Απόλυτα επιτυχημένο το 13ο Πολυσυνέδριο “ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ”

Χρήσιμα συμπεράσματα για τον τομέα της επιχειρηματικότητας Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Με περισσότερους από 2.000 συνέδρους καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και 13.800 αναγνώστες του www.ka-business.gr που παρακολούθησαν τις εργασίες μέσω live streaming ολοκληρώθηκε το 13ο Πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ &; ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το μοναδικό διαδικτυακό κανάλι […]

Χρήσιμα συμπεράσματα για τον τομέα της επιχειρηματικότητας

Με περισσότερους από 2.000 συνέδρους καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και 13.800 αναγνώστες του www.ka-business.gr που παρακολούθησαν τις εργασίες μέσω live streaming ολοκληρώθηκε το 13ο Πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ &; ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το μοναδικό διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα ka-business.gr στις 4 Νοεμβρίου 2017 στην αίθουσα «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης».

Περισσότεροι από 40 ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίων, θεσμικοί παράγοντες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, επιχειρηματίες αλλά και start uppers συμμετείχαν στην δημόσια συζήτηση που «άνοιξε» το www.ka-business.gr σχετικά με το μέλλον της ψηφιακής επιχειρηματικότητας αλλά και τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του κανείς και μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αξιοποιήσει τις νέεες τεχνολογίες.

Το ψηφιακό επιχειρείν είναι η μορφή της επιχειρηματικότητας του μέλλοντος. Σε αυτό στοχεύει και Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με όσα τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αφού περίπου το 4% του ΑΕΠ ή 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια χάρη στις νέες τεχνολογίες και το e- επιχειρείν. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μονίμων και καλά αμειβόμενων και αναμένεται να είναι μια από τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

Ψηφιακή επιχειρηματικότητα είναι η μετεξέλιξη της παραδοσιακής επιχειρηματικότητας. Καμία επιχείρηση της σύγχρονης εποχής δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν διαθέτει μια ηλεκτρονική παρουσία, είτε πρόκειται για κάποιο site είτε για e-shop είτε για «ψηφιακή ταυτότητα» στον κόσμο των social media.

Όμως και στον αγροδιατροφικό τομέα η χρήση της τεχνολογίας είναι γεγονός. Η εικόνα των αγροτών που δεν διαθέτουν ή δεν μπορούν να χειριστούν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να επικοινωνήσουν μέσω e-mail θα είναι σιγά σιγά παρελθόν. Η εξέλιξη της επιστήμης, η αποτύπωση του γονιδιακού κώδικα και στον αγροτικό τομέα, η ανακάλυψη συσκευών και εφαρμογών μας επιτρέπει να έχουμε το… δικό μας χωραφάκι στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και να φροντίζουμε ώστε αυτό να καλλιεργηθεί σωστά δίνοντας εντολές μεσω internet. Το… ηλεκτρονικό άρμεγμα, τα αεροπλάνα που διώχνουν τα σύννεφα με τη βροχή, τα… «μποστάνια» σαλονιού όπου καλλιεργούνται λαχανικά μέσα στο σαλόνι ενός σπιτιού είναι γεγονός. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις πριν αυτές μας εγκαταλείψουν και μας αφήσουν πίσω! «Η στρατηγική στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί κορυφαία δέσμευση της κυβέρνησης.

Το νέο πρότυπο του παραγωγού περιλαμβάνει έναν κατ’ επάγγελμα αγρότη με κατάρτιση» σημείωσε στην εισήγησή του ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης. Είπε ότι η ψηφιακή γεωργία αποτελεί εξέλιξη της γεωργίας εξέλιξης και ανέπτυξε τα εργαλεία που έχουν πλέον στα χέρια τους οι σύγχρονοι αγρότες. Σύμφωναμε τον ίδιο τα δυο σημαντικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση του αγροτικού επαγγέλματος. «Είναι σημαντική η εκπαίδευση των νέων αγροτών»

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να μετεξελιχθεί στη «νέα βαριά βιομηχανία» της χώρας. Και η «επένδυση» σε μια συνολική ψηφιακή στρατηγική θα ωθήσει τη χώρα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

