Εκπαιδευτικά προγράμματα από το δήμο Θεσσαλονίκης

Δήμος Θεσσαλονίκης

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα και τα σεμινάρια Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Δήμου Θεσσαλονίκης, με την ευγενική δωρεά-χορηγία του ομίλου Mouzenidis Group, διοργανώνει για 10η συνεχόμενη φορά δωρεάν προγράμματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας για τον Τουρισμό σε πολίτες – δημότες και κατοίκους Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα μαθήματα απευθύνονται αποκλειστικά σε […]

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα και τα σεμινάρια

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Δήμου Θεσσαλονίκης, με την ευγενική δωρεά-χορηγία του ομίλου Mouzenidis Group, διοργανώνει για 10η συνεχόμενη φορά δωρεάν προγράμματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας για τον Τουρισμό σε πολίτες – δημότες και κατοίκους Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα μαθήματα απευθύνονται αποκλειστικά σε επίπεδο αρχαρίων (στοιχειώδες επίπεδο Α1) και θα διεξάγονται στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 έως τον Μάιο 2018 και θα πραγματοποιείται σε τρία ακαδημαϊκά δίωρα την εβδομάδα (τέσσερις ώρες κατανόηση-παραγωγή γραπτού λόγου, δύο ώρες κατανόηση-παραγωγή προφορικού λόγου), κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Θα υλοποιηθεί από διδακτικό προσωπικό – εξειδικευμένο στη διδασκαλία της ρωσικής ως ξένης γλώσσας με πολυετή διδακτική εμπειρία.

Σκοπός των παραπάνω μαθημάτων, είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για την ευκολότερη πρόσβαση στην ανεύρεση θέσεων εργασίας, των δημοτών μας, που ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού.

Κάθε ενδιαφερόμενος, πριν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η δήλωση συμμετοχής πρέπει να υποβληθεί, αφού σταθμιστούν πρώτα οι πιθανές οικογενειακές, προσωπικές και υπηρεσιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, λόγω του ότι η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και δεν θα γίνει καμία εσωτερική αλλαγή στα τμήματα, πέραν της αρχικής του τοποθέτησης.

Υποχρέωση του κάθε ενδιαφερόμενου είναι η συμμετοχή του στα τεστ προόδου του προγράμματος, καθώς και στην προετοιμασία του για την καθημερινή του πρόοδο. Επίσης δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σπουδαστές που παρακολούθησαν στο παρελθόν αντίστοιχο πρόγραμμα εκμάθησης ρωσικής γλώσσας για τον Τουρισμό, όπου οργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Κάθε σπουδαστής έχει δικαίωμα να απουσιάσει το μέγιστο σε τρία μαθήματα και απαραίτητη είναι η παρουσία του την πρώτη μέρα της έναρξης κατά την οποία δηλώνει και την αποδοχή της συμμετοχής του στο πρόγραμμα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που βεβαιώνουν ότι είναι δημότης ή κάτοικος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το εκπαιδευτικό υλικό θα διανεμηθεί δωρεάν από τους υπεύθυνους του προγράμματος. Επειδή η διδασκαλία βασίζεται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής των ενδιαφερομένων είναι η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες ως εξής:

ΩΡΕΣ                                  ΗΛΙΚΙΑ
14:00-16:00                   18-24 ετών
16:00-18:00                   25-30 ετών
18:00-20:00                   31-39 ετών
20:00-22:00                   40-50 ετών

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, βάσει των οδηγιών που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 μέχρι τη συμπλήρωση των τμημάτων.

Για την επιλογή των μαθητών θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας των εισερχομένων αιτήσεων, μέχρι τη συμπλήρωση των τμημάτων 50 σπουδαστών σε κάθε τμήμα.

Πληροφορίες στο τηλ. 2313318665 και αίτηση συμμετοχής στις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης thessaloniki.gr ΘΕΛΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ/ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΩ/ ΣΠΟΥΔΑΖΩ/ Προγράμματα εκπαίδευσης Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, στις 10 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 09:00 π.μ

«Θεσσαλονίκη: Μαθήματα Ιστορίας»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Μαθήματα Ιστορίας» που περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα που αφορούν στην ιστορία της πόλης, διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Υπεύθυνος για τη διδασκαλία και το συντονισμό θα είναι ο σύμβουλος φιλολόγων – Ιστορικός, Λάμπρος Τσακτσίρας, που συμμετέχει εθελοντικά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων, διάρκειας 12 εβδομάδων, από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 έως τέλος Απριλίου 2018. Στις διαλέξεις μπορούν να συμμετάσχουν 15 ενήλικοι κάτοικοι του Δήμου και 15 εκπαιδευτικοί. Τα μαθήματα θα παραδίδονται κάθε Τετάρτη, κατά τις ώρες 17.30 έως 19.30, στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Οδός: Εγνατίας 132). Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική, ενώ στο τέλος του προγράμματος θα χορηγείται στους συμμετέχοντες σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 μέχρι τη συμπλήρωση των τμημάτων. Η αίτηση θα αναρτηθεί εδώ από τις 09:00 π.μ.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας των εισερχόμενων αιτήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού. τηλ: 2313318665.

Eνημερωτικές Εκπαιδευτικές ημερίδες

Το Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού θα υλοποιήσει ενημερωτικές εκπαιδευτικές ημερίδες για ενήλικες, σχετικά με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Τις ημερίδες θα παρουσιάσει η κ. Γεωργία Πεπονά Αρχιτέκτονας – Αναστηλώτρια.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τρεις (3) θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Θέμα 1Ο : Πολιτιστική κληρονομιά-κοινωνική εξέλιξη-οικονομική ανάπτυξη

Η έννοια του όρου της πολιτιστικής κληρονομιάς
Κοινωνική διάσταση
Αρχιτεκτονική κληρονομιά
Βιομηχανική κληρονομιά
Αρχαιολογική κληρονομιά
Υλική και Άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Θέμα 2Ο : Αποκατάσταση-αξιολόγηση-αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της
Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης
Ιστορία και αρχιτεκτονική
Προβλήματα διαχείρισης

ΕΝΟΤΗΤΑ Β – ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Θέμα 1Ο: Εκπαιδευτικός και πολιτιστικός ρόλος της «δια βίου μάθησης»

Ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Χάρτες αποκατάστασης και ευρωπαϊκές συνθήκες
Εφαρμογή τους σε χώρες της Ευρώπης-παραδείγματα

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θέμα 1Ο: Είδη πολιτιστικού τουρισμού

Θρησκευτικός τουρισμός
Εναλλακτικές μορφές-μνημειακή αρχιτεκτονική
Μουσικές παραδόσεις-ήθη και έθιμα
Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Θέμα 2Ο : Παραδείγματα πολιτιστικού τουρισμού

από την Ελλάδα
από την Ευρώπη

Οι ενημερωτικές αυτές ημερίδες συνολικής διάρκειας είκοσι (20) ωρών, θα διεξάγονται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης από τις 6 Φεβρουαρίου έως τέλος Απριλίου 2018, κάθε Τρίτη κατά τις ώρες 17:00-20:00.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 150 άτομα και μοναδικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η σειρά προτεραιότητας των εισερχομένων αιτήσεων.

Η αίτηση θα αναρτηθεί εδώ τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 9:00 έως τη συμπλήρωση των τμημάτων.