«Ασανσέρ» οι τιμές στα καυσόξυλα – Ερχεται βαρύς χειμώνας 

Χαλκιδική ξύλα

Τι αναφέρουν στο Thes.gr επιχειρηματίες του χώρου

Με τις τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο να έχουν φτάσει στα ύψη, αρκετοί καταναλωτές έχουν στρέψει πλέον το ενδιαφέρον τους στα καυσόξυλα ως μέσο θέρμανσης για το χειμώνα.

Παράλληλα, η έλλειψη ξύλου και η εκτόξευση της τιμής του, φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, καθώς δηλώνουν φανερά απογοητευμένοι από τη φετινή χρονιά.

Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν πως «απ’ ότι φαίνεται η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες».

«Δίνουμε μικρότερες ποσότητες για να μπορεί ο κόσμος να τις πληρώσει»

Οπως δήλωσε στο Thes.gr, ο Τάσος Τσιουλάκης, ιδιοκτήτης μάντρας καυσόξυλων στην Παλαιοχώρα Χαλκιδικής, ο κόσμος φαίνεται να είναι αρκετά μουδιασμένος φέτος.

Μπορεί η τιμή των καυσόξυλων να έχει διπλασιαστεί από πέρυσι, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα νοικοκυριά, τα οποία όμως δυσκολεύονται να αγοράσουν.

Ο κ. Τσιουλάκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στο κατάστημά του πουλάει 100 με 110 ευρώ το κυβικό, όμως «παρ’ όλα αυτά ο κόσμος αναγκάζεται να αγοράσει μία παρτίδα τώρα και μία παρτίδα αργότερα, όταν θα έχει χρήματα».

Μάλιστα ο ίδιος συμπλήρωσε «μας ζητάνε να του κάνουμε κάποια διευκόλυνση στα χρήματα, αλλά εμείς δεν μπορούμε. Γι’ αυτό δίνουμε μικρότερες ποσότητες για να μπορεί ο κόσμος να τις πληρώσει».

Δείτε επίσης: Καυσόξυλα: Ποια είναι τα είδη, ποια είναι πιο αποδοτικά και τι πρέπει να προσέξετε (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι συμβαίνει σε Καβάλα, Ξάνθη και Σέρρες 

Από την άλλη, την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες μάντρας σε Καβάλα και Ξάνθη με τις τιμές να ξεκινούν από 150 ευρώ και να φτάνουν μέχρι 170 ευρώ το κυβικό.

Μία επιχειρηματίας από την Καβάλα τόνισε στο Thes.gr πως οι πωλήσεις έχουν πέσει σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και πως ο κόσμος δεν παίρνει πλέον τις ίδιες ποσότητες. «Αγοράζουν ίσα ίσα για να βολέψουν την κατάσταση», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Ερχονται βαριά πρόστιμα και "λουκέτα" σε επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν αποδείξεις

Η έλλειψη εισαγόμενων καυσόξυλων από τις γειτονικές χώρες, έχει αφήσει τις επιχειρήσεις ξεκρέμαστες, με αποτέλεσμα να διώχνουν πελάτες γιατί δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

«Αρκετός κόσμος ενδιαφέρεται να αγοράσει ξύλα, αλλά μόλις ακούσει τις τιμές διστάζει», ανέφερε ιδιοκτήτης που διατηρεί μάντρα στις Σέρρες, με τις τιμές σε εκείνες τις περιοχές να ανέρχονται από 130 έως 140 ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή έχω πουλήσει όλα τα ξύλα και περιμένω πέντε με δέκα μέρες να έρθει νέο εμπόρευμα», συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης: Ακόμη και οχήματα μετατρέπονται σε αποθήκες για καυσόξυλα ενόψει του δύσκολου χειμώνα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ελλείψεις καυσόξυλων και αύξηση τιμών

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες βρίσκονται με «δεμένα» τα χέρια και προσπαθούν να προμηθευτούν ξύλα τόσο από τις ορεινές περιοχές της χώρας όσα και από τη Βουλγαρία, με κάθε κόστος, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν την πελατεία τους.

Χαρακτηριστική ήταν η έκφραση ιδιοκτήτριας που μας είπε ότι «προς το παρόν λέμε να βρούμε ξύλα, σε όποια τιμή και αν είναι».

Οι ίδιοι μάλιστα προειδοποιούν για έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα με ελλείψεις καυσόξυλων και αύξηση τιμών, που θα φέρει για μία ακόμη φορά αντιμέτωπα τα νοικοκυριά με την κρίση.

Δείτε επίσης: Πλαφόν της κυβέρνησης στο περιθώριο κέρδους από τα καυσόξυλα