Balkan Forum: Η διαπεριφερειακή συνεργασία χρειάζεται τη γνώση και την έρευνα

Ποιοι ήταν σήμερα οι ομιλητές

Ακόμη μία ημέρα για το 2ο Balkan Forum στην Θεσσαλονίκη.

Η μεγαλύτερη εξειδίκευση, η διάδοση της γνώσης από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις, και η εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών για μία «πράσινη» και «έξυπνη» αναπτυξιακή προοπτική είναι στοιχεία που θα πρέπει να διέπουν την διαπεριφερειακή συνεργασία, όπως τονίστηκε από ομιλητές που συμμετέχουν στο Balkan Forum, στη Θεσσαλονίκη.

Για τον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επόμενη προγραμματική περίοδο, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και για την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ως ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη σε διάφορους άξονες, μίλησαν η υπηρεσιακή γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Γεωργία Βαλατσού και η διευθύντρια γραφείου υπηρεσιακής γενικής γραμματέως υπουργείου Εσωτερικών, Ελένη Καλλίνικου.

Η κ. Βαλατσού ανέφερε ότι «όλη αυτή η κουλτούρα τής συνέργειας που προάγει και την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» είναι στο κέντρο της πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Βασική αντίληψη είναι η ανάπτυξη των τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες και με την ευρωπαϊκή πρόταση και με την εθνική πολιτική».

Ακόμη, σημείωσε ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ προωθεί την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα και επισήμανε πως ένα βασικό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση, που υλοποιείται στο πεδίο της αυτοδιοίκησης, είναι το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», προϋπολογισμού δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κ. Καλλίνικου παρατήρησε ότι η περίοδος δράσης του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», μεταξύ 2020-23, συμπίπτει σε μεγάλο μέρος με τη νέα διαχειριστική περίοδο του ΕΣΠΑ (2021-27) και συνάδει με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για πιο «έξυπνες», πιο «πράσινες» πόλεις.

«Χρειαζόμαστε περισσότεροι εξειδίκευση στα Δυτ. Βαλκάνια, ώστε να μπορούμε να τονώσουμε τις οικονομίες μας», υπογράμμισε η διευθύντρια του Κέντρου Διαχείρισης Γνώσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Adrijana Bogdanovska και συμπλήρωσε πως χρειάζεται, επίσης, ποιοτική αναδιάρθρωση των βιομηχανιών και σύνδεσή τους με τα έξυπνα συστήματα και τη νέα τεχνολογία.

Ο εκπρόσωπος του εθνικού σημείου επαφής για τους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) του υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνιος Καρβούνης, τόνισε ότι οι ΕΟΕΣ έρχονται να απαντήσουν στις προβλέψεις της Συνθήκης της Λισαβόνας για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως διαχειριστικές αρχές για την εκτέλεση προγραμμάτων με αναπτυξιακούς στόχους.

Η εκτελεστική διευθύντρια της AULEDA (φορέας τοπικής οικονομικής ανάπτυξης στην Αλβανία), Mirela Koci, ανέφερε ότι το δίκτυό της έχει συνεργασία με δήμους, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, με στόχο την υποστήριξη προγραμμάτων καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η καθηγήτρια της Σχολής Οικονομίας του ΑΠΘ, Στυλιανή Κωστοπούλου, σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια παράγουν γνώση και υποστηρίζουν την κοινωνία και το περιβάλλον, γι’ αυτό και είναι απαραίτητες οι συνδέσεις που ενώνουν τα πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις και θα πρέπει να ενισχυθούν και να προαχθούν.

Επισήμανε ότι τα κενά που παρατηρούνται σε αυτήν τη διασύνδεση και στη διασύνδεση της γνώσης με το κράτος μειώνουν την επιχειρηματική δράση και υπογράμμισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε διαπεριφερειακή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας την ένωση των 27 πανεπιστημίων και το δίκτυο παρευξείνιων πανεπιστημίων, στα οποία το ΑΠΘ είναι εταίρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *