Ανοιξε η αυλαία για το TechSaloniki 2024

TechSaloniki 2024

Μια μεγάλη γιορτή της τεχνολογίας

Εντυπωσιακή η εκκίνηση του TechSaloniki 2024, της μεγαλύτερης γιορτής της τεχνολογίας που φέτος συμπληρώνει 8 χρόνια παρουσίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τη συνέντευξη τύπου χαιρέτησε η Εκτελεστική Διευθύντρια της διοργάνωσης, κυρία Μαρία Ράμμου, απευθύνοντας ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης και στις 40 ηγέτιδες εταιρείες μαζί με τις οποίες πρόκειται να υποδεχθεί τις επόμενες ημέρες, στο Κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που επιθυμούν να απασχοληθούν στον πιο εύρωστο τομέα απασχόλησης του σήμερα.

«Βασικός στόχος του TechSaloniki είναι να αναδείξει το εύρος και την προοπτική του κλάδου της τεχνολογίας»
Βασικός στόχος του TechSaloniki όπως δήλωσε η κ. Μαρία Ράμμου είναι να αναδείξει το εύρος και την προοπτική του κλάδου της τεχνολογίας, να δείξει τι ακριβώς είναι αυτό που αναζητούν οι εταιρείες σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, ποιες είναι οι δεξιότητές που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση και πως είναι να εργάζεσαι σε ένα σύγχρονο σταθερό περιβάλλον σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη.

Από το 2016 έως σήμερα, το TechSaloniki έχει καθιερωθεί ως θεσμός για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την πόλη της Θεσσαλονίκης και το τοπικό οικοσύστημα της Τεχνολογίας. Έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 10.000 υποψηφίους κι αντίστοιχα επιτύχει σημαντικό αριθμό job interviews και προσλήψεων, διαθέτει πλέον τη δική του αυθεντική προσέγγιση ως προς την προσέλκυση ανθρώπινου κεφαλαίου. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει του επιτρέπουν να λειτουργεί ως πεδίο γνωριμίας και δικτύωσης μεταξύ των υποψηφίων, νέων πτυχιούχων και έμπειρων επαγγελματιών του κλάδου.

«Μέχρι την 5η διοργάνωση, περίπου 100-120 άτομα προσλαμβάνονταν άμεσα και άλλα 350 εντός εξαμήνου»

Κατά τα τελευταία χρόνια, μέσω των διαδοχικών διοργανώσεων του TechSaloniki, πολλές εταιρείες έχουν προσλάβει εξειδικευμένους εργαζόμενους. Η εκτελεστική διευθύντρια του TechSaloniki, Μαρία Ράμμου, αναφέρει ότι μέχρι την 5η διοργάνωση, περίπου 100-120 άτομα προσλαμβάνονταν άμεσα και άλλα 350 εντός εξαμήνου, από τα περίπου 350-400 άτομα που έδιναν συνεντεύξεις. Επίσης, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των εξειδικευμένων ατόμων που προσλαμβάνονται μέσω των εκδηλώσεων, με ποσοστό περίπου 3%-8%.

Σε ερώτηση που απηύθυνε προς το πάνελ, ο δημοσιογράφος και συντονιστής της συζήτησης, κ. Δημήτριος Μαλλάς, γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει ως συνδιοργανωτής το TechSaloniki, o Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νικόλαος Τζόλλας, απάντησε πως για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες, και κυρίως, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας αποτελούν προτεραιότητα. Τόνισε, επίσης, πως στόχος της Περιφέρειας είναι η αποτελεσματικότερη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την έρευνα και την αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 10.000 νέοι επιστήμονες έχουν αναζητήσει εργασία μέσω του TechSaloniki. Αυτό από μόνο του συνετέλεσε στο να στηρίξουμε έμπρακτα τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Φέτος, αναμένεται να επισκεφθούν την εκδήλωση πάνω από 2000 άτομα.»

«Η Deloitte προσέλαβε 400 άτομα στη Θεσσαλονίκη το τρέχον έτος και σχεδιάζει πάνω από 200 πρόσθετες προσλήψεις μέχρι το τέλος του έτους»

H κα Δομνίκη Καβατζίκη, Senior Manager & Human Resources της Deloitte, απαντώντας στην ίδια ερώτηση δήλωσε πως: «η Deloitte Ελλάδος δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία στηρίζει την διοργάνωση από τα πρώτα της κιόλας βήματα, το 2016». Η μεγάλη αυτή γιορτή της τεχνολογίας, θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή και να συνομιλήσουμε με νέα ταλέντα στο τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει τον Μάιο, η Deloitte προσέλαβε 400 άτομα στη Θεσσαλονίκη και σχεδιάζει πάνω από 200 πρόσθετες προσλήψεις μέχρι το τέλος του έτους.» Αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως και χαρακτηριστικά ανέφερε πως σε έρευνα που έτρεξε η Deloitte με τον ΣΕΠΕ, τα αποτελέσματα έδειξαν πως στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθεί ένα κενό 83.000 θέσεων.

