Απολαμβάνοντας τη θάλασσα δίπλα σε “μαιευτήριο” θαλάσσιων χελωνών στην Κεφαλονιά (ΦΩΤΟ)

Κεφαλονιά χελώνες

Μια διαφορετική εικόνα σε πανέμορφες παραλίες

Αν ποτέ βρεθείτε σε παραλίες κοντά στο Αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, όπως ο Μακρύς Γιαλός ή ο Άβυθος ίσως παρατηρήσετε επάνω στην άμμο μια μικρή περίφραξη με ερυθρόλευκη ταινία. Τι ακριβώς βρίσκεται εκεί, και γιατί υπάρχει η περίφραξη;

Η Κεφαλονιά είναι προικισμένη με τις δικές της θαλάσσιες χελώνες, του είδους καρέτα καρέτα, που έρχονται στο νησί κάθε καλοκαίρι για να αναπαραχθούν και να αφήσουν τις φωλιές τους στις παραλίες με την πλούσια άμμο. Εκεί τα αβγά επωάζονται με την ζέστη του ήλιου για 55 ημέρες, μέχρι να βγουν τα μικρά χελωνάκια και να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την θάλασσα.

Για να συμβεί με ασφάλεια αυτό, οι φωλιές της θαλάσσιας χελώνας περιφράσσονται για να αποτραπεί ζημιά στα αβγά που επωάζονται στην άμμο.

Ο εντοπισμός των αβγών της θαλάσσιας χελώνας γίνεται από ερευνητές ώστε να μπορεί να προστατευθεί ακριβώς η θέση όπου βρίσκονται τα αβγά για να μειωθεί ο κίνδυνος ζημιάς. Ερευνητές του προγράμματος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας περπατάνε στις παραλίες, για να βρουν τα ίχνη τους και να προστατέψουν τις φωλιές.

Οταν βρουν μια φωλιά, ψάχνουν να βρουν ακριβώς που βρίσκονται τα αβγά, ώστε να τα προστατέψουν σωστά. Λίγα καλάμια, μια ταινία, και ένα ταμπελάκι είναι συνήθως αρκετά για την επώαση, αφού το μόνο που χρειάζονται είναι να μην πατήσει, οδηγήσει, ή σκάψει κανένας την άμμο κοντά στα αβγά.

Όταν όμως κοντεύουν να βγουν τα χελωνάκια, χρειάζονται λίγη παραπάνω προστασία. Τότε οι ερευνητές θα πάνε στις φωλιές το βράδυ για να δουν ποιες φωλιές έχουν δυνατά φώτα κοντά τους, στην παραλία ή και πίσω από αυτήν· αυτά τα φώτα θα πρέπει να σβήσουν ή να καλυφθούν, ώστε τα χελωνάκια να μην χάσουν τον δρόμο προς την θάλασσα.

Κεφαλονιά χελώνες

Κεφαλονιά χελώνες

Κεφαλονιά χελώνες

Κεφαλονιά χελώνες

Κεφαλονιά χελώνες

Κείμενο-φωτογραφίες: Θανάσης Ελμάζης
Με πληροφορίες από το Wildlife Sense

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.