Δεκαπενταύγουστος: 10 εναλλακτικές αποδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Προτάσεις για να γιορτάσετε την Κοίμηση της Θεοτόκου – Μονές και πανηγύρια

Προτάσεις για να γιορτάσετε την Κοίμηση της Θεοτόκου – Μονές και πανηγύρια

Τέτοιες μέρες, κυρίως για τους Βορειοελλαδίτες, η Παναγία Σουμελά αποτελεί σημείο αναφοράς. Το σύμβολο της ποντιακής πίστης, το οποίο βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κάθε Δεκαπενταύγουστο δέχεται την επίσκεψη χιλιάδων πιστών από την Ελλάδα και όχι μόνο, που πηγαίνουν για να προσκυνήσουν την Παναγία τη Σουμελιώτισσα.

Ωστόσο, αν φέτος δεν είναι στις επιλογές σας, θέλετε να αποφύγετε τον πολύ κόσμο και δεν θα επισκεφθείτε κάποια παραλία ή δεν είστε ήδη διακοπές, το Life-Events.gr σας προτείνει δέκα εναλλακτικές λύσεις, με κοντινούς σχετικά προορισμούς, για να ζήσετε την κατάνυξη των ημερών. Μια θρησκευτική γιορτή, που πολλές φορές συνοδεύεται από μουσικές και γεύσεις ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις του κάθε τόπου.

1. Λειβάδι, Δήμος Θέρμης: Σε μία πανέμορφη τοποθεσία, τη Φτέρη, βρίσκεται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Παναγίας που χτίστηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέσα σε ένα φυσικό άλσος αιωνόβιων δέντρων. Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού διαρκεί περίπου μία εβδομάδα ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου τελείται πανηγυρικός εσπερινός, γίνεται περιφορά της ιστορικής εικόνας της κοιμήσεως της Θεοτόκου και ξεκινά η διασκέδαση με λαϊκούς χορούς και τραγούδια.
Παράλληλα, διοργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για παιδιά, νέους και ενηλίκους. Ανήμερα της Παναγίας τελείται Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ ακολουθεί η παραδοσιακή συνεστίαση των προσκυνητών, το «κουρμπάνι», που αποτελείται από φασόλια ανάμικτα με κρέας, κρασί και σταφύλια.

leivadi-panagia1

2. Φοίνικας, Θεσσαλονίκη: Στις 13 και 14 Αυγούστου πραγματοποιείται στο Φοίνικα, του Δήμου Καλαμαριάς διήμερο πανηγύρι, στο πλαίσιο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Κατοίκων Φοίνικα.
Την πρώτη ημέρα Τρίτη 13 Αυγούστου, όσοι βρεθούν στις 9.30 το βράδυ, στην πλατεία του Φοίνικα θα απολαύσουν ένα πλούσιο λαϊκό γλέντι  με τον Νίκο Ταλέα (στο ακορντεόν και στο τραγούδι) τον Λάμπρο Καφκούλα (στην κιαθάρα και το τραγούδι), την Δέποινα Παγιούλα (στο τραγούδι), τον Σταύρο Χαλκιά  (στην κιθάρα) και τον Νώντα Μανή (στα κρουστά).
Νωρίτερα στις 7 τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν στη ζωγραφική, σε τσουβαλοδρομίες και σε άλλα παιχνίδια, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση από το «Πολυθέαμα.

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 9.30 η βραδιά περιλαμβάνει  παραδοσιακούς  χορούς από τα χορευτικά Συγκροτήματα του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Φοίνικα και άλλων Συλλόγων και θα ακολουθήσει γλέντι με συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής  με την Καραδήμου Θεοδώρα (στο τραγούδι), τον Παναγιώτη Ελληνίδη (στο κλαρίνο), τον  Απόστολο Τσολακίδη (στο ακορντεόν), τον Γιάννη Κουσουλάκη (στο βιολί) και τον Αντώνη Ζάχο (στα κρουστά).

3. Πανόραμα, Θεσσαλονίκη: Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο Πανόραμα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη στο νομό Θεσσαλονίκης. Το Καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ελευθερώτρια. Το πολυάριθμο αυτό γυναικείο μοναστήρι ιδρύθηκε το 1957. Eχει περίπου 60 μοναχές με Ηγουμένη την μοναχή Μελάνη. Πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο.

1208ioannina zagorohoria

4. Χαλκιδική
Αν βρεθείτε πάντως στη Χαλκιδική, η μεγάλη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζεται σε κάθε μέρος της, όπου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Παναγία, με παραδοσιακά πανηγύρια, προσκύνημα, λιτάνευση και περιφορά της εικόνας. Στη Μεγάλη Παναγία, στον Πολύγυρο, στη Σάρτη, στην Πορταριά, στη Νέα Τρίγλια, στο Λάκκωμα, στην Κρυοπηγή, στο Παλιούρι και σε πολλές άλλες περιοχές.