Διαβάστε επίσης  Ερχονται τα "Πυλαιώτικα" - Τετραήμερο εκδηλώσεων με πολλά δρώμενα

«Στόχος της εταιρείας είναι να παρουσιάσει την κουλτούρα της, να δείξει τι έχει να προσφέρει και να συμμετέχει στη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας»

Στον ίδιο τόνο και η κα Βικυ Κούρα, Director Business Consulting από την ΕΥ, δήλωσε πως: «Το TechSaloniki είναι ένα μοναδικό γεγονός που συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Στόχος της εταιρείας είναι να παρουσιάσει την κουλτούρα της, να δείξει τι έχει να προσφέρει, να συμμετέχει στη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

«Πιστέψαμε στη Θεσσαλονίκη και δικαιωθήκαμε»

Ο Πάνος Κωνσταντινίδης Development Center Lead |Netcompany-Intrasoft, στη δική του τοποθέτηση, ανέφερε πως η Netcompany, τα τελευταία χρόνια είναι σε τροχιά ανόδου, παράλληλα έχει αναλάβει ένα μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα. «Το Techsaloniki μας δίνει μία ευκαιρία να διασυνδεθούμε με το οικοσύστημα και να μοιραστούμε πράγματα. Σημασία για την Netcompany δεν έχει μόνο το ταλέντο άλλα και η διάθεση για μάθηση και η όρεξη για δουλειά». Η Netcompany-Intrasoft φαίνεται να έχει επιτύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενισχύοντας τον τομέα της τεχνολογίας και της ψηφιακής μετασχηματιστικής διαδικασίας στον δημόσιο τομέα. Με πάνω από 200 θέσεις εργασίας σε τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, η εταιρεία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής ανάπτυξης για τους τοπικούς επαγγελματίες της τεχνολογίας.

«Ό,τι έχει σήμερα ζήτηση στην αγορά εργασίας, σε πέντε χρόνια μπορεί να μην είναι σχετικό»

H Accenture στηρίζει δράσεις και workshop διαχρονικά. Το Techsaloniki είναι ένα community που μας φέρνει κοντά στα μελλοντικά μας στελέχη και σιγά σιγά εξελίσσεται σε θεσμό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη άλλα και για όλη την Ελλάδα, δήλωσε o διευθυντής τεχνολογίας της ιρλανδικής πολυεθνικής Accenture, Αλέξανδρος Μηνάς. Η εταιρεία αναζητά υποψηφίους με συνεχή διάθεση για μάθηση και ανάπτυξη πέραν των τυπικών προσόντων. Όπως ανέφερε ο κ. Μηνάς, ένα κρίσιμο ερώτημα που τίθεται στους υποψηφίους είναι “Τι έχετε μάθει το τελευταίο εξάμηνο εκτός πανεπιστημίου;” – ένα κριτήριο που κατέχει πρώτη θέση στην επιλογή τους.

«Στην Ελλάδα απασχολούνται σήμερα περίπου οι μισοί εργαζόμενοι της Kaizen Gaming παγκοσμίως»

Ο Στέφανος Δολτσίνης, Technology Manager, Machine Learning| Kaizen στην ερώτηση του κ. Μάλλα απάντησε “Challenge Accepted”. «Στην Ελλάδα απασχολούνται σήμερα περίπου οι μισοί εργαζόμενοι της Kaizen Gaming παγκοσμίως, έχει παρουσία σε 16 αγορές και στόχος είναι οι 26. Η εταιρεία αριθμοί 2500 εργαζομένους και στόχος στο άμεσο μέλλον είναι να φτάσουμε τους 3500/ Είμαστε πολύ περήφανοι για το τμήμα AI που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 35 άτομα και στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να γίνουμε 60».

Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται για μια ακόμη φορά ανταγωνιστικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας, συναρπαστικό networking και συνεντεύξεις με κορυφαίους εκπροσώπους του HR. Ειδικότερα, το TechSaloniki2024 πρόκειται να:

• αποτελέσει πύλη εισόδου στον κλάδο των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής προσφέροντας job interviews.
• Δημιουργήσει προϋποθέσεις συνέργειας προκειμένου να συμβάλει στην ωρίμανση του τοπικού οικοσυστήματος.
• ενημερώσει για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και τις δεξιότητες που χρειάζεται να διαθέτουν όλοι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας με επίκεντρο την τεχνολογία.
• να αναδείξει παγκόσμιες τάσεις και προβληματισμούς.
• να απαντήσει σε ερωτήματα για το μέλλον της εργασίας και τη δυνατότητα επανεκπαίδευσης από άλλους κλάδους.