Δράμα: Ενας θησαυρός για τον νομό Δράμας, μόλις 25 χλμ. από την πόλη, το σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, στο χωριό Πηγές υποφέρει από την αλλαγή του κλίματος.
Από το 2000 που λειτουργεί το σπήλαιο η στάθμη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, εξηγεί ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος του τμήματος Πολιτισμού και τουρισμού Δήμου Προσοτσάνης.
«Η στάθμη έχει μειωθεί σε περίπου 30-40 εκατ. σε σχέση με πέρυσι και η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό, βρίσκεται στα χιόνια του Φαλακρού όρους». Με ελάχιστες χιονοπτώσεις οι πηγές δεν τροφοδοτούνται. Καθώς το ποτάμι του Αγγίτη πηγάζει μέσα από το σπήλαιο και από εκεί τροφοδοτείται η γύρω καλλιεργούμενη περιοχή το πρόβλημα αγγίζει άμεσα τους αγρότες. «Το φαινόμενο είναι γενικό σε όλη την χώρα και τα προβλήματα σε ύδρευση και άρδευση είναι εξίσου μεγάλα».
Αν και έχει αλλάξει η εικόνα του σπηλαίου, συνεχίζει να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, η τουριστική διαδρομή είναι στα 500 μέτρα από το σύνολο των 12χλμ. που έχει χαρτογραφηθεί.
Σίγουρα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Συνδυάζει τον υπόγειο ποταμό με τον διάκοσμο από σταλαγμίτες και σταλακτίτες σε ένα υπερθέαμα της φύσεως.
Οι άνθρωποι από την παλαιολιθική περίοδο έως και την εποχή του Χαλκού βρήκαν στο σπήλαιο προστασία από το φυσικό περιβάλλον, τα θηρία, μια πηγή νερού και εγκαταστάθηκαν για διάστημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είναι γνωστό ως σύγχρονη ιστορία 2.500-3.000 ετών. Επί χιλιάδες χρόνια το σπήλαιο, η κατοικία των προϊστορικών ανθρώπων φωτιζόταν από τις φωτιές που άναβαν και με τις σκιές που δημιουργούντο επάνω στους λευκούς και κόκκινους γίγαντες των ασβεστολιθικών πτυχώσεων εμπλούτιζαν την φαντασία τους. Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας αποκάλυψε ευρήματα που χρονολογούνται μεταξύ 34.000 – 27.900 ετών. Εάν εκείνοι οι άνθρωποι μπορούσαν να επιστρέψουν στην σύγχρονη εποχή ο περιβάλλον χώρος θα θύμιζε ελάχιστα το τότε εκτός από τον βασιλικό διάκοσμο του σπηλαίου.
Πηγή: ertnews.gr