Εικόνα καταστροφής στην αρχαιότερη Μονή στην Τραπεζούντα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Οι Τούρκοι προαναγγέλουν εργασίες αναστήλωσης μετά από χρόνια εγκατάλειψης Μέσα στο 2020 στοχεύει το τουρκικό κράτος να αρχίσει την αναστήλωση της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στην Τραπεζούντα και αφού προηγουμένως έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι της περιοχής, καθώς πιστεύεται πως χτίστηκε περίπου το 270 μ.Χ. Σήμερα, η Μονή είναι σε […]

Οι Τούρκοι προαναγγέλουν εργασίες αναστήλωσης μετά από χρόνια εγκατάλειψης

Μέσα στο 2020 στοχεύει το τουρκικό κράτος να αρχίσει την αναστήλωση της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στην Τραπεζούντα και αφού προηγουμένως έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι της περιοχής, καθώς πιστεύεται πως χτίστηκε περίπου το 270 μ.Χ. Σήμερα, η Μονή είναι σε άσχημη κατάσταση καθώς έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος της. Οι τοιχογραφίες έχουν αλλοιωθεί σημαντικά μετά από το βάρβαρο πέρασμα των Οθωμανών, διάφορα υλικά κλάπηκαν και η εικόνα της σήμερα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική. Τη Μονή μάλιστα επισκέφθηκε το 2011 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Διαβάστε επίσης
Σάλος με την αντιπολίτευση στην Τουρκία - «Οι γιοι του Ερντογάν δεν έχουν πάει στρατό»

Ο τοπικός δήμος της Ματσούκα θεωρεί πως το μοναστήρι θα προσελκύσει πολλούς πιστούς Χριστιανούς κι αυτό θα έχει ιδιαίτερα οφέλη και στο τουριστικό κομμάτι.

Η Μονή Βαζελώνος μαζί με την Παναγία Σουμελά και την Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα είναι τα τρία σημαντικότερα μοναστήρια της Τραπεζούντας με ιδιαίτερη σημασία για τους Χριστιανούς.

Πηγή: φωτογραφιών: milliyet.com.tr