Εκδήλωση για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την ΕΕ

Σκόπια κορονοϊό Βαλκάνια

Τη διοργανώνει το σωματείο “Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Συνεννόηση στα Βαλκάνια”

Το σωματείο “Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Συνεννόηση στα Βαλκάνια” διοργανώνει διάλεξη του Γιώργου Στάμκου, συγγραφέα και δημοσιογράφου-αναλυτή (ειδικού για τα Βαλκάνια) με θέμα το “σύνδρομο κόπωσης” των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάλεξη, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα , 4 Ιανουαρίου 2021, 6μμ διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής “ZOOM”
(https://us02web.zoom.us/j/81897944084?pwd=c3N6SXc0b0Q0b1Q5blBML0xEN3JYZz09)

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Το ευρωπαϊκό όραμα ξεθωριάζει στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εξουθενωμένες εξαιτίας της μακροχρόνιας παραμονής τους στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζουν όλο και περισσότερο σημάδια κόπωσης και απογοήτευσης, ενώ το πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό τους γίνεται όλο και πιο τοξικό.

Η νέα στρατηγική προσχώρησης στην Ε.Ε. φαίνεται απίθανο να αναστρέψει μια μακρά διαδικασία απογοήτευσης και απομάκρυνσης των χωρών της περιοχής από το ευρωπαϊκό όραμα. Ειδικά, να αναστρέψει την τάση απογοήτευσης της πλειοψηφίας των πολιτών τους που, έχοντας χάσει την πίστη στις θετικές προοπτικές, συνεχίζουν να μεταναστεύουν αθρόα προς τη Δύση.

Διαβάστε επίσης
Καλαφάτης: “Οφείλουμε να υψώνουμε τείχος ενάντια στον ναζισμό, τον φασισμό, τον ολοκληρωτισμό” (ΦΩΤΟ)

Αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού για την ένταξη στην Ε.Ε. δείχνει πως η εικόνα της Ευρώπης βρίσκεται σε πολύ χαμηλή εκτίμηση ανάμεσα στους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό ίσως οδηγήσει κι αυτή τη νέα στρατηγική ένταξης εκ μέρους των Βρυξελλών να είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Είναι η εξέλιξη αυτή προς το συμφέρον της Ευρώπης;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *