Αρχιμ. Γαβριήλ Αλεξίου: «Η Εκκλησία δε διαφημίζει το έργο της»

AGIA ANASTASIA KIFISIA THESSALONIKI NAOS EKKLISIA Εκκλησία Εκκλησίες Πάσχα Ακολουθία του Νυμφίου Μεγάλη Δευτέρα

Ο Προϊστάμενος της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας στη Θεσσαλονίκη μιλά για τη δύσκολη καθημερινότητα

Ο Προϊστάμενος της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας στη Θεσσαλονίκη μιλά για τη δύσκολη καθημερινότητα

του Λευτέρη Παπαδόπουλου

Απλός, ήρεμος και πρόθυμος για συζήτηση ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Αλεξίου, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας στην Κηφισιά Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Life-Events.gr αναφέρεται στην Εκκλησία, το ρόλο της στην εποχή της κρίσης, το έργο που γίνεται αλλά δε διαφημίζεται, καθώς και για τα λάθη που έχει κάνει.

Αρχικά, στάθηκε στη λειτουργία της ενορίας: “Η Αγία Αναστασία είναι μία καινούργια ενορία, σε μια περιοχή της πόλης θεωρητικά ευκατάστατη (σ.σ. στην Κηφισιά) που όμως η κρίση την ‘άγγιξε’. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ενορίας είναι το συσσίτιο που αγγίζει τις καθημερινές ανάγκες του κόσμου δηλαδή την καθημερινή σύττισή του. Δίνουμε περίπου 50 μερίδες ημερησίως δηλαδή γύρω στις 20 οικογένειες για εννιά μήνες το χρόνο”.

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας του συσσιτίου ο Αρχιμ.Γαβριήλ τόνισε: “Όλη η προσπάθεια στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελόντριες. 20 γυναίκες μαγειρεύουν καθημερινά ενώ όλα τα προϊόντα είναι αμιγώς από την αγάπη του κόσμου σε μία εποχή που δεν περισσεύουν πολλά”.

AGIA ANASTASIA KIFISIA THESSALONIKI NAOS EKKLISIA ARXIMANDRITIS GAVRIIL ALEXIOU

Ο Αρχιμανδρίτης αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στην εποχή μας: “Στην Εκκλησία παράγεται ένα σπουδαίο, βαθύτερο κοινωνικό έργο μέσα από τα χρήματα που μπορεί μεν να τα ζητάμε αλλά επιστρέφονται ξανά στην κοινωνία αφού η Εκκλησία συνεργάζεται με πάρα πολλά επαγγέλματα όπως ανθοπώλες, κρεοπώλες, με ανθρώπους που έχουν να κάνουν με χειρωνακτικές εργασίες όπως εργολάβους, ηλεκτρολόγους υδραυλικούς αλλά και με νεωκόρους και ψάλτες. Αν υπάρχει κάτι υγιές στην εποχή μας από άποψη παραγωγικότητας, μπορώ να πω ότι αυτός ο χώρος είναι αυτός της Εκκλησίας”.

Πρέπει όμως να προβάλει το έργο της; Ο π. Γαβριήλ είναι κάθετος: “Είμαι κατά της διαφήμισης. Ό,τι διαφημίζεται είναι εξ ορισμού αποτυχημένο. Η Εκκλησία μας δε βασίστηκε ποτέ στην διαφήμιση και γι’αυτό δε διαφημίζεται. Στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης λειτουργούν 19 συσσίτια με 3.000 μερίδες φαγητό ημερησίως και ίσως να μην το ξέρει κανένας. Δεν χρειάζεται να το ξέρει κανένας. Το ξέρουν οι ενορίτες που βοηθάνε, οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη και είμαστε πολύ καλά με αυτό. Η Εκκλησία κυρίως είναι για την πνευματική καθοδήγηση, για την πνευματική τροφή. Αρχίζουμε και σταματάμε την ενασχόληση μας στο κατά πόσον έχει χρήματα και κατά πόσο βοηθάει όμως δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Η Εκκλησία έχει να κάνει με καθοδήγηση ψυχών και έχει κυρίως πνευματικό ρόλο’’.

Για το αν η Εκκλησία έχει κάνει λάθη είπε: “Η κρατούσα Εκκλησία σίγουρα. Εκπροσωπείται από πρόσωπα, οπότε ναι κάνουμε λάθη και πολλά. Το νόημα είναι αυτά τα λάθη να μην καταστρέφουν άλλους ανθρώπους ή να είναι λάθη τα οποία δεν άπτονται της ψυχής του άλλου. Οπωσδήποτε γίνονται λάθη και δεν είναι περίεργο, ως άνθρωποι κάνουμε λάθη’’.

Διαβάστε επίσης
Ιερα Σύνοδος: Προσφεύγει στο ΕΣΡ η Εκκλησία για δημοσιεύματα

Κλείνοντας ο Αρχιμανδρίτης θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα: “Η Εκκλησία μπορεί να στηρίζει και να βοηθάει τους ανθρώπους δίνοντας κάτι το μοναδικό. Δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα της επιλογής. Αν όλοι τα βλέπουμε άσπρα ή μαύρα έρχεται η Εκκλησία μας και μάς λέει ότι τα πράγματα είναι ποικιλόχρωμα. Γι αυτό υπάρχουν και οι μεταπτώσεις στην ζωή μας. Δεν είμαστε ούτε μονίμως χαρούμενοι γιατί θα ήταν λίγο βαρετό, ούτε συνέχεια λυπημένοι γιατί θα’χαμε φτάσει σε σημεία πολύ άσχημα. Είναι ο μοναδικός χώρος στον οποίο μπορούμε και πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας και δεν πρόκειται κανένας να μας κρίνει γι αυτό που είμαστε. Ο κόσμος δεν θέλει πολλά λόγια. Ο κόσμος θέλει αγάπη, κατανόηση και αποδοχή”.