Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Ηλεκτρονικοί… αρχιτέκτονες σε δράση!

Αγία Σοφία ΚΑΠΗ Δήμος Νεάπολης Συκεών μέτρα

Ποιες δράσεις αναλαμβάνονται για τους πολίτες

Δράσεις για τους πολίτες ετοιμάζει ο δήμος Νεάπολης – Συκεών.

Πολύχρωμα καπάκια από στυλό και μπουκάλια, συνδετήρες διαφόρων μεγεθών, πινέζες διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών, παζλ, τουβλάκια lego, κουτάκια αναψυκτικών, και πολλά άλλα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας μετατρέπονται σε… κατασκευαστικά υλικά, που με εργαλείο τη φαντασία των αρχιτεκτόνων-κατασκευαστών θα… αναμορφώσουν πάρκα, πλατείες και δημόσιους χώρους του δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Και το ρόλο αυτόν καλούνται να παίξουν οι κάτοικοι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, οι οποίοι, μέσα από μια ιδιόμορφη αρχιτεκτονική και τοπογραφική προσομοίωση θα διατυπώσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για το πώς οραματίζονται τη γειτονιά τους, το πάρκο και –γενικά- το δημόσιο χώρο.

Και με τη χρήση απλών καθημερινών αντικειμένων θα καταθέσουν τη δική τους οπτική προσέγγιση για τα συναισθήματα που τους δημιουργεί ο κάθε δημόσιος χώρος, για τη λειτουργικότητά του στη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, ακόμη και για τη λειτουργία του ως πηγής έμπνευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης, έτσι ώστε ο χώρος να εξελιχθεί σε αναπόσπαστο ζωτικό μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

Όλα αυτά θα εξελιχθούν κατά τη δεύτερη φάση της υλοποίησης του καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος, μέσω του οποίου οι γειτονιές και τα πάρκα γίνονται πλέον υπόθεση των περιοίκων και των χρηστών τους, όχι μόνο σε επίπεδο χρήσης, που ούτως ή άλλως αυτή κατάσταση υφίσταται, αλλά σε επίπεδο σχεδιασμού, αναδιαμόρφωσής τους και διαδραστικής «εκμετάλλευσής» τους!

Πρόκειται για το Δίκτυο Τοποσήμων «The Landmarks Net», το οποίο αποτελεί μία βραβευμένη πρόταση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για το πρόγραμμα Designscapes (Σχεδιασμός Καινοτομίας στο Αστικό Περιβάλλον), που διεξήχθη από την Περιφερειακή Ένωση Κοινοτήτων Τοσκάνης. Σ’ αυτό συμμετέχει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος, σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Sixpackstudio, θα υλοποιήσει την πρόταση για την ενίσχυση της ταυτότητας των γειτονιών στις Συκιές με τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση ενός δικτύου τοπόσημων σε υφιστάμενους ανοικτούς χώρους.

Διαδικτυακά Σχεδιαστικά Εργαστήρια

Κατά την πρώτη φάση εκατοντάδες πολίτες πήραν μέρος στην ηλεκτρονική διαβούλευση καταθέτοντας ιδέες, απόψεις και προτάσεις, για να περάσουμε τώρα στα Συμμετοχικά Σχεδιαστικά Εργαστήρια, κατά τα οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να μορφοποιήσουν και να σχηματοποιήσουν τις προτάσεις τους δημιουργώντας επί χάρτου την επιθυμητή εικόνα του χώρου ή των χώρων που θα επιλέξουν από τους δέκα πρώτους προτεινόμενους δημόσιους χώρους.

Αρχικά επιλέχθηκαν δέκα περιοχές παρέμβασης και πάρκα σε μια πρώτη πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στις άλλες τρεις Δημοτικές Ενότητες. Κι αυτά είναι τα εξής: Πάρκο Μεσολογγίου, παρκάκι πλατείας δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών, πλατεία Βάρνας, πάρκο Αγίων Θεοδώρων (είσοδος), Πολιτιστική Γειτονιά (Πάρκο Ελπίδος-Τομέας Τειχών),, πάρκο Ειρήνης (Α. Παπαναστασίου), πάρκο Δαβάκη με Μεσολογγίου (απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου), πάρκο Σουλίνη, Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία), κοινόχρηστος χώρος επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Μπελογιάννη.

Τα εργαστήρια αυτά επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στους ίδιους τους χώρους με τη ταυτόχρονη συμμετοχή των πολιτών, αλλά -δυστυχώς- τα μέτρα που προέκυψαν για την πρόληψη και ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 άλλαξαν το… σκηνικό. Αυτά, λοιπόν, θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου, με τους συμμετέχοντες πολίτες να αποστέλλουν το ολοκληρωμένο αρχιτεκτονικό τους σχέδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Ο σχεδιασμός βήμα προς βήμα:

Τα Συμμετοχικά Σχεδιαστικά Εργαστήρια για την ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμών, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των δημόσιων ανοιχτών χώρων της γειτονιάς καθώς και την αναζήτηση της ταυτότητάς τους, θα… παραμείνουν ανοικτά στο διαδίκτυο από σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου, έως και την Κυριακή 31 Μαΐου 2020. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιαστικού εργαστηρίου, όλες οι προτάσεις που θα αποσταλούν θα συγκεντρωθούν σε ένα συλλεκτικό τεύχος.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι αυτομάτως εντάσσονται στον κατάλογο των υποψηφίων για τρία τάμπλετ μέσω κλήρωσης, ως ελάχιστη επιβράβευση της συμμετοχής τους, έχουν να ακολουθήσουν πέντε απλά βήματα, που είναι:

· Επιλογή μίας ή και περισσότερων περιοχών-χώρων από τις δέκα προτεινόμενες του καταλόγου,

· Δημιουργία ενός κολάζ γεμάτο φαντασία, κολλώντας επάνω στην επιλεγείσα τοποθεσία κατασκευές, φυτά κι ανθρώπους,

· Δημιουργία μιας κατασκευής με τουβλάκια, χαρτόνι, πλαστελίνη, κ.λπ. και τοποθέτησή της στον χώρο επιλογής,

· Ζωγραφική απόδοση των επιθυμιών και ιδεών για τη μορφή του χώρους επιλογής,

· Φωτογράφιση του σχεδίου-πρότασης και αποστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], σημειώνοντας τον τρόπο συμμετοχής, το ονοματεπώνυμο (προαιρετικά), ηλικία του συμμετέχοντος και τόπο κατοικίας.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και η δυνατότητα ιστορικής αφήγησης που σχετίζεται με τον χώρο επιλογής, η παρουσίαση της οποίας μπορεί να γίνει με την αποστολή αρχείου ήχου ή κειμένου (ηχογραφημένη συνέντευξη, γραπτό κείμενο, μαρτυρίες ηλικιωμένων κατοίκων, κ.λπ.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *