ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΤΣΙ ΚΙ’ ΑΛΛΙΩΣ…

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ… Χριστούγεννα! Γιορτή , χαρά, πολύ φαγητό ξεκούραση μέσα στην κούραση, δώρα , στολισμοί! Ταξιδάκια, συνέυρεση με αγαπημένους ανθρώπους , ευφορία και ανεβασμένη διΆθεση… Αυτή είναι η μία όψη του ίδιου νομίσματος.. Ενα νόμισμα που όλοι ελπίζουν, να το πάρουν ως τυχερό φλουρί την βραδιά της πρωτοχρονιάς. Η άλλη όψη που δυστυχώς […]

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ…
Χριστούγεννα! Γιορτή , χαρά, πολύ φαγητό ξεκούραση μέσα στην κούραση, δώρα , στολισμοί! Ταξιδάκια, συνέυρεση με αγαπημένους ανθρώπους , ευφορία και ανεβασμένη διΆθεση… Αυτή είναι η μία όψη του ίδιου νομίσματος.. Ενα νόμισμα που όλοι ελπίζουν, να το πάρουν ως τυχερό φλουρί την βραδιά της πρωτοχρονιάς.

Η άλλη όψη που δυστυχώς λόγο των κοινωνικό οικονομικών συνθηκών πλέον κυριαρχεί, είναι οτι οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές,  λειτουργούν ως ένα φορτισμένο στρεσογόνο, γεγονός στα ευάλωτα κυρίως άτομα, και στα άτομα με οικονομικά προβλήματα ( σχεδόν σε όλους μας δηλαδή) , το οποίο προκαλεί μια σειρά συναισθημάτων, αλλά και σωματικών συμπτωμάτων.
Άγχος, τάσεις απομόνωσης, στρές, αντιπαράθεση, μελαγχολία, μοναξιά, συγκινισιακή φόρτιση, ανικανοποίητα θέλω , κόπωση , μεγάλη ανάγκη για ύπνο ή αυπνία κ.λ.π.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Νομίζω έχουμε χάσει εδώ και πολύ καιρό την ουσία και την πραγματική σημασία των Χριστουγέννων και γενικότερα των γιορτών. Τις έχουμε στην συνείδηση μας άρρηκτα συνδεδεμένες και απόλυτα εξαρτώμενες, απο το επίπεδο καταναλωτισμού και δαπάνης που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και τους οικειούς μας.
Δεν είναι όλα υλική ευχαρίστηση. Κυρίως αυτές οι μέρες προσφέρονται για πιο απλά και ζεστά δεδομένα,, που όλοι ανεξαιρέτως μπορούμε να απολάυσουμε αλλά και να δωρίσουμε άσχετα με την οικονομική μας κατάσταση.

Μπορούμε να κάνουμε μικρά ζεστά πακέτα, γεμάτα με αγάπη, και φροντίδα. Γεμάτα αλληλεγύη , ευαισθησία, ζεστασιά, προφορά. Γεμάτα ανθρωπιά, χαμόγελα απο καρδιάς και διάπλατες αγκαλιές!
Μπορούμε να στολίσουμε τα σπίτια μας με θετική ενέργεια, καλές σκέψεις για τον γείτονα μας, αγάπη για τους συγγενείς και τους φίλους μας.
Μπορούμε να κάνουμε όμορφες βόλτες στους στολισμένους δρόμους, κι ας μη αγοράσουμε αναγκαστικά κάτι. Μπορούμε να μην περιμένουμε τίποτα, εκτός απο υγεία και όμορφους ανθρώπους γύρω μας.
Μπορούμε να ξυπνάμε χαμογελαστοί κάθε πρωί, νιώθωντας ευνωμοσύνη, για όσα έχουμε και οχι θλίψη για όσα δεν μπορούμε να αποκτήσουμε.
Μπορούμε την νέα χρονιά, να βάλουμε στόχο, πως όλο τον χρόνο, θα προσπαθούμε να νιώθουμε καλοσύνη και φροντίδα για τον διπλανό μας.
Μπορούμε απλά να χαρούμε με την ίδια την χαρά!


Βγείτε έξω απο το σπίτι, γνωρίστε ανθρώπους, μιλήστε με φίλους, φιλιώστε με όσους έχετε ψυχρανθεί! Ειδικά τα Χριστούγεννα είναι ιδανική περίοδος, για να προφέρουμε αν μπορούμε, κάτι στους συνανθρώπους μας. Λίγο απο τον χρόνο μας χρειάζεται, αγάπη, χαμόγελο και αισιοδοξία. Ναι αισιοδοξία! Υπάρχουν και οι φωτεινές στιγμές της ζωής όσο δυσκόλες κι αν είναι οι συνθήκες.
Η ευτυχία , η φιλία, και η καλή διάθεση χρειάζεται να αποδεσμέυονται απο τα υλικά αγαθά διότι μπορούν να σταθούν απο μόνες τους! Η συναισθηματική επαφή είναι αυτή που μετράει κυρίως!
Η πλειοψηφία των ανθρώπων, αυτές τις μέρες εχει εξαντλητικά ωράρια, πολλοί δουλέυουν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέσα στην ένταση και την κούραση. Πείτε έναν καλό λόγο στον άνθρωπο που σας εξυπηρετεί, δείξτε κατανόηση , ξεκουράστε τον άλλον με ενα γλυκό χαμόγελο.
Πως να αισθανθούμε την μαγεία, αν δεν δώσουμε κάτι καλό, που να πηγάζει μέσα απο την καρδιά μας και όχι απο την τσέπη μας.
Εμείς οι ίδιοι κάνουμε την διαφορά αυτές τις μέρες. Με την συμπεριφορά μας και την διαθεσή μας. Τα φετινά Χριστούγεννα, ας μην είναι ακόμα ένα δεκαπενθήμερο καταναλωτικού άγχους,  ανούσιου φαίνεσθαι και μελαγχολίας! Ας είναι μια αναζήτηση πργματικής χαράς οικογενειακής θαλπωρής, και γεναιόδωρης αγάπης πρός όλους!
Καλά Χριστούγεννα.