5. Κιλκίς: Μονή Παναγίας στην Γουμένισσα
Το ξακουστό Μοναστήρι της Παναγίας της «Γουμένισσας» υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθεί και η μικρή ομώνυμη πόλη. Θεωρείται ότι ήταν καθολικό μοναστήρι, που το 1346 μ.Χ. παραχωρήθηκε με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Το μοναστήρι συσπείρωσε γύρω του τον οικισμό της περιοχής (Γουμένισσας) και εξελίχθηκε σύντομα σε σημαντικό πνευματικό κέντρο στην Κεντρική Μακεδονία. Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γουμένισσας, έμβλημα, προστάτης και καμάρι της Παιονικής πρωτεύουσας, είναι έργο του 13ου ή 14ου αιώνα.
Η Παναγία Βρεφοκρατούσα εικονίζεται κατά έναν μοναδικό τρόπο και φυλάσσεται σε ειδική θέση του ναού. Πανηγυρίζει κάθε 15η Αυγούστου για ένα τετραήμερο, κατά το βυζαντινό τυπικό και με εξαιρετική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Είναι οι ημέρες που οι Γουμενισσώτες και οι κάτοικοι των γύρω οικισμών και χωριών τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μητέρα του σύμπαντος κόσμου, την υπέραγνη Θεοτόκο.

visianis

6. Σέρρες: Ιερά Μονή Παναγίας Βυσσιανής
Δέκα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Σερρών και δύο από τον οικισμό του Μετοχίου, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, στο βάθος μιας χαράδρας, βρίσκεται η γυναικεία Ι.Μ. Παναγίας της Βύσσιανης. Το Αγίασμα, επί σειρά ετών αποξηραμένο, σαν από θαύμα της Παναγίας, την παραμονή της γιορτής της (14 Αυγούστου 1996), άρχισε να αναβλύζει ασταμάτητα μέχρι και σήμερα. Η Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Ιερα Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας
Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, στα όρια των νομών Καβάλας και Σερρών, γιορτάζει με κατάνυξη την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Μέσα στον περίβολο της μονής βρίσκονται η επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα κελιά των μοναχών, το ηγουμενείο, το αρχονταρίκι, παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, όπου αναβλύζει το αγίασμα, καθώς και μουσείο. Μπροστά από τη μονή υπάρχει το μνημείο των 172 μοναχών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1507.

7. Ξάνθη: Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας
Βορειοανατολικά της Ξάνθης, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης, σε εξαιρετικά θαυμάσια θέση, με θέα προς τον κάμπο της Ξάνθης, πάνω ακριβώς από την συνοικία Σαμακώβ, βρίσκεται το τρίτο μοναστήρι της Ξάνθης, η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα.
Το μοναστήρι αυτό καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μάλιστα στη Δεκαπενταύγουστο – αν και το καθολικό του είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου – γίνεται τύπος πανθρακικού προσκυνήματος. Χιλιάδες πρoσκυνητές όλη την νύκτα της παραμονής της Κοιμήσεως και ανήμερα προσέρχονται σε ατέλειωτες γραμμές για να προσκυνήσουν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

8. Σιάτιστα, Μικρόκαστρο: Ιερά Μονή Παναγίας
Πολύ κοντά στη Σιάτιστα Κοζάνης, στο χωριό Μικρόκαστρο, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γνωστό ως «ιερά Μονή της Παναγίας εν Τσιαρουσίνω». Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ενώ εντυπωσιακή είναι η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα. Την παραμονή της γιορτής οι πλατείες της Σιάτιστας δονούνται από τους ήχους των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού, στους οποίους παρασύρονται και οι επισκέπτες. Πρωταγωνιστές είναι οι καβαλάρηδες της Σιάτιστας που συμβολίζουν τη λεβεντιά και την τόλμη.

9. Σαμαρίνα Γρεβενών: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Τρεις μέρες διαρκεί στο μεγαλύτερο και πιο φημισμένο βλαχοχώρι της Ελλάδας το πανηγύρι στη Σαμαρίνα. Ο χορός Τσιάτσιος κλέβει την παράσταση στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς. Την πρώτη ημέρα τελείται μικρή λειτουργία με λίγους παρευρισκόμενους και το βράδυ κατεβαίνουν όλοι στο χάνι όπου παρουσιάζονται χορευτικά συγκροτήματα. Η κύρια γιορτή γίνεται τη δεύτερη μέρα. Ολοι, μικροί και μεγάλοι, παραβρίσκονται στη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στην αυλή της εκκλησίας πιάνουν το «μεγάλο» χορό του χωριού ή «τσιάτσο».

10. Παναγία Θάσου: Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία της Θάσου οι γυναίκες του χωριού, διατηρώντας τις παραδόσεις, ετοιμάζουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας το κουρμπάνι, κρέας με σιτάρι, ρύζι ή πατάτες και το μοιράζουν μετά τη Θεία Λειτουργία. Στο μεγάλο τραπέζι συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που έχουν συρρεύσει στο ναό. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να φουντώσει το γλέντι, με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες και κρασί.