ASAT: «Προσγειώθηκε» στην 9η θέση σε διεθνή διαγωνισμό στην Γερμανία (ΦΩΤΟ)

ASAT

Νέα διάκριση για τη φοιτητική ομάδα Aristotle Space & Aeronautics Team

Με μεγάλη επιτυχία η φοιτητική ομάδα Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT), συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό μη επανδρωμένων αεροχημάτων, Air Cargo Challenge(ACC), που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας στις  5 – 8 Ιουλίου.

Για τρίτη φορά, η ομάδα ASAT του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Aeronautics Department, έλαβε μέρος στον διαγωνισμό, χαρίζοντας στην Ελλάδα την υψηλότερη θέση που είχε μέχρι στιγμής.

Με προσπάθεια και πολύωρη δουλειά για την κατασκευή του αεροσκάφους, η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει μία θέση στην δεκάδα ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες αεροναυπηγικής.

Η αποστολή που τέθηκε από την διοργάνωση είχε ως στόχο την μεταφορά φιαλών αίματος ως φορτίο και την κάλυψη όσο τον δυνατόν μεγαλύτερης απόστασης κατά την πτήση.

Επειτα από δύο πετυχημένες συμμετοχές του Aeronautics Departmentτο 2017 και 2019, η ομάδα έλαβε μέρος στην τελευταία διοργάνωση με το αερόχημα «Aeolus».

ASAT

Η σχεδίαση του «Aeolus» ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 με βάση τους περιορισμούς του διαγωνισμού σχετικά με τις διαστάσεις του αεροπλάνου και το σύστημα πρόωσης. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του τον περασμένο Ιούνιο η ομάδα πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις λαμβάνοντας σημαντικά δεδομένα για βελτιώσεις.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ο «Aeolus» πραγματοποίησε πέντε πτήσεις, μια δοκιμαστική και τέσσερις αγωνιστικές, οι οποίες στέφθηκαν όλες με επιτυχία.

Η βαθμολόγηση των πτήσεων προέκυψε από συνδυασμό παραμέτρων, όπως το βάρος του φορτίου, το μέγιστο υψόμετρο και την συνολική απόσταση που διένυσε το αεροπλάνο κατά την πτήση, ενώ για την τελική αξιολόγηση λήφθηκαν υπόψη και η αναλυτική αναφορά που είχε παραδοθεί.

Η θέση που έλαβε η ASAT έπειτα από την αξιολόγηση ήταν η 9η μεταξύ 26 διεθνών ομάδων. Η επιτυχημένη αυτή συμμετοχή δείχνει για ακόμη μια φορά την προσήλωση των μελών της ομάδας και δίνει ώθηση για υψηλότερους στόχους.

ASAT

Ωστόσο, όλα τα μέλη της ομάδας από την αρχή της κατασκευής του αεροσκάφους «Aeolus», κλήθηκαν να συνεργαστούν με στόχο την καλύτερη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Ο τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και μέλος της φοιτητικής ομάδας ASAT, Παναγιώτης Καντούρης, μίλησε στο Thes.gr και αναφέρει την εμπειρία του για τον διαγωνισμό, αλλά και τις προσπάθειες που κατέλαβαν ως ομάδα για να τη φετινή συμμετοχή τους.

«Ως μέλος του κατασκευαστικού υποσυστήματος αφιέρωσα πολύ χρόνο τους μήνες πριν το διαγωνισμό στο εργαστήριο της ομάδας για την κατασκευή του αεροχήματος.

Μέσα από την κατασκευή είχα την ευκαιρία να πάρω πολύτιμες γνώσεις και να εφαρμόσω στην πράξη αυτά που διδασκόμαστε στην σχολή. Η κατασκευαστική περίοδος ήταν μια πολύ ωραία και δυνατή εμπειρία».

Οπως ανέφερε ο ίδιος, ο διαγωνισμός τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με φοιτητές από άλλες χώρες, οι οποίοι είχαν διαφορετικές κουλτούρες, αλλά και να δουν διαφορετικές τεχνικές στον σχεδιασμό και στην κατασκευή αεροπλάνων.

ASAT

«Χαρήκαμε και ενθουσιαστήκαμε, γιατί είδαμε τους κόπους τόσων μηνών να αποδίδουν. Μέσα από τον διαγωνισμό πήραμε μια μεγάλη επιβεβαίωση για τις γνώσεις μας, αλλά παράλληλα και πολλά χρήσιμα μαθήματα από τα λάθη μας» τόνισε και στη συνέχεια εξέφρασε την προσωπική του εμπειρία λέγοντας «αυτό που μου έκανε εντύπωση σε όλη την περίοδο, από την κατασκευή μέχρι τον διαγωνισμό, είναι οι αλλεπάλληλες εναλλαγές στα συναισθήματα».

Επίσης, αναμένεται να διεξαχθεί ένας ακόμα διαγωνισμός, στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2022. Έπειτα από μια επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου «Selene» τον Οκτώβριο του 2021, η ομάδα θα επιστρέψει φέτος στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Rocketry Challenge, με τον νέο πύραυλο «Andromeda».