Δράσεις σε σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την αρμονική συνύπαρξη (ΦΩΤΟ)

«Φρένο» στη ρητορική του μίσους… Ηχηρό μήνυμα κατά του μίσους και υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας, έστειλαν οι πολίτες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ειδική δράση που διοργανώθηκε σε κεντρική πλατεία του δήμου. Δίπλα τους και μαθητές Δημοτικού Σχολείου να εντάσσονται από τα πρώτα τους βήματα στη συντονισμένη προσπάθεια του δήμου […]

«Φρένο» στη ρητορική του μίσους…

Ηχηρό μήνυμα κατά του μίσους και υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας, έστειλαν οι πολίτες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ειδική δράση που διοργανώθηκε σε κεντρική πλατεία του δήμου. Δίπλα τους και μαθητές Δημοτικού Σχολείου να εντάσσονται από τα πρώτα τους βήματα στη συντονισμένη προσπάθεια του δήμου για μια κοινωνία ανοιχτή στην πολυπολιτισμικότητα και των ίσων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη.

Την αφορμή να εκφραστούν πάνω σε περιπτώσεις ρητορικής μίσους, όπως η ξενοφοβία, ο θρησκευτικός ρατσισμός, ο ρατσισμός προς τα ΑμεΑ, οι διακρίσεις λόγω ηλικίας, ο μισογυνισμός και ο σεξισμός, έδωσε κατ’ αρχήν η δράση που υλοποιήθηκε στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) της Νεάπολης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «New Chapter: Δίκτυο Συνεργασίας κατά του Μίσους», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) υπό το συντονισμό της δημοτικής συμβούλου, και αντιπροέδρου του Youth Social Rights Network, Μαρίας Ροΐδη και της Μελίνας Νικολάκαρου, Αθανασίας Ζγιάλτου, Δήμητρας Τζιόλα εκ μέρους της ΚΕΥΝΣ.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Erasmus+ Νεολαία» και αφορά στη συνεργασία οργανισμών και φορέων από τέσσερις χώρες της Ευρώπης (Δανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα), με συντονιστή το Δίκτυο Νέων Ελλάδας (Youthnet Hellas).
Η δράση είχε τη μορφή αναπαράστασης μέσα από διαφορετικές θεατρικές τεχνικές διαφόρων φαινομένων κοινωνικού μίσους με την αφήγηση μιας ιστορίας με διαδραστικό τρόπο, με τους διαφορετικούς ρόλους να υποδύονται μέλη της Νεανικής Σκηνής του θεατρικού εργαστηρίου της ΚΕΥΝΣ «Μελίνα Μερκούρη» και της θεατρικής ομάδας Artmates, υπό την καθοδήγηση της Ιωάννας Γεωργαντά. Η κίνηση στα θεατρικά δρώμενα πάγωνε και οι συμμετέχοντες περαστικοί μπορούσαν να εκφράσουν την άποψη τους πάνω στο διαδραματιζόμενο επεισόδιο και να παρέμβουν αλλάζοντας, εφόσον το επιθυμούσαν, την εξέλιξη της εικόνας-συμβάντος.

Οι μαθητές σε δράση…
Όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες πολίτες, που ενθουσιάστηκαν από την πρωτοτυπία της δράσης, οι ίδιοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με παρόμοια περιστατικά στην καθημερινή τους ζωή και εξέφρασαν την επιθυμία να αλλάξουν την εικόνα που έβλεπαν θετικά με την ελπίδα να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει ως εταίρος και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών, με τους αυριανούς πολίτες να γίνονται κοινωνοί των μηνυμάτων κατά της ρητορικής του μίσους. Μέσα από τις διαδοχικές δράσεις, που αναπτύχθηκαν υπό το συντονισμό της εκπαιδευτικού του σχολείου, και προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Συκεών, Ειρήνης Καγιαμπίνη, οι μαθητές «εκπαιδεύτηκαν» -κι «εκπαίδευσαν» με τη σειρά τους τούς ενήλικες- μέσα από τις δημιουργίες τους και τα μηνύματά τους κατά της ρητορικής μίσους, με αποκορύφωμα το σχηματισμό της λέξης με τα σώματά τους επί του δαπέδου της αυλής «NO HATE».

«Μέσα από βιωματικές αλλά και έξυπνες δράσεις-παιχνίδια ο καθένας από εμάς αποκόμισε, εκτός από εμπειρίες, καινούργιες ιδέες και μεθόδους που μπορεί να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του, καθώς και χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων βίας και ρατσισμού. Είχαμε την ευκαιρία ως ομάδα να προβάλουμε τις δράσεις τους δικού μας δήμου και να δείξουμε τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται για την ενσωμάτωση και ομαλή συμβίωση των παιδιών από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες», σημειώνουν η δημοτική σύμβουλος Μαρία Ροΐδη και η πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι εταίροι του προγράμματος (ΓΕΛΓουβών Κρήτης, 10ο ΔΣ Συκεών, ΚΕΥΝΣ, Υοuth Social Rights Network από τη Δανία, Centro per Lo Sviluppo Creativo “Danilo Dolci” από την Ιταλία και MBM Training and Development Center από το Ηνωμένο Βασίλειο), εργάζονται με νέους ανθρώπους σε επίπεδο τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης. Στόχος της συνεργασίας είναι η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και η προώθηση της εκπαίδευσης πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.