Απόκριες: Λαμπαδηφορίες και το κάψιμο του σκιάχτρου στην Νάξο (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντυπωσιακό έθιμο στο νησί των Κυκλάδων Πριν από περίπου 25 χρόνια, μία παρέα από ανήσυχα πνεύματα του νησιού, τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου, αποφασίζουν να σπάσουν τη μονοτονία και να ενδυθούν λευκά σεντόνια περπατώντας στα στενά του Κάστρου της Νάξου κρατώντας τύμπανα και πυρσούς για να ξεδώσουν και να «διώξουν τα κακά πνεύματα». Το […]

Εντυπωσιακό έθιμο στο νησί των Κυκλάδων

Πριν από περίπου 25 χρόνια, μία παρέα από ανήσυχα πνεύματα του νησιού, τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου, αποφασίζουν να σπάσουν τη μονοτονία και να ενδυθούν λευκά σεντόνια περπατώντας στα στενά του Κάστρου της Νάξου κρατώντας τύμπανα και πυρσούς για να ξεδώσουν και να «διώξουν τα κακά πνεύματα».

Το έθιμο στην πάροδο των ετών αγαπήθηκε μαζικοποιήθηκε και εξελίχθηκε: πλέον δεν ανάβουν οι πυρσοί στο Κάστρο για λόγους ασφαλείας, τα σημεία συγκέντρωσης έγιναν δύο και οι πειραματισμοί στα βαμμένα πρόσωπα έγιναν περισσότεροι. Αυτό που μένει ίδιο είναι όμως ότι ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων όλων των ηλικιών, βρίσκουν την ευκαιρία να ξεδώσουν.

Για τους παρατηρητές, είναι μία πολύ εντυπωσιακή παρέλαση που συγκεντρώνει πλέον επισκέπτες από πολλά μέρη της Ελλάδας. Για τους συμμετέχοντες, είναι μια περίεργη αίσθηση, ένα αμάλγαμα απολλώνιου φωτός και διονυσιακής μέθεξης. Εκεί εξάλλου θα πρέπει να αναζητηθεί και η έμπνευση του εθίμου καθώς θυμίζει τις τελετές που πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Νάξου προς τιμήν των θεών τους.

Ευτυχώς και τη φετινή χρονιά οι καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού που συμμετείχαν μαζικά μέχρι το τέλος της παρέλασης όπου και κατέληξε με το κάψιμο του σκιάχτρου.