Ελληνικά προϊόντα είναι φθηνότερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Γερμανία (ΒΙΝΤΕΟ)

σούπερ μάρκετ

Τι προκύπτει από έρευνα

Η ακρίβεια είναι το μείζον θέμα που απασχολεί τους πολίτες εδώ και χρόνια στην Ελλάδα με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ να είναι στα ύψη.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη εντύπωση προκαλεί ότι ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας.

Δείτε επίσης: Κάτοικος Μονάχου στο Thes.gr: «Αυτοκίνητα συγκρούονται μεταξύ τους – Το χιόνι δε θα λιώσει σύντομα» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Όπως προκύπτει από έρευνα του OPEN χαλβάς, της ίδιας εταιρείας και στην ίδια ποσότητα στην Ελλάδα πωλείται 6 ευρώ και 54 λεπτά, ενώ στη Γερμανία μόλις 4,60€. Αντίστοιχα γιαούρτι, η ίδια ακριβώς συσκευασία στην Ελλάδα κοστίζει 4,38€ με προσφορά ενώ στη Γερμανία μόλις 3,99€.

«Δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες διαφορές»

Το OPEN ζήτησε μία εξήγηση από ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ με ελληνικά προϊόντα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Όπως σημείωσε, ο κ. Σωτήρης Πούλος, «Κάποιες εταιρίες δίνουν αγώνα και βοηθούν πολύ το εξαγωγικό κομμάτι, προσφέρουν κάποιες καλές τιμές αγοράς, αλλά σίγουρα τόσο μεγάλες διαφορές δε δικαιολογούνται».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα φασόλια, πάντα ακριβώς ίδιας εταιρείας και ποσότητας, στην Ελλάδα πωλούνται προς 2,53€, όταν στη Γερμανία δεν ξεπερνούν τα 2,49€. Ακόμη πιο ακριβό είναι το ρύζι γλασέ των 500 γραμμαρίων, το οποίο στην Ελλάδα πωλείται προς 2,06€ ενώ στη Γερμανία μόλις 1,80€. Και όλα αυτά όταν το μέσο μισθολογικό κόστος στη Γερμανία είναι πολύ υψηλότερο από την Ελλάδα. Όπως εξηγεί ο κ. Πούλος, «εδώ μέσος όρος μισθού είναι περίπου στα 1.800, μπορεί 2.000 ή και 2.200 και μιλάω για καθαρό ποσό που παίρνει ο υπάλληλος στα χέρια του».

Διαβάστε επίσης  Μειωμένες τιμές σε χιλιάδες προϊόντα από αύριο στα σούπερ μάρκετ

Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Λίγες εταιρείες ελέγχουν την προσφορά από τη μία και αναποτελεσματικοί έλεγχοι από την άλλη λένε οι ειδικοί.

Οι δράσεις από τις καταναλωτικές ενώσεις στη Γερμανία

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, τονίζει ότι, «η ευχέρεια των πολυεθνικών να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα οφείλεται στην έλλειψη ουσιαστικού ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί στους περισσότερους τομείς η αγορά στην Ελλάδα ελέγχεται από λίγες εταιρείες, αναποτελεσματικοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», με τον καθηγητή μάρκετινγκ, Γιώργο Πανηγυράκη, να προσθέτει πως, «είναι κερδοσκοπία. Αυτό που λέμε στα σούπερ μάρκετ εδώ, τα τρία στην τιμή των δύο και μετά να κοιτάξω το ένα και να δω ότι αν πάρω τρία είναι ίδια τιμή και δεν είναι προσφορά, αυτό δε γίνεται. Του έχει κλείσει το μαγαζί».

Μία ακόμη παράμετρος για τους ειδικούς είναι η καταναλωτική συνείδηση των Γερμανών και η δράση των καταναλωτικών ενώσεων εκεί.

Πηγή: OPEN

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay