Εκδήλωση μνήμης στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης

Ανήμερα της επετείου αλώσεως της Πόλης

29 Μαΐου σήμερα και είναι η μέρα μνήμης της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.
Η Πρωτοβουλία για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» τιμά την ημέρα αυτή με ανοιχτή συναυλία και ομιλία της κας. Πολύμνιας Κατσώνη, Πρ. του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ., αύριο Δευτέρα 29/5 στις 8.00 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ενός θλιβερού ιστορικά γεγονότος για τον ελληνισμό, σκοπό έχει να αναδείξει το ότι η χώρα μας προχωρά μπροστά σε ένα σύγχρονο μοντέλο διεθνούς οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τις πληγές της, τιμώντας το ιστορικό της υπόβαθρο και αποκτώντας συνείδηση της δυναμικής της στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η Πρωτοβουλία για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», που επίσημα άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο με δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής, στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, αντανακλά την πεποίθηση των φορέων που την συναπαρτίζουν, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει τη Βυζαντινή της φυσιογνωμία αναδεικνύοντας μια σύγχρονη αντίληψη για την αξιοποίηση του πολιτισμού στη χώρα, δημιουργώντας διεθνή δίκτυα συνεργασίας, βασισμένα στον πολυεθνικό χαρακτήρα του Βυζαντίου.

Στην εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης των Πόλεων, η οποία για πρώτη φορά διοργανώνεται στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας με μεγάλη συναυλία, ελεύθερη για το κοινό, υπό την καλλιτεχνική δ/νση του Μ. Σταμούλη και σολίστ τους Μ. Χατζημανώλη, Π. Θεοχαρίδη και Γ. Κουλούσιο, συμμετέχουν επίσης η Βυζαντινή Χορωδία, Θεσσαλονικείς Υμνωδοί, οι Χορωδίες του Αρσακείου Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης, ενώ κείμενα ιστορικών της Άλωσης θα αναγνώσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, Γ. Καραμφίλης, Λ. Παλάντζα, Δ. Τσιλινίκος, Κ. Τσόγκα και η μαθήτρια του Αρσακείου, Α. Γαϊδατζή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *