Εκδηλώσεις για να τιμήσει την Μάχη της Κρήτης διοργανώνει ο δήμος Ωραιοκάστρου

Μάχη Κρήτης

Με αφορμή την επέτειο 80 χρόνων από το γεγονός

Την Κυριακή 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Μάχη της Κρήτης στο Ωραιόκαστρο.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος» και με αφορμή την 80η επέτειο από το γεγονός, ο δήμος Ωραιοκάστρου θα προχωρήσει σε μια σειρά εκδηλώσεων για να εξυμνήσει τους ήρωες που αγωνίστηκαν στην Μάχη της Κρήτης.

«Τιμούμε τους αγωνιστές της Κρήτης που το 1941 πολέμησαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση για να υπερασπιστούν την Ελλάδα. Αντιμετώπισαν με σθένος και γενναιότητα τις πιο επίλεκτες δυνάμεις των Γερμανών, για να υπερασπιστούν την ελευθερία και τα ονόματά τους καταγράφηκαν στην ιστορία με χρυσά γράμμα. Στο Δήμο Ωραιοκάστρου έχουμε την τιμή να είναι δημότες πολλοί Κρητικοί, όλοι μαζί τιμούμε τον ηρωισμό των προγόνων τους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 23 Μαΐου 2021, με ενέργειες της εντεταλμένης συμβούλου Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνας Ζάπρα.

Ειδικότερα:

Στις 09.15 θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου.

Στις 09.45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης, στο Μνημείο Κρητών Μακεδονομάχων, πλησίον του Δημαρχείου Ωραιοκάστρου.

Η Μάχη της Κρήτης

Στις 20 Μαΐου 1941, πριν από 80 χρόνια, ξεκίνησε η αεροαποβατική επιχείρηση «Ερμής», η στρατιωτική προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν από αέρος την Κρήτη, την οποία υπερασπιζόταν ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις. Η επιχείρηση έμεινε πιο γνωστή στην ιστορία ως «Μάχη της Κρήτης».

Η μάχη είχε διάρκεια 10 ημέρες. Οι Γερμανοί τελικά κατάφεραν να καταλάβουν το νησί, επιτυγχάνοντας όμως μια «Πύρρειο νίκη«, αφού το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών τους καταστράφηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.

Το χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει τη Μάχη της Κρήτης να προκαλεί ακόμη και σήμερα τον παγκόσμιο θαυμασμό, είναι η ηρωική και αυθόρμητη συμμετοχή του κρητικού λαού στην άμυνα του νησιού. Οι απλοί άντρες και γυναίκες με μόνα όπλα απαρχαιωμένα τουφέκια του 19ου αιώνα, μαχαίρια και κατσούνες, αντιστάθηκαν σθεναρά, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους επίλεκτους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και γράφοντας μία ακόμη χρυσή σελίδα ηρωισμού στην ελληνική ιστορία.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Ωραιοκάστρου και του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος» θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον Covid-19.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *