ΑΠΘ: Επίτιμος Διδάκτορας ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης

Αναστασιάδης

Πλούσιο το βιογραφικό του

Πλούσιο το βιογραφικό του

Στην “οικογένεια” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα ανήκει σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πιο συγκεκριμένα θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στις 18.30, στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η τιμητική αναγόρευση γίνεται σε αναγνώριση του πολιτικού σθένους του.Τιμωμένου σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας του και για την εν γένει προσφορά του, ιδίως στον τομέα των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες, με γνώμονα την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, την εμπέδωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων στο σύνολο της Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί της Επαρχίας Λεμεσού (27 Σεπτεμβρίου 1946). Είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξελέγη Πρόεδρος για την περίοδο 2013-2018 και επανεξελέγη για την περίοδο 2018-2023. ΣΤΑοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου, επί προεδρίας του Γεωργίου Παπανδρέου.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα στη Λεμεσό και αναμείχθηκε στα πολιτικά δρώμενα της Μεγαλονήσου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε από τη θέση του Προέδρου. Ακολούθως, ανέλαβε δράση στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πλάι στον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο θεωρεί πολιτικό του πατέρα. Υπηρέτησε το κόμμα από τις θέσεις του Α΄ Αντιπροέδρου και αργότερα του Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997, ενώ είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Διαβάστε επίσης
Το ΑΠΘ συμμετείχε στο Thessaloniki Helexpo Forum

Στις 24 Μαΐου 1981 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Λεμεσού με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και θήτευσε στο Κοινοβούλιο επί 32 χρόνια. Κατά την πολυετή θητεία του, υπήρξε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ενώ υπηρέτησε το Νομοθετικό Σώμα ως Πρόεδρος των Επιτροπών Εξωτερικών, Παιδείας και της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών. Την πενταετία 1996-2001, υπηρέτησε το Κοινοβούλιο από τη θέση του Αντιπροέδρου. Το 1997 ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.