Χριστούγεννα στο Περιβόλι της Παναγιάς: Μοναδικές συνταγές από το Αγιο Ορος

Τα αγιορείτικα Χριστούγεννα στο Περιβόλι της Παναγιάς είναι μυστηριακά, όπως και οι γεύσεις, με συνταγές ξεχωριστές και πεντανόστιμες.

Η αγιορείτικη μαγειρική έχει βαθιές ρίζες και οι συνταγές της είναι μοναδικές και υγιεινές με τα «δώρα» που δίνει η μητέρα γη.

Εμπνευστείτε από συνταγές από το Περιβόλι της Παναγίας

Ταχινόσουπα με σελινόριζα (Μονή Αγίου Παύλου)

Βράζετε 1 σελινόριζα ψιλοκομμένη με 2 κρεμμύδια ξηρά, ψιλοκομμένα και 2-3 πατάτες μικρές, ψιλοκομμένες. Όταν μισοβράσουν, ρίχνετε 100-150 γρ. ρύζι γλασέ. Όταν είναι έτοιμη χτυπάτε 2 κουτ. σούπας ταχίνι με το χυμό 2 λεμονιών, και ρίχνετε στη κατσαρόλα. Αφήνετε να πάρει δύο-τρεις βράσεις και αποσύρετε.

Λαχανόρυζο με πελτέ ντομάτας (Μονή των Ιβήρων)

Καθαρίζετε 1 μικρό λάχανο 1 κιλού περίπου, κόβετε σε χοντρά κομμάτια και πλένετε καλά. Καθαρίζετε 2 σελινόριζες, κόβετε σε φέτες και πλένετε καλά. Ρίχνετε το λάχανο και τις σελινόριζες σε βραστό νερό μερικά λεπτά να πάρουν δύο-τρεις βράσεις.

Σοτάρετε σε ελαιόλαδο 2-3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες, ρίχνετε 1 κουτ. σούπας ντοπατοπελτέ αραιωμένο σε λίγο χλιαρό νερό ή 1 κονσέρβα κονκασέ ή 5 ντοματάκια αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα, και αφήνετε να βράσουν.

Προσθέτετε 2-3 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι Καρολίνα, ρίχνετε το λάχανο και τη σελινόριζα που έχετε σουρώσει, και αφήνετε να χυλώσουν. Σερβίρετε με καυτερό κοκκινοπίπερο, φέτα σε κομμάτια και λίγο βούτυρο λιωμένο από πάνω.

Γλώσσα γεμιστή με αμύγδαλα (Μονή Σίμωνος Πέτρας)

Σχίζετε τις γλώσσες (περίπου 1 κιλό καθαρισμένες) κατά μήκος ώστε να δημιουργήσετε μια τσέπη. Τις αφήνετε να μαριναριστούν 1 ώρα στο αλάτι ή σε γάλα αλατισμένο. Παράλληλα, ετοιμάζετε τη γέμιση με 150-200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα, 7-8 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, ρίγανη και μαύρο πιπέρι.

Γεμίζετε τις γλώσσες, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τις τοποθετείτε στη σειρά. Τις περιχύνετε με 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος λιωμένο και 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αν θέλετε λεμόνι το ρίχνετε προς το τέλος του ψησίματος.

Αγριογούρουνο κριθαράκι (Ρουμάνικη Σκήτη)

Σοτάρετε το κρέας (μπορείτε να αντικαταστήσετε με χοιρινό) σε 200 γρ. ελαιόλαδο μαζί με 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Προσθέτετε νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν ξαφρίζοντας, για 1 ½ ώρα περίπου.

Όταν σταματήσει να αφρίζει προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά: 4 πιπεριές γλυκές, κόκκινες, ψιλοκομμένες, 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο, 2-3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες, 1 ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο, 5 φύλλα δάφνης και αφήνετε να μαλακώσουν.

Αν είναι πολύ το νερό (υπολογίστε περίπου 3 κιλά) τότε αφαιρείτε με μια κουτάλα και κρατάτε στην άκρη γιατί μπορεί να χρειαστεί για το κριθαράκι. Αν είναι λίγο προσθέτετε ελάχιστο ζεστό. Όταν ψηθούν ρίχνετε ½ κιλό μανέστρα (κριθαράκι) ψιλό ή μέτριο. Σερβίρετε με τριμμένη μυζήθρα.

