μείωση των ανταποδοτικών τελών σε 1,28 εκ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι τα δημοτικά τέλη είναι τα πιο φθηνά του Πολεοδομικού συγκροτήματος, με περιπτώσεις εκπτώσεων αλλά και απαλλαγών, αλλά και αντίστοιχων μειώσεων στα τέλη που αφορούν στις επιχειρήσεις και τις αποθήκες, και όλα αυτά χάρη στη μεγάλη προσπάθεια στο θέμα της καθαριότητας» ανέφερε. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατιούσα που έχουν πάρει τα επιτόκια, εξηγώντας ότι «τα χρήματα που προϋπολογίζαμε πριν 2-3 χρόνια από το μεγάλο αποθεματικό του δήμου, πρέπει να αντικατασταθούν με άλλες πηγές εσόδων». Επιπλέον ο κ. Ζιγκερίδης αναφέρθηκε «στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τις υπηρεσίες και πολλά έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ», καθώς και στη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων, σημειώνοντας ότι «Είναι σημαντικό ότι αυτό το κονδύλι των 500.000 ότι ισοσκελίζεται με δαπάνες που καταλήγουν τελικά στο δήμο. Δηλαδή, νοικιάζονται διαμερίσματα, επωφελούνται οι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν μπορούσαν ενδεχομένως να τα νοικιάσουν. Γίνονται διάφορες δαπάνες για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που είναι απ’ αυτό το κονδύλι αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας και το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μ’ αυτές τις οικογένειες», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο «σημαντικό κονδύλι του φόρου των ηλεκτροδοτούμενων, ο οποίος με απόφαση της διοίκησης θα πάει σε ενιαίο συντελεστή, κοντά στο 0,36 για όλο το δήμο.
Ο κοινωνικός διάλογος θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης), με τα μέλη της να αξιολογούν τις προτάσεις που θα έχουν γίνει προκειμένου να συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό της διοίκησης. Σ’ αυτήν συμμετέχουν συνολικά 67 μέλη, από τα οποία τα 49 είναι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων και τα 17 πολίτες που προκύπτουν από κλήρωση.