Όπως για παράδειγμα στον τουρισμό! Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας είναι ο ήλιος και η… θάλασσά της. Πλέον με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων μιλάμε για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, που είναι ο ψηφιακός τουρισμός. Αν και τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά καθώς σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας ελάχιστες είναι οι κρατήσεις που επιτυγχάνονται μέσω διαδικτύου, η τάση που κυριαρχεί αναμένεται να αλλάξει και εδώ τις… παραδοσιακές συνήθειες.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στον… ψηφιακό μετασχηματισμό των παραδοσιακών επιχειρήσεών τους χρησιμοποιώντας κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και είναι δεκάδες. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κοινοτικά Προγράμματα, Δάνεια και Προγράμματα Τραπεζικών ιδρυμάτων είναι μερικές από τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Για την κυβέρνηση, όπως ειπώθηκε αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη δυναμική συμμετοχή της χώρας μας στη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση», η οποία απομακρύνει το επίκεντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τη βαριά βιομηχανική παραγωγή και το τοποθετεί στο επίπεδο της καινοτομίας, της πρωτότυπης σχεδίασης και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. «Είναι πεποίθηση της σημερινής κυβέρνησης ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας μας, πλαισιωμένο από δράσεις όπως το σημερινό συνέδριο και με το κατάλληλο πλαίσιο ενημέρωσης και στήριξης, θα προσφέρουν τα μέγιστα στην ενσωμάτωση της χώρας μας στον κορμό των παγκόσμιων αναπτυξιακών εξελίξεων» δήλωσε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό της η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Η ανάπτυξη της ψηφιακής κοινωνίας στη χώρα μας πρέπει να βιαστεί, για να σταματήσει το brain gain. Πρέπει να γίνει άμεσος στόχος της Πολιτείας να επιτρέψει την ανάπτυξη εκείνων των τεχνωλογιών της πληροφόρησης προκειμένου οι φοιτητές μας, οι απόφοιτοι και ι νέοι επιστήμονες να μην εγκαταλείπουν την Ελλάδα για κάποια δουλειά στο εξωτερικό. Να σταματήσει η φυγή του ανθρώπινου δυναμικού και να γίνει η Ελλάδα κόμβος της πληροφορικής και της διαστημικής! Μπορούμε να το καταφέρουμε!

Το 13ο Πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ &; ΑΝΑΠΤΥΞΗ επιχείρησε και κατάφερε να απαντήσει σε μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων που σχετίζονται με το μέλλον του επιχειρείν, την ψηφιακή επιχειρηματικότητα, την μετεξέλιξη της γεωργίας και του τουρισμού μας τους δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της Ελλάδας, την επόμενη ημέρα στις μεταφορές.

Σημαντικό, όπως λέχθηκε και κατά τη διάρκεια του 13ου Πολυσυνεδρίου είναι και η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει την επιστημονική της γνώση προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις μεταφορές ήδη η… τεχνολογική επανάσταση επιτυγχάνεται. Η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια θα διαθέτει το πιο σύγχρονο ΜΕΤΡΟ της χώρας. Και εδώ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΜΕ καθώς η κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου που στο παρελθόν ταλαιπώρησε τους πολίτες της πόλης είναι καινοτόμα. Και αρχαία και ΜΕΤΡΟ. Θα πρόκειται για έναν σταθμό… Μουσείο. Έπειτα, το ηλεκτρονικό εισιτήρια αναμένεται να εφαρμοστεί και για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, ενώ η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της πόλης θα φέρει επενδεύσεις που ξεπερνούν τα 180 εκ. ευρώ μέσα σε πολύ λίγα χρόνια.

Κοινός τόπος όλων των παραπάνω είναι πως αλλάζει η καθημερινότητα, αλλάζουν οι κλάδοι, ο τρόπος που αγοράζουμε, αλλά και ο τρόπος που εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε. Η… επανάσταση της τεχνολογίας απαιτεί από τις επιχειρήσεις μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική, που να περιλαμβάνει απαραιτήτως και την ανάπτυξη μιας κουλτούρας, που θα υποστηρίζει τον μετασχηματισμό. Κεντρικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση της ηγεσίας των επιχειρήσεων, αλλά και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων μέσα από σωστά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και συμβουλευτική, σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο Γιώργος Κατσουράνης, Διευθύνων Σύμβουλος Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη ΑΕ.

Ραντεβού πλέον στο 14ο Πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ &; ΑΝΑΠΤΥΞΗ του www.ka-business.gr.