Δείτε επίσης: Γαλακτομπούρεκο: Συνταγή από το Αγιο Ορος

Ραβανί νηστίσιμο (Μονή Μεγίστης Λαύρας)

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 1 κιλό ελαιόλαδο. Πριν κάψει προσθέτετε λίγο-λίγο 1 ½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό ανακατεύοντας συνέχεια. Στη συνέχεια, ρίχνετε 2 ½ κιλά νερό που έχει αναμείξει με 2 ½ κιλά ζάχαρη και ανακατεύετε συνέχεια να πήξει.

Διαβάστε επίσης
Η πιο εύκολη, νόστιμη και... ανάποδη κυδωνόπιτα (ΦΩΤΟ)

Ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό 1 λεμονιού και ½ κιλό αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη. Όταν αναμιχθούν απλώνετε ομοιόμορφα σε μεγάλο ταψί, χαράζετε κομμάτια με ένα μυτερό μαχαίρι βάζοντας πάνω σε κάθε κομμάτι ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο, και ψήνετε στο φούρνο στους 170 βαθμούς προσέχοντας να ψηθεί καλά στο κέντρο αλλά να μην λασπώσει.

Δάχτυλα (Μονή Βατοπεδίου)

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: πλάθετε 1 κιλό αλεύρι με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Προσθέτετε σιγά-σιγά ½ κιλό νερό. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε ½ ώρα να ξεκουραστεί.

Όσο περιμένετε φτιάχνετε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα ρίχνετε ½ κιλό ζάχαρη ή ζάχαρη και μέλι, 350 γρ. νερό, 1 ξύλο κανέλας και χυμό και φλούδα από 1 λεμόνι. Παράλληλα, αναμειγνύετε και όλα τα υλικά της γέμισης: 400 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και κοπανισμένη, 200 γρ. καρύδια κοπανισμένα, 1 μοσχοκάρυδο τριμμένο και λίγη ζάχαρη.

Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβετε κομμάτια 12×8 πόντους περίπου. Βάζετε λίγη γέμιση και τυλίγετε σε ρολό πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι για να μην βγει η γέμιση. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι, αφήνετε να στραγγίσουν και βουτάτε στο σιρόπι για ένα λεπτό και στη συνέχεια, ραντίζετε με ανθόνερο.

Κουραμπιέδες (Μονή των Ιβήρων)

Δουλεύετε 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο με 6 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη. Προσθέτετε λίγο-λίγο 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 φλιτζάνι άσπρο κρασί, λίγη βανίλια και στο τέλος, 2 φλιτζάνια αμύγδαλα ασπρισμένα, στεγνωμένα στο φούρνο και χοντροκοπανισμένα (όχι καβουρδισμένα).

Πλάθετε σε κουραμπιέδες και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη (θα βγουν γύρω στα 45-50 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος).

Μελομακάρονα (Μονή Σίμωνος Πέτρας)

Σε μια βαθιά λεκάνη, χτυπάτε 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο με 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού και ½ φλιτζάνι κονιάκ.

Στη συνέχεια, ρίχνετε το ξύσμα και τον χυμό 1 λεμονιού, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, ½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη, ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε σταδιακά 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλά στα χέρια και όταν την πλάθετε, δεν σκάει ούτε απλώνει.

Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε και άλλο αλεύρι. Ψήνετε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και παράλληλα, φτιάχνετε το σιρόπι με 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 2 φλιτζάνια μέλι, 2 φλιτζάνια νερό, 1 ξύλο κανέλλας, χυμό και φλούδα 1 λεμονιού. Σιροπιάζετε όταν κρυώσουν και πασπαλίζετε με καρύδι τριμμένο.

(Oι συνταγές προέρχονται από το εξαιρετικό βιβλίο Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς, Μαριάνθη Μυλωνά, εκδ. Ποταμός. Οι ποσότητες είναι υπολογισμένες για τα πολλά άτομα οπότε μπορείτε να κάνετε τις ανάλογες προσαρμογές. Σπάνια παρακαταθήκη του Πατέρα Επιφάνιου Μυλοποταμινού η σειρά ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ, Οψον και Ψαλμός σε σκηνοθεσία Χρόνη Πεχλιβανίδη, διαθέσιμη και από την ERTflix, https://www.ertflix.gr/category/ellinika-docs/opson-kai-psalmos/).

Πηγή: olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *