Εκκλησία Κρήτης: Απαλλάσσεται από τα καθήκοντα του ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος λόγω προβλημάτων υγείας

μάσκα εκκλησίες Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Η απόφαση αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Από τα καθήκοντα του πρόκειται να απαλλαγεί σύντομα ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος που ασκεί την ιεροσύνη στην Εκκλησία της Κρήτης, λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, οι ιεράρχες της Κρήτης έχοντας στα χέρια τους το πόρισμα των τριών πανεπιστημιακών ιατρών διαπίστωσαν πως εξαιτίας των χρόνιων και μη αναστρέψιμων προβλημάτων της υγείας του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ειρηναίου δεν δύναται να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να κηρυχθεί η θέση σε χηρεία και να αρχίσει η κούρσα της… διαδοχής, όπως γράφει το cretapost.gr.

Αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο εγκρίνει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου Κρήτης τότε θα εκλεχθεί το τριπρόσωπο και στη συνέχεια θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικρατέστεροι για το τριπρόσωπο φαίνεται να είναι οι: Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας και Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου Κρήτης συζητήθηκε και το θέμα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τις εκκλησίες.

Σύμφωνα με τους ιερείς, είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή των μέτρων καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για τον έλεγχο.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

“Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου του 2021 σε Συνοδική Συνεδρία με μείζον θέμα ημερησίας διατάξεως με μείζον θέμα τη συζήτηση και λήψης απόφασης σχετικά με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 39, παρ. 2 του Νόμου 4149/1961 περί καταστατικού χάρτου εν Κρήτης Ορθοδόξου Εκκλησίας ως προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εξαιτίας των χρονίων και μη αναστρέψιμων προβλημάτων της υγείας του.

Διαβάστε επίσης
Κρήτη: Φωτιά σε κελί φυλακών - Ένας νεκρός 

Η Ιερά Σύνοδος λαμβάνοντας υπόψη της ενώπιον του προέδρου Πρωτοδικών Ένορκης Πιστοποιήσης των τριών ιατρών καθηγητών πανεπιστημίου, ομόφωνα αποφαίνεται περί της απαλλαγής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντά του και αποστέλει την απόφασή της προς έγκριση ή μη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Εκκλησία Κρήτης με σεβασμό στο πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του Σεβασμιωτάτου προέδρου της κ. Ειρηναίου έλαβε ομόφωνα τη δύσκολη αυτή απόφαση.

Η Εκκλησία Κρήτης μέσα στις δυσκολίες της πανδημίας καλεί όλους τους ανθρώπους με υπευθυνότητα και σύνεση να σταθούμε ενώπιον αυτού του παγκόσμιου κινδύνου και να συμβάλουμε όλοι μαζί με όσα μέσα η ιατρική επιστήμη προσφέρει και με την τήρηση των μέτρων με πνεύμα ενότητας και αλληλοσεβασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποφυγή της διασποράς της.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τον πιστό λαό της εκκλησίας με προσευχή, σύνεση και προσοχή να διέλθουμε τις δυσκολίες των καιρών και να φτάσουμε αισίως να εορτάσουμε την μεγάλη χριστιανική εορτή των Αγίων Χριστουγέννων”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.