ASAT: «Εκτοξεύθηκε» και κατέκτησε την 13η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team) ΑΠΘ

Ακολουθεί ο επόμενος διαγωνισμός τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία

Παγκόσμια επιτυχία στον χώρο της πυραυλικής σημείωσε η φοιτητική ομάδα Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) με τη συμμετοχή της στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό Spaceport America, που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 21-25/6.

Η ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team) αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής στην Ελλάδα, με βασική δραστηριότητα  την κατασκευή πυραύλων υψηλής ισχύος και μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Η ίδια ιδρύθηκε το 2015 και όπως φαίνεται διακρίνεται συνεχώς για τα καινοτόμα project της.

Με τη συμμετοχή του Rocketry Department στον παγκόσμιο διαγωνισμό πυραυλικής Spaceport America Cup (SAC) στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, η ASAT έκανε πράξη ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της, καθώς κατάφερε να κατακτήσει την 8η θέση στην κατηγορία 10K COTS και την 13η στην παγκόσμια κατάταξη.

Η ομάδα διαγωνίστηκε με τον 4ο και πιο σύγχρονο πύραυλου ψηλής ισχύος που έχει σχεδιάσει, την «Andromeda», η οποία μπορεί να υποστηρίξει 2 διαφορετικούς τύπους κινητήρων.

Ταυτόχρονα, στην «Andromeda» φιλοξενήθηκε στο payload του πυραύλου δείγμα ερυθρών αιμοσφαιρίων ενός ασθενή με δρεπανοκυτταρική αναιμία, για να ελεγχθεί η αντίδρασή τους στην υψηλή επιτάχυνση και στην έλλειψη οξυγόνου. Ένα ακόμα από τα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού είναι η ασφαλή ανάκτηση του πυραύλου, η οποία επιτυγχάνεται με την χρήση αλεξίπτωτων.

ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team) ΑΠΘ

H ASAT όχι μόνο έφερε σε πέρας την αποστολή της εκτοξεύοντας την «Andromeda» σε υψόμετρο 3,4χιλιομέτρων και πραγματοποιώντας επιτυχημένη ανάκτηση του payload και του ίδιου του πυραύλου, ο οποίος βρισκόταν σε άριστη κατάσταση με πλήρως λειτουργικά συστήματα, αλλά απέσπασε και εξαιρετική κριτική, λαμβάνοντας μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες για τον σχεδιασμό του πυραύλου και κατακτώντας κατά την διάρκεια του διαγωνισμού αξιοσημείωτους επαίνους για την τεχνική κατάρτιση και ανεβάζοντας την κατάταξη της χώρας μας στα ύψη.

Να σημειωθεί ότι η ASAT είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που συμμετείχε δια ζώσης στον παγκόσμιο διαγωνισμό πυραυλικής Spaceport America Cup (SAC).

ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team) ΑΠΘ

Η Δήμητρα Κυργιαφίνη φοιτήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών του ΑΠΘ, μιλά στο Thes.gr για τη μοναδική εμπειρία που έζησαν στον διαγωνισμό αλλά και για το ταξίδι στο Νέο Μεξικό.

«Η συμμετοχή σε ένα τόσο μεγάλο διαγωνισμό παγκόσμιας εμβέλειας με αντικείμενο την πυραυλικη, έναν ιδιαίτερο κλάδο που δεν είναι πολύ διαδεδομένος στην Ελλάδα, ήταν τουλάχιστον εξαιρετική».

Οπως ανέφερε η ίδια, μέσα από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς πυραύλους και στη συνέχεια να μιλήσουν με τα παιδιά που τους είχαν σχεδιάσει.

«Η συζήτηση με τους κριτές για το δικό μας πρότζεκτ και η αναγνώριση των δυνατών αλλά και των αδύνατων σημείων του, είχαν μεγάλη σημασία για να αποκτήσει η ομάδα εμπειρία και να γίνει ακόμη καλύτερη» τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή εκτόξευση των πυραύλων στην έρημο του νέου Μεξικού.

«Είδαμε πάνω από 50 πυραύλους να εκτοξεύονται και τις ομάδες να πανηγυρίζουν από τη χαρά τους! Το highlight του διημέρου στην έρημο ήταν η εκτόξευση του δικού μας. Είναι συγκινητικό να βλέπεις τη δουλειά σου να εκτοξεύεται!».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη σημείωσε πως το ταξίδι σε μία άλλη ήπειρο είναι εμπειρία ζωής και ειδικά όταν ο σκοπός είναι τόσο μεγάλος και σημαντικός.

Επίσης, η «Andromeda» και η ομάδα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την επόμενη πρόκληση με τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμόEuropean Rocketry Challenge(EuRoC) 2022 τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Πορτογαλία.

ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team) ΑΠΘ